e-Privredni

A+ A A-

Na ZV o hrani, lovu i ribolovu

Na Zagrebačkom velesajmu otvoreni su sajmovi zdrave hrane i zdravog življenja te Dani lova i ribolova koji će trajati do nedjelje.

Na Sajmu hrane i dobrog življenja svoje proizvode izlaže više od 250 izlagača, a posjetitelje očekuju proizvodi zaštićene oznake izvornosti, zaštićene oznake zemljopisnog podrijetla, proizvodi hrvatskih farmi, ekološki proizvodi kao i hrvatski otočni proizvodi. Sajam prate stručni skupovi i konferencije na aktualne teme značajne za razvoj i unaprjeđenje poljoprivredne proizvodnje, podizanja konkurentnosti domaćih poljoprivrednih proizvoda, usklađivanja zajedničke poljoprivredne politike u Europskoj uniji i s tim u vezi potrebnih reformi u Republici Hrvatskoj, pružanja pomoći domaćim poljoprivrednim proizvođačima u podnošenju zahtjeva za novčanim potporama, financiranja poljoprivrede i prehrambene industrije bespovratnim sredstvima EU. 

Na konferenciji Budućnost zajedničke poljoprivredne politike Europske unije više od 20 domaćih i inozemnih stručnjaka panelista govori o temama značajnim za razvoj i unaprjeđenje poljoprivredne politike i proizvodnje. Govorilo se o nepoštenoj trgovačkoj praksi kao i brendiranju hrvatskih prehrambenih proizvoda, a na skupu su govorili i predstavnici Glavne uprave za poljoprivredu i ruralni razvoj Europske komisije - njena direktorica Josefine Loriz-Hoffmann te Michael Pielke, načelnik Odjela za Bugarsku, Hrvatsku, Poljsku i Sloveniju, koji je prezentirao Prijedlog europske komisije za reformu zajedničke poljoprivredne politike.

Cilj nove zajedničke poljoprivredne politike i dalje će biti fleksibilnija, održiva i konkurentna poljoprivreda s većim naglaskom na okoliš i klimu te doprinos razvoju dinamičnih ruralnih područja. Zajednička poljoprivredna politika iskazuje veću ambiciju za zaštitu okoliša i klime, a u budućnosti će poticati povećana ulaganja u istraživanje i inovacije te donijeti poljoprivrednicima i ruralnim zajednicama korist od rezultata inovacija.

Dani lova i ribolova uključuju edukacijsko-stručni program kojim se žele naglasiti potencijali te izravna važnost lovstva u očuvanju i održavanju prirode, a ove godine prijavljena su 64 izlagača.

Krešimir Sočković

Privredni vjesnik d.o.o. Kačićeva 9 Zagreb