e-Privredni

FOTOGALERIJA: ZBF 2018

A+ A A-

Prikupljeno gotovo 140.000 litara mlijeka s aflatoksinom

S danom 28. veljače 2013. godine, Ministarstvo poljoprivrede je, provodeći Akcijski plan za rješavanje problema mliječnog sektora, prikupilo 139.713 litara mlijeka koje se zbog prekomjene količine aflatoksina odvozi u bioplinska postrojenja.

Isporučeno je 377.971 kilograma zamjenske stočne hrane, a veterinarska inspekcija je uzela 344 uzorka stočne hrane na 172 farme. Djelatnici Hrvatske poljoprivredne agencije obišli su 266 poljoprivrednih gospodarstava i uzeli 532 uzorka stočne hrane, a djelatnici Poljoprivredne savjetodavne službe obišli su 256 poljoprivrednih gospodarstava.

Ministarstvo poljoprivrede apelira na poljoprivrednike da se pridržavaju uputa o ishrani mliječne stoke te se konzultiraju sa predstavnicima državnih institucija koji koordinirano rade na terenu, kao i stručnjaka iz industrije mlijeka. Tijekom akcije uočeno je, naime, da se pojedini poljoprivrednici ne pridržavaju uputa o ishrani stoke, zbog čega im se razina aflatoksina u mlijeku nije smanjila ili se vratila ukoliko su, nakon prvotnih pomaka, nastavili koristiti vlastitu stočnu hranu koju imaju na zalihama.

S obzirom da se radi o zajedničkoj akciji svih u lancu proizvodnje, Minisasrtvo apelira na sve sudionike da ne dovode u sumnju analize mlijeka i stočne hrane koje rade kako industrija mlijeka, tako i Veterinarska inspekcija te Hrvatska poljoprivredna agencija.

Proizvođači mlijeka mogu se informirati o Akcijskom planu u uredima Poljoprivredne savjetodavne službe i Hrvatske poljoprivredne agencije.

Privredni vjesnik d.o.o. Kačićeva 9 Zagreb