e-Privredni

A+ A A-

Trgovinom emisijama stakleničkih plinova do konkurentnijeg gospodarstva

"U smislu pružanju što kvalitetnijih informacija želja nam je osnovati Grupaciju za klimu i zrak putem koje bi aktivno pratili sve promjene vezane uz 4. razdoblje trgovanja emisijama stakleničkih plinova, razvoj programa za investiranje u nove tehnologije kao i smanjivanje negativnog utjecaja na klimu i zrak čime bi doprinijeli podizanju konkurentnosti hrvatskih gospodarstvenika", istaknula je Marija Šćulac Domac, direktorica Sektora za energetiku i zaštitu okoliša u Hrvatskoj gospodarskoj komori na seminaru Izazovi EU ETS-a u razdoblju od 2021. do 2030. u organizaciji Ministarstva zaštite okoliša i energetike (MZOE), HGK i Europske komisije (EK).

Cilj seminara bio je educirati predstavnike postrojenja i ostale zainteresirane o revidiranom EU ETS sustavu od strane predstavnika EK i MZOE koji su bili uključeni u proces izmjene EU ETS Direktive. "Plan nam je kroz Grupaciju okupiti sve zainteresirane dionike te definirati potrebe članica u ovoj izrazito složenoj tematici koja je svakako investicijski zahtjevna", rekla je Marija Šćulac Domac te pozvala okupljene na aktivno sudjelovanje i doprinos definiranju aktivnosti navedene Grupacije.

"EU je uzela vodeću ulogu u ovom području i svoje gospodarstvo temelji na maloj emisiji stakleničkih plinova. Pariški sporazum ima za cilj spriječiti porast globalne temperature, a ratificirala ga je i Hrvatska i time preuzela određene obaveze. Važno je naglasiti da su nam na raspolaganju tri fonda za financiranje projekata s ciljem smanjenja emisije stakleničkih plinova i ostvarivanja propisa iz ETS direktive", kazala je Jasenka Nećak, načelnica Sektora za klimatske aktivnosti i održivi razvoj u Ministarstvu zaštite okoliša i energetike

Hana Huzjak, predstavnica EK iz Opće uprave za klimatske politike detaljnije je prezentirala ključne točke EU ETS-a. "Trenutno smo na dobrom putu da premašimo zacrtane ciljeve emisije stakleničkih plinova do 2020. na razini EU, ali ciljevi postaju sve ambiciozniji i do 2030. želimo smanjiti emisiju za 40 posto, a EU ETS je ključan za ostvarenje tih planova. Ključni element je bio neravnoteža na tržištu CO2 koja je demotivirala smanjenje emisije, to se riješilo odgođenim dražbama i kreiranjem rezerve za stabilnost tržišta koja počinje s radom 2019. godine", pojasnila je Huzjak. 

Kako bi se postigao cilj smanjenja emisija EU-a za najmanje 40 posto do 2030., sektori obuhvaćeni sustavom EU-a za trgovanje emisijama svoje će emisije u odnosu na 2005. morati smanjiti za 43 posto. To znači da će se ukupna količina emisijskih jedinica smanjivati brže nego prije: od 2021. nadalje za 2,2 posto godišnje umjesto 1,74 posto. Konkretno, radi se o dodatnom smanjenje emisija od otprilike 556 milijuna tona između 2020. i 2030., što je približno jednako godišnjim emisijama Ujedinjene Kraljevine. Očekuje se da će se između 2021. i 2030. poduzećima besplatno dodijeliti otprilike 6,3 milijardi emisijskih jedinica u vrijednosti do 160 milijardi eura.

Privredni vjesnik d.o.o. Kačićeva 9 Zagreb