e-Privredni

A+ A A-

Uspjeti se može i iz nužde

Tridesettrogodišnji Alen Barić iz Ivankova kraj Vinkovaca jedan je od rijetkih mlađih ljudi u Slavoniji koji je egzistenciju svoje obitelji odlučio vezati uz svinjogojstvo. Zadnjih mjeseci postao je zanimljiv zbog jedne poduzetničke ideje: najprije u Vinkovcima, a potom u Osijeku, otvorio je prodavaonice svježe pečene svinjetine iz vlastitog uzgoja nazvanu - Praseći butik.

Meso peče na vlastitih desetak ražnjeva i u krušnoj peći isključivo na drvima. U svakodnevnoj ponudi ima komade “obične” pečene svinjetine, salamurene i dimljene, te šnite rolane svinjetine. Srijedom i nedjeljom je u ponudi i pečena janjetina, također iz vlastita uzgoja. Uz to, u ponudi je i “krumpir u moći”. Koristeći društvene mreže, a posebice marketing od usta do usta, oba butika su brzo su postala mjesto opskrbe brojnih Vinkovčana i Osječana.

 

Barić najavljuje kako će se u buticima uskoro naći i suhomesnati proizvodi, a u Vinkovcima je otvorio i mesnicu u kojoj nudi svježe meso iz vlastita uzgoja. “Ove trgovine u Osijeku i Vinkovcima, kao i mesnicu u Vinkovcima, nismo otvorili zato što smo željeli, nego zato jer smo na to prisiljeni kako bismo došli do gotovine. Prodaja putem trgovačkih lanaca se pokazala jako lošom jer oni s isplatom kasne od tri do šest mjeseci, a čitav posao nakon isporučene robe nerijetko završi kompenzacijom. Tako se ne može naprijed. Ne samo da nema novog investiranja, nego je teško održavati i postojeći ritam proizvodnje za koji stalno trebaju obrtna sredstva”, kaže Barić. Ako Vlada u sljedećih godinu dana nešto ne promijeni i ne krene nabolje, kaže, dići će ruke od svega i otići u Njemačku.

Ni pašnjaka ni ljudi

“Nadam se da do toga neće doći te da će se rad i domaća proizvodnja konačno početi cijeniti. Normalno je da sa svojom obitelji želim ostati ovdje u Slavoniji i Hrvatskoj, ali ako ne budem imao izbora, zatvorit ću posao, otkazati radnike i započeti novi život izvan Hrvatske”, kaže Barić.

Inače, u svojoj tvrtki AŠF svinjogojstvo zapošljava 16 radnika. U proizvodnji želi ove godine sa 200 doći do 400 rasplodnih krmača, te oko 12.000 uzgojenih prasadi godišnje.

Barićevi se bave i uzgojem tovnih svinja radi prerade. Kapacitet tova je 850 komada u turnusu, ali nikada ne rade s punim kapacitetom jer nemaju sigurno tržište. Osnovna kočnica veće proizvodnje je nesigurnost plasmana i cijene. Uz to, raspolažu i stadom od 150 ovaca koje bi rado povećali, ali u istočnoj Slavoniji, koja je uglavnom pod oranicama, nema ni dovoljno pašnjačkih zona, niti ljudi koji bi to radili. 

Svetozar Sarkanjac

Privredni vjesnik d.o.o. Kačićeva 9 Zagreb