e-Privredni

A+ A A-

U Dubrovniku održan radni dio Konferencije Kina +16 za turizam

Drugi dan Ministarske konferencije Kina + 16 u Dubrovniku obilježen je suradnjom zemalja inicijative. Uvodnim obraćanjem ministra turizma Republike Hrvatske Garija Cappellija, ministra turizma i kulture Narodne Republike Kine Luoa Shuganga te ministra vanjskih poslova Mađarske Pétera Szijjárta započeo je radni dio ove trodnevne konferencije. Snažnu potporu skupu pružili su i predsjednici vlada Hrvatske i Kine uputivši pisma podrške. Tom prigodom predsjednik Vlade RH Andrej Plenković podsjetio je na dugu zajedničku povijest 16 zemalja i Kine koja počinje ponovno oživljavati kroz suvremena poslovna putovanja, međusobnu razmjenu i trgovinu.

Most i modeli suradnje

"Za uspješno vođenje turističke politike i propulzivnu turističku razmjenu važno je dijeljenje iskustva, međusobno poznavanje kulture, običaja i drugih karakteristika pojedine države. Prepoznajući važnost suradnje europskih zemalja u nastupima na stranim turističkim tržištima Ministarstvo turizma je, uz podršku Vlade RH, pokrenulo jedinstvenu inicijativu kojom se predlaže da turizam dobije snažniju poziciju kroz EU institucije -  u vidu dobivanja zasebne financijske linije iz koje bi se sredstva koristila u slučaju prirodnih nepogoda, migrantskih kriza i kriza općenito. Izrazito mi je drago što je već 18 država članica, od kojih su neke danas ovdje, podržalo našu inicijativu. Turizam spaja ljude i pomaže u rješavanju sukoba. Danas smo se u Dubrovniku obvezali da ćemo zajedničkim snagama, na krilima turizma, izgraditi još čvršći most suradnje europskih zemalja i Kine", istaknuo je Gari Cappelli, domaćin Konferencije.

Kineski ministar kulture i turizma Luo Shugang dodatno je naglasio važnost suradnje i podsjetio kako je Centar za turističku suradnju s Kinom iznimno važan most suradnje zemalja članica inicijative Kina + 16. Zahvalivši na odličnoj organizaciji i gostoprimstvu ministar Shugang je izrazio posebno zadovoljstvo time što se 4. Ministarska konferencija održava upravo u Dubrovniku, lokalitetu svjetske baštine koji privlači i sve veći broj posjetitelji iz Kine.

"U  gotovo pet godina kolektivni su napori naših zemalja pridonijeli velikim pomacima u suradnji platforme Kina + 16 te konkretno produbili suradnju u sektoru turizma i olakšali putovanja kineskim posjetiteljima. U budućnosti snažniji naglasak trebamo staviti na uspostavljanje izravnih letova kako bismo dodatno potaknuli međusobnu razmjenu turističkih posjeta koja je već dostigla brojku od 1,7 milijuna i ojačali turističku suradnju zemalja inicijative", zaključio je ministar Shugang.

Svojim dolaskom na službeno otvaranje Konferencije veliku čast ukazao je ministar vanjskih poslova Mađarske Péter Szijjárto izjavivši: "Kina je najbrže rastuća ekonomija svijeta, a interes za suradnju Europe s Kinom je velik jer danas kapital putuje i od Istoka prema Zapadu i od Zapada prema Istoku. Za još intenzivniju suradnju s Kinom, kada je u pitanju turizam, potrebno je raditi na boljoj povezanosti direktnim letovima, unaprijediti proces izdavanja viza te kreirati jedinstveni turistički proizvod koji uključuje ponudu s područja više naših zemalja".

Nastavak konferencije

Konferencija se nastavila pregledom aktivnosti u vezi s turističkom suradnjom zemalja u sklopu inicijative Kina + 16, koje surađuju od 2011. godine. Izlaganja su održali regionalni direktor za Aziju i Pacifik pri Svjetskoj turističkoj organizaciji Jing Xu i predstavnica CEEC Turističkog koordinacijskog centra u Budimpešti Zsuzanna Vincze.

