e-Privredni

FOTOGALERIJA: ZBF 2018

A+ A A-

Nadoknadit će se štete od požara

Na sjednici Vlade jedna od tema koja je dominirala su bili požari, pogotovo veliki požar kod Splita. Premijer Andrej Plenković istaknuo je kako će s obzirom na to da je proglašena elementarna nepogoda sva šteta biti popisana i prijavljena, te da će se na razini državnog proračuna pronaći najprimjereniji način za naknadu nastale štete.

“Ova tema - s obzirom na to da je u ovoj godini zabilježeno tri puta više požara nego 2016., a čak su 642 požara u priobalju bila u ovih šest i pol mjeseci - otvara pitanje kvalitetnije i učinkovitije koordinacije svih nadležnih institucija u zaštiti od požara i radi toga ćemo zasigurno tražiti od svih institucija još veći dodatni angažman”, rekao je Plenković.

Prema preliminarnom izvješću Policijske uprave Splitsko-dalmatinske, u požaru kod Splita u potpunosti su izgorjele tri nastanjene kuće i djelomično 33, zatim je u potpunosti izgorjelo 13 nenastanjenih kuća, a djelomično jedna, izgorjelo je 18 osobnih automobila u potpunosti i četiri djelomično, četiri teretna automobila u potpunosti i djelomično jedan, 11 maslinika, dva plastenika u potpunosti i jedan djelomično te jedan staklenik u potpunosti.

“Očevidom djelatnika centar požara lociran je u mjestu Tugare na južnoj padini brda Krčnik uz lokalnu cestu Tugare-Sitno Donje. Temeljem provedene istrage može se isključiti mogućnost nastanka požara uslijed kvara na dalekovodima, a uzrok spornog požara je otvoreni plamen ili žar”, istaknuo je ministar unutarnjih poslova Davor Božinović koji je naglasio kako slijedi kriminalističko istraživanje kako bi se otkrio eventualni počinitel

Nadknada štete iz fondova Europske unije

Ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić istaknuo je kako će poljoprivrednici koji su pretrpjeti štete u požarima biti obeštećeni u cjekupnom iznosu štete, i to iz fondova Europske unije. “Predviđeno je ukupno 150 milijuna kuna, odnosno 20 milijuna eura, ali ako se pokaže da su ta sredstva nedostatna, možemo povećati iznos i do 50 milijuna eura”, rekao je Tolušić dodajući kako se sredstvima iz EU-a mogu pokriti sve štete izazvane eventualnim požarima u Hrvatskoj, a jedan od uvjeta je da Županija proglasi elementarnu nepogodu. Ostali će uvjeti biti maksimalno pojednostavljeni, što znači da proizvođač mora biti upisan u Upisnik poljoprivrednika prilikom podnošenja zahtjeva za potporu, u obzir se uzimaju proizvodne površine upisane ili u ARKOD ili u Upisnik poljoprivrednika, šteta mora biti veća od 30 posto što znači - ako je na parceli bilo 500 loza, tada minimalno 150 mora biti uništeno, a korisnik mora pribaviti procjenu štete u skladu s metodologijom za procjenu šteta od elementarnih nepogoda. 

Pula se zadužila kod Lidla 

Vlada je dala suglasnost Gradu Puli za zaduženje kod trgovačkog društva Lidl Hrvatska u iznosu od 18,5 milijuna kuna, s rokom otplate zajma od sedam godina te jednu godinu počeka, u sedam godišnjih rata, bez kamata. Lidl je izrazio namjeru izgradnje trgovačkog centra s pripadajućom građevinskom infrastrukturom te je preuzeo obvezu financiranja izdataka. Obvezao se Puli osigurati cjelokupna sredstva za plaćanje radova izvođaču, a Pula se obvezala ista ta sredstva vratiti Lidlu.

Ilijana Grgić

Privredni vjesnik d.o.o. Kačićeva 9 Zagreb