e-Privredni

A+ A A-

Obnova Libije - prilika za hrvatske tvrtke

Hrvatska i Libija trenutačno billježe relativno slabu robnu razmjenu u kojoj dominira uvoz nafte iz te sjevernoafričke zemlje. Hrvatska je u prvih 10 mjeseci prošle godine izvezla tek 2,4 milijuna dolara vrijednu robu u Libiju i to živa goveda, plinske turbine, obrađeno drvo, cement i pekarske proizvode, dok je uvezeno robe za čak 93,3 milijuna dolara. No obnova Libije nakon rata prilika je za hrvatske tvrtke, istaknuto je na Hrvatsko-libijskom gospodarskom forumu koji je u organizaciji Hrvatske gospodarske komore održan u Zagrebu.

“Hrvatska i Libija imaju tradicionalne dobre gospodarske odnose, posebno u sektorima graditeljstva, brodogradnje, nafte i plina, geoseizmičkih istraživanja te elektroenergetike u kojima su naše tvrtke dobro poznate na libijskom tržištu”, rekao je predsjednik HGK Luka Burilović. “Izuzetno nam je drago vidjeti da se stanje u Libiji stabilizira te da se nama bliska i prijateljska zemlja nalazi na putu oporavka. Naš partner Glavna libijska unija komora također vidi potencijal buduće suradnje, a uz ove sektore valja istaknuti velike hrvatske mogućnosti u prehrambenom sektoru, sektoru IT-a, te drvnoj i farmaceutskoj industriji”, dodao je Burilović.

Rashed S. A. Abughufa, otpravnik poslova Veleposlanstva Libije u Hrvatskoj, istaknuo je kako se u Libiji poduzimaju veliki napori da se uspostavi dogovor i nacionalna pomirba kako bi se mogli provesti parlamentarni i predsjednički izbori. “Treba nam pomoć u izgradnji svega uništenog u ratu, zato naša država potiče aktivaciju gospodarskih odnosa s prijateljskim zemljama poput Hrvatske koja ima duboke povijesne veze s Libijom. Ovaj forum je važan jer može povećati trgovinsku razmjenu dviju zemalja. Pozivam sve hrvatske tvrtke koje su imale ugovore u Libiji da se brzo vrate na posao i dovrše svoje radove”, naglasio je Abughufa. Najavio je olakšavanje procedura za dobivanje viza, a predložio je i osnivanje zajedničke komore za jačanje gospodarskih odnosa.

Libija računa na Hrvatsku

Još dok smo bili djeca, znali smo za hrvatske tvrtke koje su radile velike poslove u Libiji, kazao je Mohamed Raied, predsjednik Glavne libijske unije komora. “Računamo na Hrvatsku kao partnera koji će nam pomoći u obnovi svojim iskustvom i stručnošću. Danas smo tu da pokrenemo intenzivniju gospodarsku suradnju, da pokažemo kako Libija otvara velike mogućnosti za investicije u izgradnji zemlje. Libija predstavlja vrata Afrike koja je veliko tržište za sve moguće proizvode. S obzirom na to da je Hrvatska dosta blizu Libije, vaše građevinske, tekstilne, farmaceutske i IT tvrtke, kao i proizvođači namještaja, imat će odlične prilike na našem tržištu”, rekao je Raied.

Unija komora i HGK potpisali su i Memorandum o razumijevanju koji je prvi korak u puno intenzivnijoj budućoj suradnji dviju komora.

Poduzetnicima iz Libije je o poslovnoj klimi i mogućnostima investicija u Hrvatsku govorila Svjetlana Momčilović, voditeljica Odjela za privlačenje investicija HGK. “Hrvatska je smještena u srcu Europe i olakšava ulazak na jedinstveno tržište od 500 milijuna ljudi. Domaća ekonomija oslanja se na vrlo jaki sektor turizma, imamo dosta razvijenu prehrambenu industriju i dobro obrazovanu radnu snagu. Jednako tako dobra prometna infrastruktura i stabilno poslovno okruženje također je čine privlačnom destinacijom za ulaganje“, naglasila je Svjetlana Momčilović. 

Krešimir Sočković

Privredni vjesnik d.o.o. Kačićeva 9 Zagreb