e-Privredni

A+ A A-

Hrvatska i Srbija imaju vječne gospodarske interese

Srbija je Hrvatskoj osmi najznačajniji vanjskotrgovinski partner, a ukupna robna razmjena zadnjih godina bilježi stalan rast. U prošloj godini ona je prešla i milijardu kuna, a u tu brojku nisu uključeni podaci za posljednji mjesec u godini, prosinac. U 11 mjeseci 2017. godine 616,1 milijun eura vrijedio je hrvatski izvoz u Srbiju, dok je iz nje uvezeno robe u vrijednosti od 532,5 milijuna eura.

Iako su politički odnosi dviju država prilično loši, oni gospodarski su upravo suprotno od toga. Sektori energetike, elektrotehnike, infrastrukture, brodogradnje, poljoprivredne mehanizacije, zaštite okoliša i turizma potencijalna su područja u kojima se mogu unaprijediti gospodarski odnosi dviju zemalja, a tu su i projekti od zajedničkoga interesa za koje postoji mogućnost sufinanciranja iz EU fondova, poput projekata energetske sigurnosti.

Srbija - značajan gospodarski partner

Osim toga, hrvatska ulaganja u Srbiju su daleko viša od onih srpskih poduzeća u Hrvatsku, jer su hrvatske tvrtke u Srbiju uložile više od 700 milijuna eura, dok su ulaganja u suprotnom smjeru manja od 15 milijuna eura i tu se otvaraju nove mogućnosti.

Srbija je za Hrvatsku značajan gospodarski partner, što potvrđuje i činjenica da više od 200 naših tvrtki posluje na srpskom tržištu, rekao je otvarajući prošloga tjedna Hrvatsko-srpski gospodarski forum predsjednik Hrvatske gospodarske komore Luka Burilović. “To je rezultiralo hrvatskim direktnim stranim ulaganjima u Srbiju vrijednima više od 749,3 milijuna eura, čime je Srbija postala četvrta najznačajnija zemlja za hrvatske investicije. Dvije zemlje, unatoč teretu prošlosti, imat će vječne gospodarske interese”, naglasio je Burilović.

Zajednički interes naših dviju država je istražiti nove poslovne prilike i jačati odnose, dodala je predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović. “Želim jasno potvrditi predanost hrvatske države za izgradnjom konstruktivnih odnosa. Ti politički odnosi su važni i mogu pomoći gospodarstvima. Pridajem veliku važnost širenju naših odnosa jer sam uvjerena da će hrvatski i srpski narod od toga imati koristi, a pitanje povrata imovine bit će prioritet u gospodarskoj suradnji. Vjerujem da će Srbija i dalje biti otvorena za hrvatska ulaganja, ali i da će raditi na poticanju investicija u oba smjera. Hrvatska pozdravlja sve srpske tvrtke koje žele ulagati kod nas i vjerujem da im po tom pitanju nudimo mnoge pogodnosti, poput ulaska na veliko tržište Europske unije. Samo suradnjom ćemo stvarati nova radna mjesta i bolju perspektivu za naše građane”, istaknula je Kolinda Grabar Kitarović. Predsjednica je za ožujak najavila sjednicu Odbora za poticanje suradnje dviju država, na kojoj će glavna tema biti povrat imovine, a govorila je i o potrebi obnove željezničke infrastrukture koja će pomoći jačanju gospodarstava obje države.

Poraditi na infrastrukturnim projektima

Predsjednik Republike Srbije Aleksandar Vučić kaže kako je Srbija poslala najjače izaslanstvo poduzetnika u Hrvatsku. “Ekonomska suradnja raste, veća je nego ikada i u zadnjih pet godina je porasla za 62 posto. To pokazuje koliko smo orijentirani jedni na druge i mislim da imamo ogroman potencijal za budući razvoj. Važno je poručiti da se hrvatski investitori koji posluju u Srbiji mogu uvijek obratiti institucijama u Srbiji, a nadam se da će tako biti i sa srpskim ulagačima u Hrvatsku. Potrebno je poraditi na infrastrukturnim projektima, prije svega željezničkim vezama jer one otvaraju gospodarsku suradnju sa zemljama poput Grčke, Rumunjske i Bugarske. U takvim projektima veliku potporu mogli bismo dobiti kroz europski novac. Istovremeno moramo raditi na ukidanju birokratskih i graničnih barijera jer to olakšava izvoz. Čuo sam za probleme s kojima se hrvatski poduzetnici suočavaju u Srbiji, gledat ćemo kako da im pomognemo na svaki mogući način. Hrvatski poduzetnici su dobrodošli u Srbiju jer mi planiramo brojne infrastrukturne projekte za koje sami nemamo kapacitete”, naglasio je Vučić.

