e-Privredni

A+ A A-

Digitalno jačanje poslovanja

 

Digitalne inicijative su većim dijelom već prisutne i potrebno je prilagoditi poslovne modele, a vrijeme tih promjena je sve kraće, rekao je Krešimir Mlinarić, direktor tvrtke Adacta, na Krešimir Mlinarić, direktor tvrtke Adacta 7. Adacta godišnjem susretu korisnika i partnera na temu „Empower your Business“, - kako primjenom poslovno-informacijskih rješenja osnažiti poslovanje.

"Danas postoje već prožvakani primjeri poput Ubera, Airbnb i sl., koji su uspješni primjeri disrupcije poslovnih modela primjenom tehnologije. Ali nam stižu i neki novi, poput tvrtke Rent sa svojim rješenjem The Wardrobe in the Cloud, što je odličan primjer novog poslovnog modela koji nalaze svoj put na tržištu i mijenjaju načine poslovanja retail industrije. Jednako tako tvrtka Zipline, koja dostavlja dronovima, a ostvarila je 180 tisuća dolara investicija te je obavila u zadnjoj godini više od 286 dostava u ruralnim područjima Afrike. Pravo je pitanje je može li takav model potpuno izmijeniti koncept distribucije u budućnosti", dodao je Mlinarić 

Mlinarić je istaknuo kako je teško predvidjeti kakvi nas koncepti i novi poslovni modeli očekuju u budućnosti, jer ne znamo što će biti detonatori promjena i tko će nam biti konkurencija. Jedino što nam preostaje jest da ojačamo sebe, kako bi bili spremni za ono što nam donosi sutra. „Tehnologija je samo alat u procesu poslovanja, putem kojeg inovacije, ljude, znanje i resurse možemo povezati u cjelinu i povećati vjerojatnost za bolju budućnost. Želja za učenjem nas tjera da sutra budemo bolji. Upravo zbog toga su planovi Adacte vezani uz daljnji rast i napredak te izlazak iz sigurne zone u cilju osvajanja novih tržišta, stjecanja novih spoznaja i znanja, kao i primjene istih u našem poslovanju“, zaključuje Mlinarić. 

O tome kako osnažiti društvo u kojem živite, predstavio je kao koncept Ratko Mutavdžić, direktor javnog sektora za usluge u oblaku u tvrtki Microsoft, za srednju i istočnu Europu. "Da bi razumjeli promjenu, ponekad je dobro vratiti se u prošlost. No, pravo je pitanje kako će zapravo izgledati naša budućnost? Danas se međusobno povezujemo i razgovaramo bez žice, vozimo bez vozača, povezujemo inteligenciju i stvaramo kolektivnu inteligenciju. Jake transformacije vode nas u nove oblike industrija, a digitalna ekonomija nas vodi u nove promjene – što zahtjeva bolju organizaciju i orkestraciju, kao i značajnu promjenu oblika poslovanja", ističe Mutavdžić.

O osnaživanju ljudskog potencijala govorio je Martin Stawowiak, direktor za prodajni kanal i partnerstva D.A.C.H. u tvrtki Cornerstone OnDemand, za područje istočne Europe i Italije. "Tehnologiju grade ljudi, ljudska bića, koju s druge strane opet koriste ljudi kako bi je upotrijebili za unaprjeđenje ljudskih života. Zato je predstavljeno kako se konkretnom upotrebom Cornerstone rješenja snaži ljudski kapital i stječu nove vještine i znanja - što je ključ uspjeha današnjih organizacija", istaknuoje Stawowiak te predstavio alate za upravljanje ljudskim resursima tvrtke Cornerstone. 

Na konkretnom primjeru autoindustrije kroz primjenu platformske ekonomije. Dimitrije Trbović, predsjednik uprave Auto Zubaka, pokazao je kako se novim rješenjima otvaraju nove dimenzije za pružanje usluga u sektoru automobilizma. "Neostar, cjelovita platforma koju su razvili u Auto Zubaku, omogućava scenarije prodaje automobila u realnom vremenu, putem Interneta, koja daje uvid od 360 stupnjeva i omogućava pregled svakog najsitnijeg detalja na automobilu. Neostar je ujedno platforma na kojoj možete prodati i kupiti auto, osigurati ga, prijaviti štetu, zamijeniti vozilo, popraviti vozilo, servisirati i odabrati model financiranja. Zaokružiti sve što trebate s kućne adrese. Ovakvi scenariji i primjena Neostar platforme unaprjeđuju poslovne procese te ih čine agilnijima i učinkovitijima", naglasio je Trbović.

U sklopu događanja naglasila se važnost inovacije kroz temu osnaživanja vlastite inovativnost, o čemu je govorio Damir Sabol, osnivač tvrtki MicroBlink i Photomath. Na primjeru vlastite karijere pokazao je kako je vođen poduzetničkim duhom i inovativnim idejama pokretao nove tvrtke i proizvode te inovirao promjene kako bi održao konkurentsku prednost na tržištu. 

Adactini korisnici i partneri te stručnjaci su na konferenciji predstavili novosti koje dolaze u području ERP-a, CRM-a i BI-a. Sudionici su se tako imali prilike upoznati s novim Microsoftovim Business Central rješenjem, koji je evolucijski nasljednik dobro poznatog Microsoftovog NAV-a. Govorilo se i tome kako koristiti podatke i strojno učenje da biste ubrzali proces digitalne transformacije i povećali profit. Također pokazana je konkretna primjena Chatbot tehnologije u poslovanju, koja povećava učinkovitost i smanjuje troškove. Predstavljeno je rješenje za upravljanje GDPR procesima, kao i konkretni primjeri primjene Qlik rješenja, koje je pomoglo brojnim korisnicima da olakšaju vlastite procese kontrolinga u tvrtkama. 

PV/KS

Privredni vjesnik d.o.o. Kačićeva 9 Zagreb