Predanost ciljevima ove inicijative zemlje članice potvrdile su potpisivanjem Zajedničke izjave o suradnji zemalja inicijative Kine +16 kojom su se obvezale, između ostalog, na daljnje jačanje turističke razmjene i suradnje Kine i zemalja članica inicijative te proširivanje osnova za uzajamno strateško planiranje, inovacije i koordinaciju u stvaranju zajedničkog pristupa u području turizma. Ključne poruke iznesene u izlaganjima zajedničke su svim zemljama članicama koje su zaključile da je za kvalitetno predstavljanje turističkih zemalja na kineskom tržištu nužan zajednički pristup u promotivnim aktivnostima, ali i što brže rješavanje ključnih izazova u vezi s olakšavanjem i ubrzavanjem viznog režima, omogućavanjem plaćanja online aplikacijama u turističkim destinacijama te, što je za svaku zemlju najvažnije, uvođenjem direktnih aviolinija prema Kini.

Nadograđujući rezultate, aktivnosti i ideje dosadašnjih konferencija na visokoj razini iz Budimpešte, Bleda i Sarajeva, organizirano je nekoliko različitih panela: na temu suradnje turističkih agencija, zdravstvenog turizma te investicija. Zdravstveni turizam, kao najbrže rastući segment u svjetskom turizmu, središnji je panel koji će uz predstavnike hrvatskog zdravstveno turističkog sektora okupiti i vodeće kineske kompanije ovog područja. Prema riječima okupljenih, kineski su investitori u hrvatski zdravstveni turizam vrlo dobro upoznati s prednostima i potencijalima Hrvatske. Top tri kineske kompanije u području medicinskog turizma na ovom su susretu najavile studijska putovanja po Hrvatskoj te istaknule kako najviše pozornosti posvećuju razvoju rehabilitacijskog i gerontologijskog segmenta.

U okviru skupa održat će se i investicijska sesija Investicijska klima i mogućnosti ulaganja u turistički sektor RH, u suorganizaciji s Agencijom za investicije i konkurentnost. Investicijska sesija održat će se radi predstavljanja investicijskog potencijala i prednosti Republike Hrvatske te investicijskih projekata u turizmu, u raznim fazama realizacije.

Čelnici vodećih hotelskih kuća predstavit će tom prilikom realizirane i aktualne projekte te iskustva investiranja u turizam i suradnje s partnerima iz Kine. Ravnatelj Agencije za investicije i konkurentnost Zdenko Lucić tom će prilikom predstaviti konkurentske prednosti Hrvatske kao investicijske destinacije te mjere i aktivnosti koje Republika Hrvatska provodi i nudi investitorima. Hrvatska je zemlja velikog investicijskog potencijala, a rast direktnih stranih ulaganja potvrđuje Hrvatsku kao sve zanimljivije investicijsko odredište. Uz turistički sektor koji je i dalje najprivlačniji za ulagače, sve popularniji sektori su oni automobilske industrije, IT, farmaceutike i proizvodnje.

Trenutno u Hrvatskoj posluje više od 15.000 stranih kompanija, a mnoge od njih nakon inicijalnih ulaganja nastavljaju investirati u Hrvatsku, što znači da su zadovoljni uvjetima i okruženjem. Uspješne investicijske priče, kvalitetan kadar, niži investicijski troškovi od većine zemalja EU, ali i vrlo izdašne mjere i poticaji, potvrda su da je Hrvatska konkurentna investicijska destinacija.

Na marginama Konferencije Kina +16, hrvatska će delegacija predvođena ministrom turizma Garijem Cappellijem održati i tri bilateralna sastanka sa zemljama članicama inicijative Kina + 16, s Luom Shugangom i Péterom Szijjártóm te ministrom održivog razvoja i turizma Crne Gore Pavlom Radulovićem. (J.V./PV)

 

Privredni vjesnik d.o.o. Kačićeva 9 Zagreb