e-Privredni

A+ A A-

Jednostavnija priprema investicijskih projekata

U saborsku proceduru Vlada je sa svoje prošlotjedne sjednice uputila Konačni prijedlog zakona o strateškim investicijskim projektima, kojemu je cilj ubrzati proces ishođenja dokumentacije neophodne za realizaciju strateških investicijskih projekata.

Novost je smanjenje financijskoga limita odnosno kriterija vrijednosti ulaganja kako bi projekt mogao biti proglašen strateškim s važećih 150 milijuna kuna na 75 milijuna kuna, a za projekte koji se ostvaruju na potpomognutim područjima i otocima sa 20 na 10 milijuna kuna. Izmjena se odnosi i na dokaz o osiguranim izvorima financiranja gdje investitor mora dokazati da raspolaže s pet posto ukupne vrijednosti projekta oročenih depozitom ili bankarskom garancijom. Kao dokaz o osiguranim izvorima financiranja priznat će se i sredstva koja je investitor već uložio u realizaciju projekta.

“Dosadašnja primjena važećeg zakona pokazala je da u provedbi postoji nerazumijevanje pojedinih odredbi, određeni pravno-tehnički nedostaci, a kao prepreka se pokazala i složenost propisanih postupaka. Novim se zakonom želi pojednostaviti i ubrzati postupke pripreme investicijskih projekata”, rekla je potpredsjednica Vlade i ministrica gospodarstva, poduzetništva i obrta Martina Dalić.

Veća sigurnost investitora

Prema važećem zakonu Vlada je raspolagala nekretninama u državnom vlasništvu bez javnog nadmetanja i javnog prikupljanja ponuda za provedbu javnog strateškog projekta, a sada bi Vlada prema istom principu raspolagala i s nekretninama za provedbu privatnog strateškog projekta. Pri tome bi privatni investitor morao posjedovati najmanje 50 posto zemljišta za realizaciju projekta, a u slučaju da mu za formiranje građevinske čestice nedostaje preostalih maksimalno 50 posto, tada tu česticu može dobiti od države bez provedbe javnog natječaja, odnosno direktnom pogodbom. Ako mu treba državno zemljište koje čini više od 50 posto projekta, tada se takvo zemljište može dodijeliti jedino i isključivo u postupku javnog natječaja. Uvodi se i obveza potpisivanja sporazuma s investitorom o provođenju strateškog projekta, a koji bi se potpisao prije no što se projekt proglasi strateškim. Na listu strateških investicijskih projekata izravno bi se uvrstili energetski investicijski projekti s liste strateških projekata od zajedničkog interesa na razini Europske unije, kao i projekti koji se financiraju iz europskih strukturnih i investicijskih fondova. Novost je i uvođenje kazne od 0,1 posto vrijednosti projekta ako investitor svojom krivnjom prekorači krajnji rok za realizaciju ili nakon završetka odustane od projekta bez valjanog razloga. 

Dodatna milijarda kuna za poljoprivrednike 

Agencija za plaćanja u poljoprivredi od idućeg tjedna isplatit će dodatnih milijardu kuna za 100.000 poljoprivrednih gospodarstva, najavio je premijer Andrej Plenković na sjednici Vlade. "Tih dodatnih milijardu kuna bit će isplaćeno poljoprivrednicima nakon što su lani u studenome isplaćeni avansi u iznosu od 950 milijuna kuna. Sve to smatram učinkovitim načinom upravljanja potporama kojima će hrvatski poljoprivrednici biti zadovoljni", rekao je Plenković.

Ilijana Grgić

Privredni vjesnik d.o.o. Kačićeva 9 Zagreb