e-Privredni

A+ A A-

Zdrava hrana iz Organskog vrta

Proizvodnjom organske hrane i njezinom dostavom do kućnoga praga bavi se OPG Organski vrt Igora Popovića. Prije tri godine obitelj Popović je odlučila u mjestu Križ nadomak Zagrebu započeti s uzgojem organske hrane jer smatraju da zdrava hrana ne smije biti ni skupa niti nedostupna.

“Na samom početku nije bilo ni puno mudrovanja, niti pisanja projekata, kalkulacija, izračuna... Znali smo da želimo raditi isključivo ono u što sami vjerujemo. Imali smo u blizini kuće nešto neobrađene zemlje i voćnjak pa smo odlučili izgraditi organski vrt”, rekao je vlasnik OPG-a Igor Popović, koji navodi kako je sam početak prošao bez velikih troškova.

“Koristili smo isključivo svoje četiri ruke, kopali smo, izrađivali drvene uzdignute gredice, sadili, malčirali, brali plodove, a stečena znanja i iskustva iz prijašnjih poslova usmjerili smo na razvijanje prodajnih kanala, marketinga, izradu web platforme. Prvi klijenti došli su nam putem preporuka, a takvi i danas čine najveći broj naših kupaca”, kaže Popović koji se ne boji da će ostati bez posla jer je potražnja za zdravom hranom velika i bit će sve veća.

Važna bioraznolikost

Od početka zamišljen isključivo kao organski i samoodrživ, njihov vrt orijentiran je na što veću bioraznolikost tako da na relativno malom prostoru, na oko pola hektara, uzgajaju više od 200 raznih biljnih vrsta. Tlo oplemenju ju isključivo dodavanjem prirodnih gnojiva, komposta, pepela, kvarcnog pijeska i zeolita, bez kemijskog tretiranja.

Kako bi troškovi poslovanja bili minimalni, i plasman njihovih proizvoda trebao je biti drugačiji. Ideja dostave se javila jer bi prodajno mjesto povisilo troškove poslovanja, pa su odlučili da će jedanput tjedno kupcima dostavljati narudžbe koje su primili putem weba.

“Takvu smo si ideju mogli priuštiti budući da smo od Zagreba udaljeni samo 40 kilometara”, ističe Popović te dodaje da su mu kupci uglavnom mlađi poslovni ljudi koji rade po cijele dane, a žele svježe i organske proizvode. Tu se točno zna tko što dobiva. A kao jedan od glavnih preduvjeta za uspjeh je stvaranje povjerenja.

“Trenutačnu potražnju koju zaprimimo putem narudžbi na webu zadovoljavamo bez problema. Napominjem da je to organski vrt s velikom bioraznolikošću tako da uvijek možemo ponuditi bar četrdesetak svojih sezonskih proizvoda”, ističe.

Za sada ne planiraju širiti dostavu na područje Hrvatske. “Znamo što nam je činiti. Svakako poraditi na detaljima vezanim uz pakiranje pojedinih proizvoda i dodatnoj izgradnji vrta s još većom bioraznolikošću”, zaključuje Popović

IG/PV (6.10.2014.)

Privredni vjesnik d.o.o. Kačićeva 9 Zagreb