e-Privredni

A+ A A-

Hrvatski BDP ove godine samo 2,6 posto

U svojim najnovijim Globalnim gospodarskim izgledima Svjetska banka u 2018. godini, kad je Hrvatska u pitanju, očekuje rast gospodarstva od 2,6 posto, te je time samo potvrdila svoje ažurirane procjene iz prošlogodišnjeg listopada. Takve prognoze pokazuju usporavanje u odnosu na 2017., za koju u Svjetskoj banci procjenjuju da će završiti sa stopom rasta od tri posto. U idućoj godini ova međunarodna institucija očekuje ponovno, iako blago, ubrzanje rasta hrvatskog gospodarstva na 2,8 posto, dok bi tek u 2020. godini rast mogao ponovo dosegnuti tri posto BDP-a.

Kada je riječ o hrvatskim susjednim zemljama, Bosna i Hercegovina će prema procjeni Svjetske banke u ovoj godini ostvariti rast od 3,2 posto BDP-a, u idućoj 3,4 posto dok bi u 2020. mogla zabilježiti gospodarski rast od 3,5 posto. I Srbiji ova institucija predviđa rast od tri posto u ovoj godini, 3,5 u idućoj te četiri posto u 2020. godini. Američko gospodarstvo trebalo bi porasti za 2,5 posto u 2018., u 2019. godini 2,2 posto, dok bi u 2020. rast BDP-a vodećeg svjetskog gospodarstva trebao iznositi dva posto. Kina bi u ovoj godini trebala ostvariti rast BDP-a od 6,4 posto, a za gospodarstvo eurozone predviđa se rast od 2,1 posto. Japansko bi gospodarstvo ove godine moglo porasti za 1,3 posto, dok bi ruska ekonomija trebala porasti za 1,7 posto, a 2019. i 2020. godine 1,8 posto.

Blago ubrzanje globalnog gospodarskog rasta

U najnovijim izgledima pod nazivom “Široko utemeljen uzlet, no koliko dugo?”, Svjetska banka očekuje ove godine globalni gospodarski rast od 3,1 posto, što je blago ubrzanje u odnosu na 2017. godinu, za koju procjenjuje da je završila sa stopom rasta od tri posto. Tako je svoju raniju procjenu rasta globalnog gospodarstva za ovu godinu povećala za 0,2 postotna boda, dok u idućoj godini očekuje globalnu stopu rasta od tri posto.

Tako bi 2018. godina, kako ističu u Svjetskoj banci, mogla biti na putu da bude prva godina od financijske krize u kojoj bi globalno gospodarstvo trebalo funkcionirati na ili blizu punog kapaciteta. No u izvješću se upozorava da će taj uzlet biti kratkoročan, pri čemu će poboljšanje životnog standarda i smanjivanje siromaštva dugoročno biti pod rizikom.

“Široko utemeljeni oporavak globalnog rasta ohrabruje, no nema razloga za samozadovoljstvo. On je velika prilika za investiranje u ljudski i fizički kapital. Ako se zakonodavci diljem svijeta fokusiraju na te ključne investicije, mogu povećati produktivnost svojih zemalja, ojačati sudjelovanje radne snage i približiti se ciljevima ukidanja ekstremnog siromaštva i jačanja zajedničkog prosperiteta”, rekao je predsjednik Svjetske banke Jim Yong Kim. U ovoj instituciji smatraju kako bi zakonodavci trebali potražiti alate za stimuliranje kratkoročnog rasta i izvan alata monetarne i fiskalne politike te razmotriti inicijative koje bi mogle potaknuti dugoročni potencijal gospodarstva. Vlade bi trebale promovirati reforme za poboljšanje obrazovanja, zdravstvenih usluga i infrastrukture, poput prometnica, luka, opskrbe strujom i telekomunikacijske mreže. U izvješću se navodi da će zdravija i bolje obrazovana radna snaga vjerojatno biti i produktivnija, dok bolja infrastruktura poduzetnicima također povećava produktivnost.

Procjene Svjetske banke niže od ostalih

Najnovija procjena Svjetske banke o rastu hrvatskog gospodarstva u ovoj godini za 2,6 posto ipak je niža od prognoza ostalih institucija. Naime, Europska komisija u svojim je prognozama objavila kako u ovoj godini očekuje rast hrvatskog gospodarstva od 2,8 posto. Međunarodni monetarni fond pak očekuje rast gospodarstva od 2,7 posto. Hrvatska narodna banka u ovoj godini očekuje rast gospodarstva od 2,9 posto, a to blago usporavanje gospodarske aktivnosti u hrvatskoj središnjoj banci vide kao rezultat nižih investicija, a očekuje se i usporavanje rasta ukupnog izvoza i osobne potrošnje.

“Upravo se izostanak snažnijih investicija vidi kao najveći rizik, a daljnji rast BDP-a nije moguć bez strukturnih reformi koje bi poboljšale investicijsku klimu u Hrvatskoj”, istaknuo je guverner HNB-a Boris Vujčić na kraju protekle godine. Istu procjenu rasta hrvatskog gospodarstva kao i središnja banka ima Vlada koja proračun za ovu godinu temelji na procjeni rasta gospodarstva od 2,9 posto. 

Ilijana Grgić

Privredni vjesnik d.o.o. Kačićeva 9 Zagreb