e-Privredni

A+ A A-

Osobe s invaliditetom na poslu - Suradnjom do napretka

U Zagrebu je održana Konferencija o uključivanju osoba s invaliditetom na tržište rada koja je prije svega željela informirati te potaknuti poslodavce na uključivanje osoba s invaliditetom na tržište rada, ali i pokazati kako obje zainteresirane skupine mogu napredovati kroz suradnju.

“Ulazak na tržište rada, figurativno rečeno, ne započinje prijavom za radno mjesto nego u obrazovnom sustavu i pripremi bilo koje osobe, pa i osoba s invaliditetom, za rad u onim zanimanjima i s onim kompetencijama koje su poslodavcima u tom trenutku uistinu i potrebne. Ni jedan poslodavac neće zaposliti radnika kojeg ne treba, pa ni osobu s invaliditetom. Uz to je puno potrebnije raditi na razbijanju predrasuda o osobama s invaliditetom i njihovim mogućnostima”, istaknula je direktorica odnosa s članstvom HUP-a Milka Kosanović.

Promijeniti pristup poslodavaca

U Hrvatskoj svaki poslodavac koji zapošljava najmanje 20 radnika obveznik je ispunjenja kvote o zapošljavanju osoba s invaliditetom, a od te obveze izuzete su novoosnovane tvrtke i to u razdoblju od dvije godine od početka rada. Kvota se određuje u visini od tri posto u odnosu na ukupan broj zaposlenih. Ako poslodavac iz nekog razloga ne može zaposliti potreban broj osoba s invaliditetom, propisanu kvotu može ispuniti tzv. zamjenskom kvotom, primjerice zaključivanjem jednog ili više ugovora o poslovnoj suradnji s osobom s invaliditetom koja se samozapošljava, najavom stipendiranja i slično. Na dan 31. prosinaca 2017. godine u Hrvatskoj je bilo 9000 poslodavaca koji su imali obvezu kvotnog zapošljavanja osoba s invaliditetom, 5135 koristilo je zamjenske kvote, a 3814 ih nije ispunilo svoje obveze ni u jednom obliku. “U Hrvatskoj je svijest o uključivanju osoba s invaliditetom na tržište rada još uvijek nedovoljno razvijena, unatoč nastojanjima Europske unije da kroz zakonodavne okvire promijeni pristup poslodavaca. Postoje brojne mogućnosti pri zapošljavanju osoba s invaliditetom, cilj nam je potaknuti poslodavce da razmisle o tim mogućnostima”, rekla je direktorica EBRD-a za Hrvatsku, Sloveniju, Slovačku i Mađarsku Vedrana Jelušić Kašić koja je predstavila i dobrovoljnu inicijativu djelatnika Ureda EBRD-a u Zagrebu za prikupljanje sredstava za kupnju specijalizirane informatičke i telekomunikacijske opreme namijenjene slijepim i slabovidnim osobama. Inicijativa je aktualna na crowdfounding platformama Indiegogo i YouCaring, a sva prikupljena sredstva EBRD će, kao društveno osviještena institucija, udvostručiti u sklopu svog programa za društvene inicijative

U sklopu konferencije predstavljeni su i dobri primjeri iz prakse kao što je Udruga slijepih Zagreb, koja je osnovala tvrtku Sfera Visia koja proizvodi i prodaje sapune pod imenom Sapuni s točkicama, te kompanija Spin Valis koja je tijekom 2016. godine osigurala stalno zaposlenje za 14 osoba s invaliditetom. 

Ilijana Grgić

Privredni vjesnik d.o.o. Kačićeva 9 Zagreb