e-Privredni

A+ A A-

Rast imovine nebankovnih financijskih institucija

"Imovina nebankovnih financijskih institucija je tijekom posljednjih 15 godina porasla s manje od dva posto na 33 posto imovine financijskog sustava Republike Hrvatske. To pokazuje da, iako je financijski sustav i dalje bankocentričan, značaj nebankovnih financijskih institucija kontinuirano raste", naglasio je predsjednik Upravnog vijeća Hrvatske agencije za nadzor financijskih usluga (HANFA), Ante Žigman tijekom prezentacije Nebankovne financijske institucije: Kretanja, perspektive i izazovi.

Prezentacija je održana u Zagrebu, u sklopu 5. konferencije Dan hrvatskih financijskih institucija, u organizaciji Hrvatske gospodarske komore te Ekonomskog fakulteta u Zagrebu kao suorganizatora i pod visokim pokroviteljstvom predsjednice RH Kolinde Grabar Kitarović.

Jednu trećinu ukupnog financijskog sustava Hrvatske čini imovina nebankovnih financijskih institucija, od čega najveći udjel imaju mirovinski fondovi (52,84 posto), a slijede društva za osiguranje i reosiguranje (22,25 posto). Udio imovine investicijskih fondova zastupljen je s 12 posto udjela, leasing društava s 11,94 posto, a na ostale dionike otpada 1,97 posto udjela, pokazuju podaci HANFA-e.

Neto imovina obveznih mirovinskih fondova kontinuirano raste, no po sve nižim stopama, pri čemu je većina osiguranika i nadalje sklona umjerenom riziku (B-OMF) što dovodi u pitanje koliko je to aktivna strategija mirovinske štednje. Ukupna neto imovina obveznih i dobrovoljnih mirovinskih fondova zajedno premašila je 100 milijardi kuna, a posljednjih godina došlo je i do povećanja broja mirovinskih fondova.

Najveći godišnji porast broja članova od gotovo 20 posto bilježe obvezni mirovinski fondovi kategorije C, koji ujedno ostvaruju i zavidan godišnji prinos. Ipak, zabrinjavajuće usporava rast dobrovoljne mirovinske štednje čija imovina i dalje ne prelazi pet milijardi kuna, ponajviše zbog strukture ulaganja u kojima i dalje prevladava ulaganje u obveznice zbog čega godišnji prinosi u posljednje dvije godine nisu veći od 3,5 posto.

"Potrebno je bolje potaknuti dobrovoljnu mirovinsku štednju, posebno kod mlađih osiguranika jer je riječ o njihovoj vlastitoj nadogradnji mirovine koju će ponajviše morati osigurati vlastitim sredstvima", naglasio je Žigman.  

U sektoru osiguravajućih društava u posljednje četiri godine došlo je do konsolidacije broja društava, na njih 19 (lipanj, 2018.) no to nije utjecalo na smanjenje broja sklopljenih polica osiguranja, čija vrijednost kontinuirano raste, na ukupno 10 milijuna kuna, a posebice u segmentu neživotnog osiguranja.

Nakon višegodišnje stagnacije aktiva leasing društava ostvaruje rast, te je krajem lipnja 2018. iznosila 20,7 milijardi kuna, što je 8,9 posto više nego krajem lipnja 2017. godine. Rast zaračunate bruto premije praćen je rastom iznosa likvidiranih šteta, koji je posebno snažan u segmentu životnih osiguranja. (PV)

Privredni vjesnik d.o.o. Kačićeva 9 Zagreb