e-Privredni

A+ A A-

Šibenska tvrtka sa županijom osniva školu

Kako bi Impol TLM osigurao što veći broj zaposlenika iz šibenske regije, ova tvrtka u suradnji sa Šibensko-kninskom županijom planira u Šibeniku osnovati srednju metaluršku školu. Iz tog razloga je provedeno istraživanje o tome kakav je odnos učenika koji sada upisuju srednju školu prema zanimanjima za koja je Impol TLM zainteresiran ali i općenito prema srednjem i visokom obrazovanju. Anketirani su učenici koji su završili osmi razred i  srednjoškolci. U tom istraživanju došlo se do zanimljivih rezultata o preferencijama učenika šibenskih osmih razreda koji sada polaze u srednju školu, maturanata te polaznika svih razreda šibenske tehničke škole - elektrotehničkog usmjerenja. Otprije je poznato da je Impol TLM raspisao natječaj za dodjelu stipendija studentima Metalurškog fakulteta te studentima elektrotehnike i strojarstva kao i za učenike srednje tehničke škole - smjer  računalni tehničar za strojarstvo i elektrotehničar.

Inače, u Impol TLM-u trenutačno radi oko 400 radnika. Andrej Kolmanič, glavni izvršni direktor Impola iz Slovenske Bistrice, inače vlasnika Impol TLM,  smatra kako je u Šibeniku budućnost proizvodnje dijelova za autoindustriju u čemu već sada ima određenih rezultata. Inače, Impol TLM u Šibeniku trenutačno proizvodi aluminijske folije, limove te hladno i toplo valjane trake. 

Impol TLM je prošle godine proizveo 71.080 tona proizvoda. Ove godine proizvest će oko 92.000 tona. U planu čelništva slovenske grupacije je da se 2025. godine u tvornici u Šibeniku proizvede 211.000 tona aluminijskih proizvoda. Sve to, naravno, podrazumijeva nove investicije i novo ulaganje i, naravno, zapošljavanje. „U Hrvatskoj namjeravamo započeti razvoj proizvoda na području valjanih proizvoda za automobilski industriju. Iako već sada u Šibeniku nešto proizvodimo za automobilsku industriju, doduše,  uz doradu u našem pogonu u Sloveniji, prve količine koje bi trebale samostalno ići na tržište trebale bi biti do kraja iduće godine“, kazao je nedavno Kolmanič.

Impol TLM je inače ostvario prihod prošle godine od oko 125 milijuna eura, dok je čitava Impol grupacija ostvarila 660 milijuna eura prihoda. Značajan dio daljnjeg rasta prihoda čitave grupacije temeljen je upravo na rastu u šibenskom pogonu.

„Impol TLM planira znatno povećati proizvodnju posebno za automobilsku i avioindustriju. Jako nam je bitno da se na području Šibensko-kninske županije učenici usmjeravaju prema proizvodnim zanimanjima koja su nam potrebna. Rezultati ove ankete su nam dragocjeni za populariziranje tih zanimanja među osnovcima i srednjoškolcima na području Šibensko- kninske županije. Istraživanje nam je važno i za ostale aktivnosti koje ćemo od ove školske godine provoditi u suradnji sa Šibensko-kninskom županijom i srednjim školama. Plan nam je i u suradnji sa Županijom u Šibeniku osnovati srednju metaluršku školu. Iz tog razloga smo već obavili preliminarne razgovore“, ističe Nina Potočnik, voditeljica Ureda za odnose s javnošću Impol grupe.  

Rezultati istraživanja prema riječim Nine Potočnik pokazali su da se više od 90 posto maturanata Tehničke škole - elektrotehničkog usmjerenja  u Šibeniku i svi maturanti šibenske gimnazije, odlučilo studirati nakon završene srednje škole. Izbor studija   je vrlo šarolik, pogotovo u Gimnaziji. To je pokazalo istraživanje koje je u šibenskoj Tehničkoj školi i šibenskoj Gimnaziji, i to u matematičkom i općem usmjerenju,  provela tvrtka Impol – TLM želeći ispitati kakav odnos maturanti općenito imaju prema školovanju, a posebno prema zanimanjima za koja je ova tvrtka u Šibeniku zainteresirana. 

Anketirani su i učenici  prvog, drugog i trećeg razreda šibenske Tehničke škole iz koje bi se trebalo regrutirati najviše kadrova za koje je tvrtka Impol- TLM, zainteresirana te učenici osmih razreda šibenskih osnovnih škola. 

