e-Privredni

A+ A A-

Višak novca na tržištu

Odnos ponude i potražnje novca na novčanom tržištu izrazito je neuravnotežen budući da je ponuda novca iznimno visoka. To potvrđuje razina viška likvidnosti na računima depozitnih institucija koja prelazi 18 milijardi kuna. U petak je počela isplata redovnih mjesečnih mirovina zbog koje će u sustav prispjeti dodatna likvidnost.  

Svakoga ponedjeljka održava se redovita obratna repo aukcija središnje banke, ali od početka ove godine ni na jednoj aukciji nije bilo povlačenja dodatne likvidnosti, što je u skladu s okolnostima na novčanom tržištu.

U utorak Ministarstvo financija nije održalo aukciju trezorskih zapisa, a sljedeća aukcija prema kalendaru izdavanja planirana je za 20. studenoga. Zanimanje suidionika zasigurno će biti iznimno budući da do kraja ove godine, prema kalendaru izdanja, slijede još samo dvije aukcije trezorskih zapisa. Potencijal sudionika znatno je iznad ponude kratkoročnih instrumenata novčanog tržišta te bi svako novo izdanje barem djelomično rasteretilo višak ponude.

U narednom razdoblju glavno obilježje novčanog tržišta i dalje će biti višak likvidnosti i iznimno povoljni uvjeti kratkoročnog zaduživanja za potencijalne korisnike pozajmica. Sljedeći tjedan u srijedu započinje novo razdoblje održavanja obvezne pričuve koja već dulje vrijeme, zbog izrazito visoke likvidnosti sustava, nema gotovo nikakvog utjecaja na odnose na novčanom tržištu. Iako se kreditna aktivnost depozitnih institucija postupno oporavlja, i dalje je snažan višak likvidnosti osnovno obilježje hrvatskog novčanog tržišta.

Jelena Drinković

Privredni vjesnik d.o.o. Kačićeva 9 Zagreb