Važno je da su predsjednici Hrvatske i Srbije postavili gospodarstvo u fokus razgovora na današnjem skupu, jer su naše trgovinske veze jake, kaže predsjednik Privredne komore Srbije Marko Čadež. “Danas imamo pedesetak tvrtki koje su tu na Forumu, a zapošljavaju gotovo 40.000 ljudi i izvoze milijardu eura. Dakle, radi se o krupnom biznisu kojemu je u interesu bolja suradnja. Cilj nam je da poslovanje dignemo na višu razinu i konsolidiramo naše kompanije, jer je to pitanje opstanka i bez toga nećemo biti konkurentni. Izbor nam je jednostavan – ili ćemo biti mali i nekonkurentni, ili ćemo se udruživati i izvoziti”, zaključio je Čadež. 

Trebamo govoriti o sličnostima, a ne razlikama

Miodrag Kostić, predsjednik srpske MK Grupe, najveći srpski poduzetnik koji posluje u poljoprivredi, trgovini i turizmu i koji je lani uprihodio više od milijardu eura, najavio je na Forumu nova ulaganja u Hrvatsku i moguće akvizicije Agrokorovih poduzeća. “Mi smo ušli u hrvatski turizam, što je prvi korak i sigurno ćemo još investirati. U Grčku za vrijeme ljeta odlazi više od 800.000 građana Srbije. Siguran sam, da su nam politički odnosi bolji nego danas, kako bi veliki broj tih Srba došao u Hrvatsku. S obzirom na dužinu hrvatske obale, nema sumnje da je najveći potencijal za razvoj turizma u Hrvatskoj. I logično je za nas kao velikog investitora u turizam da uložimo u Hrvatsku. Svrha ovakvih sastanaka je da kažu: ne, mi smo se promijenili, nemojmo pričati o različitostima. Idemo pričati o sličnostima. Dajte da vidimo što možemo napraviti. Mi smo prvi susjedi i važnije nam je da budemo dobri s prvim susjedima nego, primjerice, braćom u Americi”, zaključuje Kostić. On je istaknuo kako prati događanja u Agrokoru. “Pratimo nagodbu i, u skladu s tim, sigurno će doći do prodaje dijela poslovanja. U onom dijelu prerade i poljoprivrede bit ćemo veliki investitor”, najavio je Kostić.

Čini se kao da nekome ne odgovara da je situacija normalna

Atlantic Grupa Emila Tedeschija jedna je od najvećih domaćih tvrtki i ima prihod od oko 700 milijuna eura. Velik je investitor u Srbiju, gdje ima četiri tvornice i 1000 zaposlenih. “Politika treba biti u funkciji građana, a građani očekuju prosperitet, prostor za rast. Kad ima posla i perspektive. Nema razloga pričati o različitostima, nego će nas veseliti i slavit ćemo neko zajedništvo. To nije sramota, to je bogatstvo. Čini mi se da nemamo dovoljno informacija ili se ne obrazujemo dovoljno. Jednako tako mi se čini kao da nekome ne odgovara da je situacija normalna. Komunikacija dviju strana odvija se stalno i na dnevnoj razini. Moje kolege iz kompanije putuju i rade između Zagreba i Beograda. Postoji razmjena ne samo robe, nego i ljudi. Mladi bez problema mijenjaju jedan grad drugim i to na tri, pet godina, a nikome u kompanijama ne pada na pamet da pitaju zašto je sastanak u ovom ili onom gradu”,zaključuje Tedeschi.

Krešimir Sočković

Privredni vjesnik d.o.o. Kačićeva 9 Zagreb