e-Privredni

A+ A A-

Teško je pokrenuti investicije

Europska komisija pokrenula je 2015. godine inicijativu Plan ulaganja za Europu, poznatiju kao Junckerov plan, kako bi poboljšala investicijsko i financijsko okruženje u Europskoj uniji i stvorila okvir za snažnija ulaganja. Okosnica plana je Europski fond za strateška ulaganja (EFSU) čija uredba o osnivanju posebice predviđa korištenje platformi za ulaganja. Radi se, naime, o javno-privatnim aranžmanima za ugovorno sufinanciranje, koji su strukturirani s ciljem kataliziranja ulaganja u portfelj projekata, za razliku od individualnih projekata s tematskim ili zemljopisnim fokusom.

Kako bi informirali poduzetnike, ali i širi krug korisnika o novim mogućnostima za financiranje projekata preko ovih platformi, Predstavništvo Europske komisije u Hrvatskoj, Ured Europske investicijske banke u Hrvatskoj i Hrvatska gospodarska komora organizirali su skup Plan ulaganja za Europu – važnost platformi za ulaganje.

Iskoristiti svaki dodatni impuls

Josip Zaher, potpredsjednik Hrvatske gospodarske komore za turizam, trgovinu i financije, istaknuo je kako bez investicija nema gospodarskog razvoja. Dodao je kako one bježe od rizika naglasivši kako se investicijski val teško pokreće. Iako je hrvatsko gospodarstvo trenutačno u uzlaznoj putanji, napomenuo je, stopa rasta daleko je od one koja je potrebna za kontinuirani rast i razvoj. “Ulaskom u Europsku uniju Hrvatskoj se otvorila mogućnost financiranja projekata iz EU fondova. Točnije, u iznosu od 10,7 milijardi eura iz europskih strukturnih i kohezijskih fondova čiji puni potencijal Hrvatska još uvijek nije iskoristila. Naime, Hrvatska se, na žalost, i dalje nalazi na začelju EU po stopi iskorištenosti”, kazao je. Prema zadnje dostupnim podacima, nastavio je, iskorištenost iznosi tek 2,7 posto ukupno alociranih EU sredstava. “Za 2018. godinu možemo očekivati veći broj novih poziva za poduzetnike, kao i ubrzano donošenje odluka o financiranju čime će se potaknuti bolja iskoristivost dostupnih izvora sufinanciranja”, napomenuo je.

Stvaranje poticajnog ulagačkog okvira, motivirajuće i transparentne poduzetničke klime te, posljedično, brendiranje Hrvatske kao poželjnog ulagačkog odredišta, nužni su za stvaranje pretpostavki za održivi i kontinuirani gospodarski rast, dodao je Zaher. To je proces koji zahtijeva suradnju niza dionika na svim razinama javnog i privatnog sektora budući da je podizanje konkurentnosti Hrvatske kao ulagačkog mjesta te povećanje proizvodnih i inovativnih investicija nešto čemu zasigurno svi težimo. “Ako ne želimo po razvijenosti zaostajati za prosjekom EU28, a osobito za prosjekom država Srednje i Istočne Europe, ostvarivanje dinamičnih stopa rasta u srednjoročnom razdoblju je nužnost. U tom smislu treba iskoristiti svaki dodatni impuls koji može potencirati tu dinamiku”, kazao je dodajući kako je upravo jedan od njih financiranje iz EU sredstava i dodatnih izvora koji su na raspolaganju Hrvatskoj.

Promjene su se već dogodile

Anton Kovačev, voditelj ureda Europske investicijske banke u Zagrebu, istaknuo je kako je Europska komisija s Europskom investicijskom bankom pokrenula ovaj plan ulaganja kako bi potaknula investicije i gospodarski rast te ono što je za Hrvatsku vrlo bitno – otvaranje novih radnih mjesta. Može se govoriti o uspjesima u pojedinim granama poput turizma što je, naravno, dobro, kazao je. Međutim, naglasio je Kovačev, ako ne pokrenemo investicije i ulagački ciklus, i dalje ćemo, kako kaže naš narod, prelijevati iz šupljeg u prazno. Važnost investicijskih platformi, nastavio je, krije se u činjenici kako ih dosad nije bilo u nas. A one su osnova za prikupljanje niza manjih investicijskih projekata koji bi mogli konkurirati u sklopu Europskog fonda za strateška ulaganja.

Branko Baričević, voditelj Predstavništva Europske komisije u Hrvatskoj, istaknuo je kako su se zahvaljujući Planu ulaganja za Europu promjene već dogodile. “Naime, sve članice Europske unije rastu više od dva posto što je prije pet ili 10 godina bilo nemoguće. Od 2007. do 2014. godine Europskoj uniji nedostajalo je više od 350 milijardi eura ulaganja te je došlo do gubitka brojnih radnih mjesta”, naglasio je dodajući kako sada svjedočimo potpuno drugačijoj situaciji.Također, dodao je kako se nada da će se u mogućnosti financiranja koje pruža Fond, osim malih i srednjih poduzetnika, uključiti i veliki projekti iz Hrvatske. 

Boris Odorčić

Privredni vjesnik d.o.o. Kačićeva 9 Zagreb