e-Privredni

FOTOGALERIJA: ZBF 2018

A+ A A-

HFC Grupa, Zagreb: Inteligentni sustavi upravljanja

HFC Grupa bavi se savjetovanjem, projektiranjem i ugradnjom inteligentnih sustava upravljanja, tehničke zaštite i multimedijalnih rješenja. Renato Krikšić, predsjednik Uprave, kaže kako ova grupacija od 1992., kad je i osnovana, prati sva nova dostignuća i tehnologije na području tzv. pametnih kuća te multimedijalnih rješenja.

“A kao jedna od vodećih tvrtki u primjeni modernih tehnologija u razvoju sustava inteligentnih rješenja, razvijamo i vlastite aplikacije”, ističe. Krikšić kaže kako investitori, bez obzira je li riječ o poslovnim, industrijskim ili stambenim objektima, danas obvezno primjenjuju KNX standard, tj. novi način projektiranja i izvođenja sustava automatike i upravljanja. “Jedan smo od pionira standarizacije i provođenja edukacije tog standarda u Hrvatskoj”, naglašava Krikšić.Hrvatsko je tržište, kaže, turbulentno i nestabilno. Stoga i njegova tvrtka nailazi na brojne teškoće. Uz najveći problem - nelikvidnost - poslovanje joj otežava i neuređena građevinska industrija. K tomu, nedovoljno je stručnog znanja, loše se planiraju projekti, a struka je podcijenjena. “To je, nažalost, rezultat neulaganja u razvoj i loše kvalitete rada”, smatra Krikšić dodavši kako zbog toga tvrtka svoje poslovanje ne temelji isključivo na hrvatskom području, već ozbiljno konkurira i radi na tržištu cijele Europe. “Unatoč tako teškim uvjetima, u Hrvatskoj bilježimo konstantan rast koji očekujemo i idućih godina”, ističe.

Država - loš investitor

Prema njegovu mišljenju, država na tržištu ima dvije uloge. U jednoj je ona investitor i to, nažalost, prilično loš. “Tako, primjerice, investira i gradi projekte na stari i primitivan način, bez ikakvih primjena energetski učinkovitih tehnologija”, kaže Krikšić. Druga joj je, pak, uloga ona zakonodavna, gdje također loše funkcionira. “Veliko zalaganje u standardizaciji i provođenju KNX standarda u Hrvatskoj traje već godinama i kreće se veoma sporo. A jedino ulagačka i korisnička svijest dovest će do promjena i razvoja ove grane gospodarstva”, kaže.

Svaka konkurencija, tvrdi Krikšić, poticaj je za još većim dokazivanjem tvrtke. “Kroz KNX školski centar i sami radimo na razvoju konkurentnosti. Nažalost, kriza, dugi rok povratka investicije u znanje te neiskustvo, otežavaju razvoj ozbiljne konkurencije u Hrvatskoj”, napominje.

Ulaskom Hrvatske u Europsku uniju poslovanje tvrtke bit će mnogo jednostavnije i brže, nada se Krikšić. “Ujedno očekujemo bolju konkurentnost na globalnom tržištu. Naša strategija razvoja je stvaranje većeg i još kvalitetnijeg tima stručnjaka, te ulaganje u razvoj vlastitih rješenja i aplikacija”, zaključuje.

(PV/B.O.)
21. prosinca 2012.

Privredni vjesnik d.o.o. Kačićeva 9 Zagreb