e-Privredni

FOTOGALERIJA: ZBF 2018

A+ A A-

Cijena - glavna prepreka podizanju "zelene" svijesti

Ključni čimbenici zelene kulture – od kupnje organskih proizvoda do recikliranja - doživjeli su veliki pomak u posljednjih 20 godina. Najnovija studija GfK Green Gauge Report pokazuje kako je u posljednjih 12 mjeseci 73 posto potrošača u Sjedinjenim Američkim Državama kupilo neki organski proizvod. Prema studiji, proizvodi koji su doživjeli posebice vidljive pomake od 2007. godine su hrana, sredstva za čišćenje u kućanstvu, odjeće te hrana za kućne ljubimce.

Također, 93 posto Amerikanaca kaže da su u proteklih godinu dana učinili nešto na području očuvanja i štednje energije u kućanstvu, a 77 posto njih je isto tako napravilo nešto kako bi uštedjeli vodu u svojim domovima.
I digitalni mediji pomažu u jačanju zelene svijesti. Tako se 29 posto korisnika pametnih telefona okrenulo aplikacijama kojima mogu smanjiti negativan utjecaj na okoliš (taj se postotak penje na čak 44 posto ako se promatraju mladi od 18 do 22 godine), a 18 posto potrošača navodi kako su im društvene mreže glavni izvori zelenih informacija.

S druge pak strane, zelena svijest i angažman ne znači nužno i zelenu kupovinu. Usporedba s 2008. godinom pokazuje kako su potrošači u SAD-u sada manje spremni platiti više za proizvode koji su prijateljski za okoliš. Primjerice, automobile koji manje zagađuju 2008. je, bez obzira na njihovu nešto višu cijenu, htjelo kupiti 62 posto potrošača, a danas tek 49 posto. Slična situacija je i kod kupnje energetski štedljivih žarulja: 2008. te je žarulje bilo spremno kupiti 70 posto, a danas 60 posto potrošača. Stoga se može zaključiti kako, unatoč tomu što je zelena svijest sveprisutna, potrošači ju sve više povezuju s višim cijenama.

(PV/B.O.)
23. listopada 2012.

Privredni vjesnik d.o.o. Kačićeva 9 Zagreb