Ispitivanjem je bilo obuhvaćeno po pedesetak maturanata iz obje srednje škole, 104 učenika prvog, drugog i trećeg razreda elektrotehničkog usmjerenja  Tehničke škole  i 220 učenika osnovnih škola. Rezultati su vrlo zanimljivi, posebno odgovori srednjoškolaca  na pitanje žele li nakon školovanja ostati u  Šibeniku, živjeti u nekom drugom gradu u Hrvatskoj ili  otići u inozemstvo jer se dosta se razlikuje od rezultata istraživanja na nacionalnoj razini. Naime, njih 38 posto želi raditi prvenstveno u Šibeniku, 34 posto  bi prihvatilo posao bilo gdje u Hrvatskoj, a 22 posto namjerava otići u inozemstvo što je znatno manje od nacionalnog prosjeka.Kada je riječ o maturantima Tehničke škole polovica ih se na kraju školske godine još uvijek dvoumila koji će upisati fakultet, a polovica je bila sigurna u svoj izbor. Najviše, njih 35,  odlučilo se za Fakultet elektrotehnike i Fakultet strojarstva i brodogradnje, a 11 za Fakultet energetike u Šibeniku. Nekolicina želi studirati informatičku tehnologiju ili pomorstvo, a petero Kineziološki fakultet. Gimnazijalci su sigurniji u svoj izbor pa ih je tako tridesetsedmero odgovorilo da točno znaju što žele studirati, a desetero ih  još nije bilo odlučilo. Među ispitanicima u općem i matematičkom usmjerenju šibenske gimnazije najpopularniji su studiji na Prirodoslovno  matematičkom fakultetu koji namjerava upisati njih 17, a 15 ih se odlučilo za FER ili FESB. Zanimljivo je da je samo njih šestero zainteresirano za medicinu koja je nekada bila vrlo popularna, odnosno petero za Farmakološki fakultet. 

 Po jedan ili dva učenika izabrali su  različite fakultete od socijalnog rada, radne terapije, arhitekture, psihologije, agronomije, ekonomije, prehrambene tehnologije te šestero Kineziološki fakultet. Više od 85 posto anketiranih maturanata odgovorilo je da je fakultet izabralo na temelju želja i afiniteta, a manje od 10 posto zbog utjecaja roditelja ili  na temelju očekivanja da će  se lako zaposliti.„Kod anketiranja učenika prvog, drugog i trećeg razreda  zanimao  nas je odnos učenika prema zanimanjima koja mi tražimo i mogućnostima stipendiranja koje nudimo  kao i to žele li nakon srednje škole nastaviti školovanje ili odmah pronaći posao. Njih čak 87 posto odgovorilo je da namjerava studirati, a polovica njih je istaknula da im je to želja, ali da nisu sigurno hoće li uspjeti s obzirom na ocjene.  Kada je riječ o našoj tvrtki zadovoljni smo jer je njih 80 posto  pokazalo da zna za tvrtku Impol – TLM i čime se bavi. Posebno nas raduje da ih je više od 80 posto  zainteresirano za stipendiranje, ali veliki broj njih nije siguran da će, s obzirom na lošije ocjene, ispuniti  uvjete. Drago nam je da je  gotovo 100 ispitanika  odgovorilo da bi željelo raditi u našoj tvrtci“, kaže Nina Potočnik. 

Anketa koja je krajem zadnje školske godine provedena među učenicima osmih razreda, pokazala je da je velika većina njih, više od 90 posto, znala koju će srednju školu upisati ili su se dvoumili između dviju škola. Najviše  njih, oko 26 posto, odlučilo se za tehnička zanimanja i to podjednak broj za brodotehničara i elektrotehničara te nešto manje za arhitektonskog tehničara. Za usmjerenja u Medicinskoj školi, i to najviše za fizioterapeute, zainteresiran je gotov isti broj osmaša, njih oko 23 posto.  Slijedi gimnazija koju želi upisati oko 19 posto završenih osnovaca. Za hotelijerskog tehničara želi se školovati njih oko 10 posto,  jednako kao i za  kuhare i ekonomiste, a manje od pet posto učenika odlučilo je upisatineko od strukovnih zanimanja.  

Jozo Vrdoljak

Privredni vjesnik d.o.o. Kačićeva 9 Zagreb