e-Privredni

A+ A A-

Svemirska vinarija Galić u srcu Kutjeva

Nazivaju je „svemirskom“ vinarijom jer se u njoj nalaze najsuvremeniji tankovi za čuvanje vina, veliki drveni tankovi za fermentaciju, drvene elipse za odležavanje vina, zatim inox tankovi raznih volumena, bačve za barique metodu te tankovi od betona u obliku jajeta. Vina koja će se proizvoditi u toj novootvorenoj vinariji Galić u Kutjevu, vlasnika Josipa Galića, bit će zbog svih tih karakteristika nove vinarije, po svemu posebna.

U proizvodnju vinarije uloženo je 32 milijuna kuna i još 17 milijuna kuna u opremu od čega se oko 10 milijuna kuna sufinancira iz fondova Europske unije. Proizvodni kapacitet vinarije iznosi 330.000 litara vina. No, nije to prva vinarija obitelji Galić jer se tradicija vinogradarstva i vinarstva prenosi s koljena na koljeno. Kako je sve počelo?
„Današnja tvrtka Galić osnovana je 2005. godine, a osnovna djelatnost je proizvodnja grožđa i vina te uzgajanje ratarskih kultura. Vinova loza se trenutno uzgaja na 60 hektara površine vlastitih vinograda, od čega se 35 hektara nalazi u vinogorju Kutjevo te još 25 hektara u Brodskom Stupniku“, rekao je Andrej Markulin, predsjednik Uprave tvrtke Galić. Dodao je kako tvrtka u svom poslovnom planu ima i ratarstvo pa tako ratarske kulture zauzimaju dodatnih 260 hektara površine. Obitelj Galić vinogradarstvom se bavila generacijama, a vina su proizvodili uglavnom za vlastite potrebe. Ljubav prema vinu nije mimoišla ni današnjeg vlasnika Josipa Galića koji je od vinogradarstva i vinarstva napravio ozbiljan posao. Temeljeći proizvodnju grožđa na vlastitim površinama, obitelj Galić uzgaja vinovu lozu koristeći najnovija saznanja o podlogama, sortimentu i upotrebljavajući najmodernije ampelotehnike tj. radne operacije koje se izvode na vinovoj lozi tijekom vegetacijske godine pri čemu se ne zanemaruje ekološki aspekt proizvodnje.

Vino i turizam – ruku pod ruku

Prva berba u „režiji“ Josipa Galića bila je 2008. godine kada je proizvedeno 300.000 boca vina. Danas se proizvodi oko 200.000 litara vina. Od sortimenta strateški je najvažnija hrvatska autohtona sorta graševina koja čini gotovo 40 posto od ukupne proizvodnje vina. U Vinariji Galić proizvode se još sauvignon blanc, crni pinot, rose, chardonnay i dvije vrste pjenušaca.


Na mnogim natjecanjima i sajmovima vina, Galić vina osvojila su brojne nagrade, što samo potvrđuje kako je tvrtka Galić jedan od najuspješnijih hrvatskih proizvođača vina. Njihova se vina izvoze u desetak zemalja, a u Hrvatskoj se od ukupne količine čak 95 posto distribuira u ugostiteljske objekte.
Osim vinarije i proizvodnje vina, tvrtka Galić bavi se i turizmom pa tako u svom sastavu imaju hotel Stupnički dvori u Brodskom Stupniku. No, Josip Galić ne želi stati na tome pa je tako u Radovancima podignuo nasade borovnica i to na devet hektara površine te kestena na 12 hektara. Kako kaže, ni tu nije kraj, a što još priprema za budućnost, za sada još uvijek nije poznato. (Sanja Plješa)

Privredni vjesnik d.o.o. Kačićeva 9 Zagreb