e-Privredni

A+ A A-

Izazov promjena fondovske industrije

U Rovinju se održava konferencija Izazov promjene, sedma zajednička konferencija Zagrebačke burze i fondovske industrije. Konferencija je središnje okupljanje financijske zajednice iz Hrvatske i regije, a ove godine okuplja gotovo 30 govornika te oko 450 sudionika iz svih grana financijske industrije, iz Hrvatske, regije i svijeta.

Suorganizatori Konferencije su Zagrebačka burza te Udruga društava za upravljanje mirovinskim fondovima i mirovinskih osiguravajućih društava. 

Udruživanje naših dviju konferencija 2012. bilo je doista pravi potez jer konferencija iz godine u godinu okuplja sve veći broj sudionika i govornika, šireći krug tema aktualnih za trenutak u kojem se lokalna, ali i globalna financijska tržišta nalaze, rekla je na otvaranju skupa Ivana Gažić, predsjednica Uprave Zagrebačke burze. "Krovni naziv konferencije je Izazov promjene te svake godine nastojimo potaknuti dijalog o temama koje nam mogu pomoći da se lakše nosimo sa stalnim promjenama, ne samo u financijskoj industriji već poslovanju općenito“, kaže Ivana Gažić.

Kristijan Buk, predsjednik Uprave Allianz ZB društva za upravljanje obveznim i dobrovoljnim mirovinskim fondovima te predsjednik Udruge za upravljanje mirovinskim fondovima i mirovinskih osiguravajućih društava, rekao je kako i ove godine konferencija donosi izuzetno zanimljiva predavanja te istaknute govornike iz uglednih financijskih institucija koji će podijeliti svoju ekspertizu o trendovima u fondovskoj industriji, kretanjima na globalnim financijskim tržištima te drugim aktualnostima u vezi s upravljanjem mirovinskim fondovima u regiji i svijetu.

Devetu godinu zaredom Poslovni dnevnik je u suradnji sa Zagrebačkom burzom dodijelio nagradu tvrtkama koje su ostvarile najbolje odnose s investitorima: u konkurenciju ulaze društva iz sastava indeksa CROBEX te društva uvrštena u Službeno tržište Zagrebačke burze, a o nagrađenima se odlučuje na temelju statističkih kriterija koji se odnose na poštovanje pravila Burze te na osnovi ankete provedene među sudionicima tržišta kapitala. Prvu nagradu odnijela je Atlantic Grupa, drugu Valamar Riviera, a treća nagrada dodijeljena je Hrvatskom telekomu. 

U uvodnom dijelu konferencije govorili su ministar financija Zdravko Marić te ministar rada i mirovinskog sustava Marko Pavić, predavanja su održali guverner HNB-a Boris Vujčić te  Ante Žigman, predsjednika Upravnog vijeća Hrvatske agencije za nadzor financijskih usluga.

Veliki interes izazvalo je predavanje Andyja Baynesa, koji je kao jedan od direktora proveo gotovo 13 godina u Appleu, usko surađujući sa Steveom Jobsom i Timom Cookom, a radio je i za Nest i Google. U svom izlaganju u Rovinju govorio je o tome kako prepoznati inovacije i uspješno ih implementirati u poslovanje velikih kompanija. 

(P/K.S.)

Privredni vjesnik d.o.o. Kačićeva 9 Zagreb