e-Privredni

A+ A A-

Agrokor: Maloprodaja i veleprodaja u negativi

Poslovne grupe Prehrana i Poljoprivreda Agrokora u prvih 11 mjeseci prošle godine nastavile su s realizacijom solidnih poslovnih rezultata i ostvaruju pozitivan operativan rezultat, dok Maloprodaja i veleprodaja, u kojima je nastavljeno troškovno restrukturiranje i dalje bilježe negativnu EBITDA, navodi se u redovinom mjesečnom izvješću izvanredne Agrokorove uprave.

Maloprodaja i veleprodaja, u kojoj su Konzum, Tisk i Velpro-centar, u prvih 11 mjeseci prošle godine uprihodile su 13,41 milijardu kuna, dok je dobit prije kamata, poreza i amortizacije bila negativna 149 milijuna kuna.

“Maloprodaju i veleprodaju u studenome su obilježili relativno dobri rezultati. Konzum, kao najveći maloprodajni lanac u Hrvatskoj, ostvario je bolje rezultate u odnosu na očekivanja po svim pozicijama poslovanja, prihodu, marži, broju kupaca, trošku i EBITDA-i, što je sve rezultat intenzivnog rada u prethodnim mjesecima”, ističe se u izvješću koje potpisuje izvanredni povjerenik za Agrokor Ante Ramljak.

Negativna operativa dobit malo i veleprodaje

Prema procijenjenim rezultatima, Konzum je u lanjskih prvih 11 mjeseci ostvario prihod od gotovo 8,09 milijardi kuna i EBITDA-u od 113 milijuna kuna, a Konzum BiH prihod od 1,85 milijardi te negativnu dobit prije kamata, poreza i amortizacije od 93 milijuna kuna. Tisak je u istom razdoblju ostvario prihod od 1,86 milijardi kuna, dok je EBITDA također bila negativnih 37 milijuna kuna. Velpro je pak imao prihod od gotovo 1,5 milijardi kuna, te negativnu EBITDA-u od 111 milijuna kuna. “Studeni predstavlja prijelom između ljetne i zimske sezone te je mjesec s najmanjom potrošnjom što je, naravno, utjecalo i na prihod u odnosu na druge mjesece, ali su prihodi Konzuma u Hrvatskoj i Tiska, unatoč ovim okolnostima, iznad očekivane razine. Opskrba robom za dio grupacije još uvijek predstavlja izazov i u narednom razdoblju glavnina fokusa bit će na stabilizaciji asortimana kako bi se vratilo povjerenje kupaca koje je poljuljano početkom 2017. godine”, navodi se u izvješću izvanredne uprave.

Prehrana bilježi dobre rezultate

Poslovna grupa Prehrana u 11 prošlogodišnjih mjeseci zabilježila je prihod od 7,57 milijardi kuna i EBITDA-u od 1,04 milijarde kuna. Jamnica je u studenome nastavila s ostvarivanjem rekordnih rezultata, a po preliminarnim rezultatima u prvih je 11 mjeseci ostvarila prihod od 1,21 milijarde kuna i EBITDA-u od 297 milijuna kuna. Sarajevski kiseljak u tom je razdoblju ostvario prihode od 334 milijuna kuna te operativnu dobit od 71 milijun kuna. Ledo je pak ostvario 999 milijuna kuna prihoda i operativnu dobit od 197 milijuna kuna. Ledo Čitluk bilježi prihod od 279 milijuna kuna te dobit prije kamata, poreza i amortizacije od 61 milijun kuna. Frikom je zabilježio prihod od 730 milijuna kuna i operativnu dobit od 140 milijuna kuna. Od siječnja do studenoga prošle godine Zvijezda je imala prihod od 609 milijuna kuna i EBITDA-u od 54 milijuna kuna, dok Dijamant bilježi prihode od 813 milijuna kuna te EBITDA-u od 66 milijuna kuna. PIK Vrbovec je u lanjskih 11 mjeseci imao 1,66 milijardi kuna prihoda uz operativnu dobit od 112 milijuna kuna. Divizija Poljoprivreda u istom je razdoblju ostvarila kumulativni prihod od 2,54 milijarde kuna i operativnu dobit od 283 milijuna kuna, a Belje je ostvarilo prihod od 1,17 milijardi kuna i EBITDA-u od 182 milijuna kuna.

Prihod PIK-a Vinkovci u 11 prošlogodišnjih mjeseci iznosio je 350 milijuna kuna, uz EBITDA 32 milijuna kuna, dok je prihod Vupika bio 297 milijuna kuna, a EBITDA 51 milijun kuna. Agrokor trgovina zabilježila je prihod od 717 milijuna kuna i operativnu dobit od 17 milijuna kuna. 

Infobox (jednostavan okvir): <nn>Trgovački sud u Zagrebu <na>U siječnju rješenje o utvrđenim i osporenim tražbinama

Sredinom prosinca, točnije 13. prosinca, na e-oglasnoj ploči Trgovačkog suda u Zagrebu objavljene su izmjene i dopune prijavljenih tražbina (odnosi se isključio na tražbine kod kojih je došlo do izmjena ili dopuna). Osim osporavanja tražbina izvanredne uprave, zaprimljeno je i 29 podnesaka osporavanja 15 drugih vjerovnika čime je osporeno 45 tražbina i to onih koje je izvanredna uprava priznala. Drugi vjerovnici su dodatno osporili ukupno 13,1 milijardu kuna tražbina, podaci su iz izvješća.

"Očekuje se da će u siječnju 2018. godine Trgovački sud u Zagrebu donijeti rješenje o utvrđenim i osporenim tražbinama na koje vjerovnici imaju pravo žalbe u roku od osam dana od dostave rješenja. Nakon pravomoćnosti navedenog rješenja nezadovoljni vjerovnici imat će mogućnost pokrenuti parnicu radi utvrđivanja osnovanosti svoje tražbine u roku od osam dana", ističe se u izvješću. Prijedlog nagodbe mora biti podnesen Sudu najkasnije do 10. travnja.

Poslovanje Agrokorovih kompanija dobra osnova za postizanje nagodbe 

Redovito mjesečno izvješće izvanredne uprave pokazuje da je poslovanje svih kompanija stabilizirano, da cjelokupni sustav ostvaruje pozitivnu zaradu prije oporezivanja, kamata i amortizacije. Mislim da je to vrlo dobra osnova za postizanje i kretanje u proces postizanja nagodbe, izjavila je potpredsjednica Vlade i ministrica gospodarstva, poduzetništva i obrta Martina Dalić nakon objave izvješća o poslovanju Agrokorovih divizija. Ministrica smatra dobrim to što je izvanredna uprava uspjela prije kraja prošle godine predstaviti prvi nacrt nagodbe vjerovnicima, a očekuje i da će se doći do glavnog cilja - postizanja nagodbe u zakonom propisanim rokovima.

Ilijana Grgić

Privredni vjesnik d.o.o. Kačićeva 9 Zagreb