e-Privredni

A+ A A-

Turizam u gradskim jezgrama - kako naći pravu mjeru

U Splitu je u organizaciji Slobodne Dalmacije održana konferencija Razvoj održivog turizma u gradovima s povijesnom jezgrom. Govornici na konferenciji uglavnom su se trudili, s više ili manje uspjeha, argumentirati potrebu prilagodbe turizma zadovoljstvu lokalnog stanovništva. Dosta se govorilo i o postizanju ravnoteže i pronalska formule za održivi razvoj turizma.

„Razvoj održivog turizma u gradu s povijesnom jezgrom odavno već muči Dubrovčane,   Splićane, Šibenčane, Trogirane, Korčulane i Dubrovčane“, kazao je Jadran Kapor, glavni urednik Slobodne Dalmacije. 

Direktor turističke zajednice Splitsko-dalmatinske županije Joško Stella kazao je kako je ključ održivog turizma i rješavanja problema moguć samo kroz zajednički rad i uključivanje svih dionika.

Mato Franković, gradonačelnik Dubrovnika, napomenuo je da od turizma živi većina stanovništva te da nije cilj otjerati turiste nego uložiti napore da turizam što duže traje i da u vršnim opterećenjima ne ugrozi normalno funkcioniranje. Franković je iznio podatak da će ove godine dubrovačke zidine od ulaznica uprihoditi 1,3 milijuna kuna. Otkrio je da je radi održivog upravljanja turizmom prije godinu dana Dubrovnik donio dva važna dokumenta:  Strategiju razvoja turizma i Plan upravljanja povijesnom jezgrom. Govorio je i o naporima koje poduzimaju kako bi riješili problem gužvi prilikom dolaska kruzera.

Splitski gradonačelnik Andro Krstulović Opara optužio je državnu upravu za pretjerano izdavanje dozvola vlasnicima apartmana te upozorio na veliki porast privatnog smještaja koji ne donosi zapošljavanje. Iznio je i zanimljiv podatak da bi radi vraćanja domaćeg stanovništva u Dioklecijanovu palaču bio sklon ideji da se u jugoistočnom dijelu palače naprave stanovi u kojima će živjeti kreativni stanovnici Splita, sveučilišni profesori i kulturnjaci. Upozorio je na nedostatak hotelskih postelja.

Ravnateljica Tvrđave kulture Šibenik Gorana Barišić Bačelić naglasila je važnost kulturne baštine u razvoju održivog turizma. „U Šibeniku je proveden EU projekt koji je donio  rezultate, poput kvalitetno izrađenog plana upravljanja gradskom jezgrom. Idealno bi bilo kada bi stanovnici, odnosno lokalno stanovništvo dolazilo u jezgru raditi. Želimo da stanovnici grada dolaze u staru gradsku jezgru“, kazala je ravnateljica Tvrđave kulture.

Jozo Vrdoljak

Privredni vjesnik d.o.o. Kačićeva 9 Zagreb