e-Privredni

A+ A A-

Arheološki turizam u Zlatnoj dolini

Požeško-slavonska županija je atraktivna destinacija arheološkog turizma, rečeno je na  znanstvenom skupu Arheologija Požeške kotline i Zapadne Slavonije, održanom u Požegi. Tijekom četiri dana 47 znanstvenika, članova Hrvatskog arheološkog društva, koje je uz Gradski muzej Požega i Centar za prapovijesna istraživanja organizator skupa, predstavilo je 24 znanstvena priloga, pet projekata i tri postera. Požeška kotlina i zapadna Slavonija nastanjeni su još od kamenog doba, no željezno doba ostavilo je dubok trag o čemu svjedoče ostaci halštatskih naselja na tom području.

O kolikom je potencijalu riječ najbolje ukazuje istraživanje na području Starog grada Kaptola koje se provodi u okviru EU programa transnacionalne suradnje Dunav 2014. - 2020. Riječ je o projektu Monumentalni krajolici starijeg željeznog doba na prostoru Podunavlja vrijednog više od 2,5 milijuna eura, a 85 posto iznosa osigurao je Europski fond za regionalni razvoj. Osim u Hrvatskoj istraživanja u okviru projekta provode se još u Austriji, Mađarskoj, Slovačkoj i Sloveniji. 

Govoreći o razvitku arheološkog turizma u Požeško-slavonskoj županiji, Maja Jakobović Vukušić, direktorica Turistička zajednice Požeško-slavonske županije istaknula je kako je prema istraživanjima Svjetske turističke organizacije vidljivo da putovanja motivirana kulturom, u koju se ubraja i arheološki turizam, čine 40 posto svjetskih turističkih kretanja. Arheologija, arheološki lokaliteti, nalazišta, muzeji posvećeni vrijednim arheološkim nalazima sve su češći motiv dolaska turista i u Hrvatsku. „Požeški kraj iznimno je bogat arheološkim nalazištima, a uz sigurnosno poštovanje lokaliteta i održivost koncepta, spremni smo ih ponuditi turističkom tržištu“, rekla je Maja Jakobović Vukušić. Najavila je i međunarodni skup pod nazivom Izgubljena stoljeća ili vrijeme transformacije? Ponovno razmišljanje o tranziciji kasnog Halštata/rane La Tene“ (Lost Centuries or Age of Transformation? Rethinking the Late Hallstatt/Early La Tene Transition), koji će se održati od 6. do 9. prosinca u Požegi.  

„Ovo je jedan od rijetkih događaja u Hrvatskoj koji će nositi međunarodnu oznaku Europska godina kulturne baštine, a na njemu će sudjelovati 35 znanstvenika iz 13 zemalja. Organizatori skupa su Sveučilište u Edinburghu, Odsjek za arheologiju Filozofskog fakulteta u Zagrebu, Arheološki muzej u Zagrebu, Centar za prapovijesna istraživanja i Institut za arheologiju. Skup se organizira pod visokim pokroviteljstvom Europskog društva arheologa, a pokrovitelj je Hrvatsko arheološko društvo“, naglasila je Maja Jakobović Vukušić. 

Arheološki turizam bit će i glavna tema Međunarodne konferencije Sense and Sustainability, koja će se u organizaciji zagrebačkog Arheološkog muzeja održati od 6. do 10. svibnja 2019. u Zagrebu. 

Sanja Plješa

Privredni vjesnik d.o.o. Kačićeva 9 Zagreb