e-Privredni

FOTOGALERIJA: ZBF 2018

A+ A A-

Nova mreža punionica za električna vozila

Europska komisija nedavno je objavila da će financirati projekt NEXT-E u okviru svog programa Instrument za povezivanje Europe (CEF), u preporučenom iznosu od 18,84 milijuna eura (bespovratna sredstva za CEF projekt električnih vozila).

Kao dio projekta NEXT-E postavit će se 222 multistandardne brze punionice (50 kW) i 30 ultrabrzih punionica (150-350 kilovata) uzduž koridora osnovne mreže i nekoliko osnovnih koridora Transeuropske prometne mreže (TEN-T). Tako će se stvoriti ključna infrastruktura punionica električnih vozila u Češkoj, Slovačkoj, Mađarskoj, Sloveniji, Hrvatskoj i Rumunjskoj. Projekt je odabran između 152 druga uspješna transportna projekta od početnih 349 koji su aplicirali za ukupan iznos bespovratnih sredstava od 7,5 milijardi eura.

Projekt NEXT-E predstavlja dobar model jedinstvene suradnje četiriju vodećih grupa iz sektora električne energije, nafte i plina koji su ujedinili snage s proizvođačima opreme (proizvođačima automobila) kako bi stvorili mrežu punionica električnih vozila kao održivu alternativu postojećoj ICI mreži (vozila s unutarnjih izgaranjem).

Konzorcij se sastoji od društava E.ON Grupe (Zapadoslovenská energetika iz Slovačke, E.ON Češka Republika, E.ON Mađarska, E.ON Rumunjska), društava MOL Grupe (koje predstavljaju podružnice u svih šest država), Hrvatske elektroprivrede u Hrvatskoj, Petrola (u Sloveniji i Hrvatskoj), Nissana i BMW-a. “Sudjelovanje u projektu NEXT-E predstavlja HEP-ov veliki međunarodni iskorak u suradnji s respektabilnim energetskim tvrtkama u Europi, kako u preuzimanju iskustava već razvijenih tržišta elektromobilnosti, tako i kreiranja novih i inovativnih poslovnih modela”, kažu u Hrvatskoj elektroprivredi.

Smanjenje emisija CO2

 

Konzorcij NEXT-E će poduprijeti nacionalne planove za e-mobilnost kao i strategiju širenja električnih vozila u regiji, razvijajući održiva rješenja za punjenje vozila, procjenjujući integraciju obnovljive energije i uvodeći inovativne poslovne procese i potrošačke pakete u cilju smanjenja ovisnosti o nafti i pridonoseći smanjenju emisija CO2 u Europi. Uspostavit će se uska suradnja s ministarstvima transporta, Europskom komisijom i kreatorima politike kako bi se osigurala primjena naučenog na učinkovito pankohezijsko uvođenje infrastrukture za punjenje električnih vozila.

Projekt će predstaviti nacrt najbolje strategije i najučinkovitijih pristupa infrastrukturi za punjenje električnih vozila i korištenju usluga, podržati shvaćanje o korištenju električnih vozila u regiji, spajajući zapadnu i pankohezijsku Europu te predstavljajući besprijekorno, ugodno iskustvo vožnje na dugim relacijama, u potpunosti temeljeno na električnoj energiji. Nakon detaljnih mrežnih planova i ICT studija slijedit će pilot-projekt postavljanja brzih i ultrabrzih punionica u dvije faze, što će rezultirati pankohezijskim planom i vodičem za široku upotrebu električnih vozila. 

Boris Odorčić

Privredni vjesnik d.o.o. Kačićeva 9 Zagreb