e-Privredni

A+ A A-

Luksemburg oslobođen krivnje zbog poreznih olakšica McDonald'su

Europska komisija zaključila je da Luksemburg nije prekršio europske zakone poreznim olakšicama zahvaljujući kojima je američki lanac restorana brze hrane McDonald's izbjegao plaćanje poreza u Velikom Vojvodstvu i Sjedinjenim Državama. "Detaljna istraga pokazala je da je u ovom slučaju razlog izbjegavanja oporezivanja u dvjema zemljama nepodudarnost luksemburških i američkih zakona, a ne posebni tretman u Luksemburgu", rekla je europska povjerenica Margrethe Vestager.

Riječ je o istrazi pokrenutoj 2015. godine koja je bila fokusirana na korporativnu strukturu američkog giganta, uključujući njegovu kompaniju sa sjedištem u Luksemburgu McDonald's Europe Franchising koja ima podružnicu u SAD-u. U tu su se kompaniju slijevali rojaliteti za restorane u Europi, Ukrajini i Rusiji, a zbog rupa u američkim i luksemburškim poreznim zakonima nije bila obvezna plaćati porez na te prihode ni u jednoj od te dvije zemlje.
"Ostaje, naravno, činjenica da McDonald's uopće nije platio porez na te prihode, što se ne bi smjelo događati sa stajališta porezne pravednosti“, istaknula je europska povjerenica izrazivši zadovoljstvo promjenama sustava oporezivanja u Luksemburgu. (PV)

Privredni vjesnik d.o.o. Kačićeva 9 Zagreb