e-Privredni

A+ A A-

Male i srednje tvrtke lakše do kapitala

Hrvatska mala i srednja poduzeća zapošljavaju oko 40 posto zaposlenika i u samom su vrhu Europske unije u stvaranju dodane vrijednosti, no još uvijek nisu dostigla onu razinu kakvu su imala pretkrizne 2008. godine. Jedan od razloga zašto je tomu tako sigurno je činjenica da čak 70 posto poslovnih projekata financiraju kreditima banaka. Malim tvrtkama koje brzo rastu banke teško daju povoljne kredite jer one često ne mogu svojom imovinom jamčiti povrat, a s druge strane taj novac najčešće tvrtkama treba kao obrtni kapital ili za premošćivanje likvidnosti. Zato te tvrtke često refinanciraju svoja dugovanja, stalno su u kreditima koji se produžuju i većinu svoje dobiti koriste kako bi pokrili kamate i naknade. Još jedan teret predstavlja im i činjenica da je većina tih kredita na kratak rok i po nekoliko postotaka višim kamatnim stopama od onih za velike tvrtke. No to nije specifičnost samo hrvatskog tržišta, nego je takva situacija s malim i srednjim poduzećima i u regiji.

Upravo kako bi pomogla malim i srednjim tvrtkama u stjecanju novog povoljnog kapitala, Zagrebačka burza pokrenula je svoju platformu za mala i srednja poduzeća Progress.

Predstavljajući tu platformu članicama Hrvatske gospodarske komore, Ivana Gažić, predsjednica Uprave Zagrebačke burze, istaknula je kako je ona dio razvojno orijentirane strategije Burze kojoj je cilj na hrvatskom tržištu kreirati uvjete koji tvrtkama u svim fazama rasta mogu osigurati potreban kapital te tako pridonijeti stvaranju pozitivnog okruženja za poduzetnike, gospodarski rast i zaposlenost. “Proces razvoja tržišta za mala i srednja poduzeća snažno podupire i EU kroz svoju regulativu kojom su upravo ovakve trgovinske platforme zamišljene kao mjesta namijenjena malim i srednjim poduzećima kako bi im se tim putem omogućio lakši pristup kapitalu potrebnom za rast i razvoj”, kaže Ivana Gažić.

Prijenos vlasništva

U Hrvatskoj postoji oko 13.440 poduzeća koja se mogu klasificirati kao srednja i mala, a njih više od 1300 ima kapital između dva i 20 milijuna eura te upravo ona predstavljaju ciljnu skupinu za Progress tržište, istaknula je Morana Plejić, voditeljica Progress tržišta ZSE. “Među tim poduzećima je i nemali broj onih koja su u obiteljskom vlasništvu te trebaju prenijeti vlasništvo na iduću generaciju. Gotovo 40 posto njih želi imenovati direktora izvan obitelji, dok tridesetak posto želi prodati kompaniju. Pronalazak strateškog partnera ili prodaja poduzeća zahtjevan je i dugotrajan proces, pa ne čudi da je u Hrvatskoj samo jedan posto vlasnika uspjelo osigurati budućnost poslovanja na taj način”, kaže Morana Plejić.

Na Burzi ističu kako će putem Progressa biti moguće prikupljanje novog kapitala, ali i tehničko listanje dionica koje omogućava jednostavniju promjenu, odnosno transfer vlasništva, čime će se omogućiti rješavanje jednog od velikih problema malih i srednjih poduzetnika.

“Jedna od aktivnosti HGK je povezivanje financijskih institucija s jedne strane i poslovnih subjekata s druge, u cilju iznalaženja najpovoljnijih rješenja za financiranje razvoja i unapređenja poslovnih procesa”, istaknula je Vanja Dominović, pomoćnica direktora Sektora za financijske institucije, poslovne informacije i ekonomske analize HGK.

U osmišljavanju platforme značajnu ulogu imala je Europska banka za obnovu i razvoj, koja je putem svojih donatora (TaiwanBusiness – EBRD Technical Cooperation Fund – TWTC) lani financirala izradu studije o uspostavljanju tržišta malih i srednjih poduzeća u regiji. 

Krešimir Sočković

Privredni vjesnik d.o.o. Kačićeva 9 Zagreb