e-Privredni

A+ A A-

Izvrstan plasman tvrtki Include i Q Software

Iz Hrvatske se ove godine na Deloitteovom natječaju 50 najbrže rastućih tehnoloških tvrtki Srednje Europe plasiralo ukupno osam tvrtki, od kojih sedam tvrtki u kategoriji 50 najbrže rastućih i jedna u kategoriji Zvijezda u usponu.

Hrvatska tvrtka Include pobjednik je u kategoriji Zvijezda u usponu s rastom od 1950 posto. Include se bavi proizvodnjom solarnih klupa i prva je tvrtka iz Hrvatske koja je ikada pobijedila u ovoj kategoriji.

U kategoriji 50 najbrže rastućih od hrvatskih tvrtki plasirali su se: Q Software na 3. mjestu s rastom od 3894 posto, Ars Futura na 10. mjestu (914 posto), Microblink na 14. mjestu (702 posto), Rimac Automobili na 36. mjestu (361 posto), Infinum na 40. mjestu (315 posto), Telum na 41. mjestu (313 posto) te Profico na 47. mjestu s 272 posto rasta.

U toj glavnoj kategoriji Q Software sa svojim plasmanom na 3. mjestu, Ars Futura na 10. mjestu te Microblink na 14. mjestu ostvarili su izvrstan plasman kao debitanti u kategoriji.

Tvrtka Q Software koja je prošle godine bila plasirana na 2. mjestu u kategoriji Zvijezda u usponu ovogodišnjim osvojenim trećim mjestom izjednačila je najbolji rezultat hrvatskih tvrtki u glavnoj kategoriji s tvrtkom CROZ koja je također ostvarila 3. mjesto još davne 2008. godine. Sve ove tvrtke osnovane su 2013. i tek su ove godine ostvarile mogućnost sudjelovanja u glavnoj kategoriji 50 najbrže rastućih.

"Iz ovih rezultata možemo zaključiti kako su novoplasirane hrvatske tvrtke kao debitanti na listama 50 najbrže rastućih tvrtki zauzele visoka mjesta, dok su ostale hrvatske tvrtke koje su već i prethodnih godina bile plasirane zauzele niže pozicije na listi", navodi Zlatko Bazianec, partner u Deloitteovom odjelu poslovnog savjetovanja i rukovoditelj hrvatskog ureda.

Hrvatskoj tvrtki Profico na 47. mjestu ovo je drugi plasman na listi 50 najbrže rastućih, tvrtkama Rimac Automobili i Telum ovo je treći uzastopni plasman, dok za Infinum možemo reći da su već legende natječaja sa svojim petim plasmanom u posljednjih šest godina.

Inače, ovogodišnji poredak je malo drugačiji od prethodnih godina (2016. i 2017.) u kojima su se u prvih pet na listi u pravilu plasirale nove tvrtke. Ove godine dvije su tvrtke iz prethodne godine zadržale plasman među prvih pet drugu godinu za redom. To su dvije češke tvrtke od kojih je na prvom mjestu tvrtka specijalizirana za 3D printanje Prusa Research (prošle godine treća), a na drugom mjestu tvrtka za online rezervacije letova Kiwi.com, prošlogodišnji pobjednik natječaja.

"Najzanimljivije kod ovih dviju tvrtki je ogromno ubrzanje četverogodišnjih stopa rasta koje su imale u ove dvije godine. Kiwi.com je od prošlogodišnjeg natječaja rastao sa 7165 posto na nevjerojatnih 14.337 posto, dok je skok od 6910 posto do izvanrednih 17.118 posto, koje je ostvarila Prusa, doista čudesan", rekao je Bazianec.

"Gledajući ove visoke stope rasta, rast koji je postigla trećeplasirana hrvatska tvrtka Q Software od 3894 posto - izgleda običan, ali to nikako nije i pokazuje izvanredan uspjeh naše tvrtke na ovogodišnjem natječaju", kazao je.

Isto vrijedi i za četvrto mjesto koje je postigla tvrtka Slido iz Slovačke, interaktivna platforma za sastanke i događanja (2971 posto), te peto mjesto Pilulke, maloprodajna ljekarna iz Češke sa rastom od 1681 posto.

Na ovogodišnjoj se ljestvici 50 najbrže rastućih tvrtki nalaze tvrtke iz deset zemalja Srednje Europe, i to sljedećim redoslijedom od najveće prema najmanjoj brojčanoj zastupljenosti: 18 iz Poljske, osam iz Litve, sedam iz Hrvatske i Češke, tri iz Slovačke, po dvije iz Mađarske i Latvije te po jedna iz Bosne i Hercegovine, Estonije i Rumunjske. (B.O./PV)

Privredni vjesnik d.o.o. Kačićeva 9 Zagreb