e-Privredni

A+ A A-

Burilović: Reforme dobre, ali tempo spor

"Nastavit ćemo inzistirati na kvalitetnim i učinkovitim gospodarskim politikama te provođenju reformi i aktivnosti za koje znamo da su nam neophodne. Predugo o njima razgovaramo, ali je potrebno potaknuti snažniju političku volju za njihovom realizacijom", istaknuo je predsjednik Hrvatske gospodarske komore Luka Burilović na 6. sjednici Skupštine HGK.

Planirani ukupni prihodi Komore za 2018. godinu iznose 214,5 milijuna kuna, a predviđen je višak prihoda nad rashodima od 30.605 kuna. U 2017. prihodi HGK bili su za 13 posto viši od planiranih (192,1 milijuna kuna), dok su prihodi od prodaje roba i usluga izmjenama porasli za 18 posto. 

"Posebno nas veseli porast broja dobrovoljnih članica poput brojnih OPG-ova, obrta i drugih subjekata koji su prepoznali korisnost naših usluga te rast prihoda od EU projekata. To jasno pokazuje da HGK ide prema strateškom cilju povećanja vlastitih prihoda i prihoda od europskih fondova u odnosu na prihode od članarina", izjavio je Burilović, dodavši kako se u idućoj godini očekuju još bolji rezultati po tom pitanju jer se sa oporavkom gospodarstva povećava i interes članica za sajmove, edukacije i ostale usluge koje HGK nudi. Zato u ukupnoj strukturi planiranih prihoda za 2018. godinu vlastiti i ostali prihodi čine 31 posto ukupnih prihoda, a cilj je da taj udio do 2022. poraste preko 50 posto.

Glavni ciljevi Komore za iduću godinu su internacionalizacija i promocija hrvatskoga gospodarstva, zastupanje interesa članica kroz komorska udruženja i zajednice, edukacija, mirno rješavanje sporova te daljnja provedba javnih ovlasti i projekata.

"Bezuvjetno pozitivno mišljenje državne revizije koje smo dobili dokaz je da nova uprava radi dobar posao. Jedna smo od rijetkih institucija koja je dobila takvu ocjenu i na to sam posebno ponosan. Vratili smo se na pravi put i vratili ugled koji ova 165 godina stara institucija zaslužuje, a to se vidi i iz aktivnosti i iz projekata koje provodimo", poručio je Burilović.

"Kada je u pitanju stanje u gospodarstvu, proteklu godinu možemo ocijeniti pozitivnom. Nastavljen je trend gospodarskog rasta s pozitivnim pomacima u proizvodnji, potrošnji i izvozu, uz istodobno smanjenje duga i deficita. Pozdravljam nastavak fiskalne konsolidacije započete 2016. godine, a temeljem koje očekujemo povoljan učinak na dinamiku gospodarskog rasta. Odlučna reakcija Vlade na situaciju u Agrokoru bila je ključna u sprečavanju kolapsa čije bi posljedice osjećalo čitavo društvo. Agrokor ostaje najveći izazov i u godini pred nama. Stoga možemo biti zadovoljni smjerom vođenja gospodarske politike i početnim rezultatima, ali se ne možemo zadovoljiti brzinom i dubinom potrebnih promjena i reformi. U narednoj godini treba ubrzati reformske procese da uhvatimo korak s drugim zemljama i zaustavimo prijeteće negativne demografske trendove", naglasio je Burilović, dodavši kako je najvažnije naći rješenje za nedostatak radnika na čemu će Komora, kroz projekt dualnog obrazovanja, i dalje posebno inzistirati. 

"Strukovno obrazovanje čini 70 posto srednjoškolskih programa. Drago nam je da je i Vlada prepoznala važnost dualnog strukovnog obrazovanje kojeg je HGK predložila po uzoru na austrijski, ali to mora biti naš model i moramo uzeti najbolje prakse. Cijeli taj proces kasni 20 godina, ali ako ga implementiramo uskladit će potrebe obrazovanja i tržišta rada. Mi danas imamo 180.000 nezaposlenih, a traži se 20.000 radnika, to je apsurd. Nemamo dovoljno kvalificirane radne snage da prati sektore koji su deficitarni poput brodogradnje, turizma, drvne industrije… Zapravo, gotovo da nema sektora u kojem to nije ogroman problem", upozorio je Burilović pa se potom detaljnije osvrnuo na ciljeve za 2018.

HGK u idućoj godini planira godine planira organizirati članicama preko 50 odlaznih i dolaznih delegacija, oko 100 sajmova u inozemstvu, a podršku u izlasku na nova tržišta pružat će im i kroz tri postojeća (Bruxelles, Moskva, Šangaj) te šest novih međunarodnih predstavništava (BiH, Srbija, Austrija, Njemačka, Italija, Turska). "Cilj nam je da kroz prisustvo na terenu olakšamo našim poduzetnicima izvozno širenje poslovanja. Moramo graditi poslovni imidž zemlje u globalnim okvirima i brendirati naše kvalitetne proizvode u inozemstvu", poručio je Burilović.

U cilju promocije razvoja hrvatskoga gospodarstva, tijekom 2018. godine nastavit će se provedba akcija Kupujmo hrvatsko i Hrvatski proizvod za hrvatski turizam te daljnja promocija nositelja znakova Hrvatska kvaliteta i Izvorno hrvatsko. U planu je također i organizacija 73 domaća sajma. "Nastavljamo s kampanjom promoviranja domaćih proizvođača i proizvoda jer moramo kod naših kupaca osvijestiti činjenicu da kupovinom hrvatskog dugoročno ulažu u razvoj našeg gospodarstva, a poseban fokus stavljamo na bolju zastupljenost domaće proizvodnje u sektoru turizma", izjavio je Burilović. 

Kroz rad udruženja i zajednica HGK će se aktivno sudjelovati u kreiranju nacionalnih i europskih zakona i gospodarskih politika, s ciljem promicanja interesa članica. Intenzivna promocija izvansudskog rješavanja sporova između gospodarskih subjekata u cilju bržeg i racionalnijeg rješavanja sporova, nastavit će se kroz rad Stalnog arbitražnog sudišta, Centra za mirenje i Suda časti. 

"U svakom slučaju, uvjeren sam da ćemo u 2018. godini postaviti temelje za dizanje potencijalnog rasta zemlje, rješavajući pitanja o kojima on dugoročno ovisi. S tim u vidu, Komora se u potpunosti okrenula svojem članstvu, a u narednom razdoblju namjeravamo postati ključni sukreator svih budućih odluka na području gospodarstva, poduzetništva izvoza i ulaganja. Politika mora uvažavati glas gospodarstva!", zaključio je Burilović.

Privredni vjesnik d.o.o. Kačićeva 9 Zagreb