e-Privredni

A+ A A-

Hrvatske tvrtke lobiraju u Europskom parlamentu poduzetništva

HGK najuspješnijim poduzetnicima omogućava  članstvo u Europskom parlamentu poduzetništva

Hrvatski poduzetnici će, u organizaciji Eurochambresa zajedno s više od 800 poduzetnika iz 45 europskih zemalja, u listopadu u Europskom parlamentu  na trećem po redu susretu „Europski parlament poduzetništva“ (EPE), lobirati za poduzetničke interese.


Hrvatska gospodarska komora će tako omogućiti da predstavnici 11 hrvatskih tvrtki iz različitih gospodarskih djelatnosti  razgovara i glasuje  o ključnim pitanjima poput internacionalizacije poslovanja, vještinama, o energetici i financiranju, a na taj način će pomoći u definiranju poslovnog dnevnog reda za novo zakonodavno razdoblje Europske unije. Rezultat ovog sastanka bit će proslijeđen šefovima država i vlada na sastanku Europskoga vijeća koji će se održati u Bruxellesu 23. listopada 2014.

Hitovi: 221

Opširnije:Hrvatske tvrtke lobiraju u Europskom parlamentu poduzetništva

Nova prilika za hrvatske vinare – objavljen natječaj za sufinanciranje promidžbe na tržištima trećih zemalja

U sklopu "Vinske omotnice" – bespovratnih sredstava EU kojima je cilj povećanje konkurentnosti hrvatskih vinara i vinogradara kroz mjere restrukturiranja i konverzije vinograda, izgradnje i opremanje vinarija te projekte marketinga i promocije vina, Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju objavila je još jedan natječaj za mjeru Promidžba na tržištma trećih zemalja, koji je otvoren do 31. srpnja 2014. godine.

Korisnici ove mjere su proizvođači vina (fizičke ili pravne osobe) upisani u Vinogradarski registar, javna tijela utemeljena zakonom koja predstavljaju proizvođače vina, osim korisnika Državnog proračuna, te udruge proizvođača vina i zadružni savezi (čije su članice barem tri zadruge koje se bave proizvodnjom vina). 

Svjetsko košarkaško prvenstvo u Sevilli prilika za jačanje turističke suradnje

U rujnu ove godine španjolski grad Sevilla domaćin je Svjetskog košarkaškog prvenstva na kojem nastupa i Hrvatska te su se tim povodom, na inicijativu Hrvatskog košarkaškog saveza, u Hrvatskoj gospodarskoj komori sastali su se predstavnici Organizacijskog odbora prvenstva s predstavnicima Hrvatske turističke zajednice i HGK kako bi dogovorili mogućnosti daljnje suradnje.

„Hrvatska, Španjolska i Francuska jedine su zemlje koje ove godine nastupaju na dva vrlo atraktivna svjetska prvenstva, i košarkaškom i nogometnom“, rekao je Željko Drakšić, glavni tajnik Hrvatskog košarkaškog saveza koji je također naglasio kako će i dalje činiti sve za što bolju promociju Svjetskog košarkaškog prvenstva.

Gregorio Serrano Lopez, zamjenik gradonačelnika Seville rekao je kako je prvenstvo idealna prilika za još proširenje suradnju koja bi trebala objediniti turističke, ekonomske i sportske aspekte. Osim posebne zahvale HKS-u i HGK-u na uspostavljenim poslovnim relacijama, grad Sevilla želi ovom posjetom dodatno promovirati svjetsko prvenstvo i staviti svoje resurse na raspolaganje za organizaciju poslovnih susreta s hrvatskim poduzetnicima, kako u domeni turizma, tako i na svim drugim poljima.

Direktor turističke zajednice grada Seville, Antonio Castano Junca, izrazio je zanimanje za mogućnosti dodatne promocije turizma grada Seville u Hrvatskoj. „Predstavništvo HTZ-a u Madridu kontinuirano radi na promociji Hrvatske u Španjolskoj. Otvoreni smo i za zajedničku promociju obiju destinacija kroz sve komunikacijske alate, a s obzirom na povećanje broja avionskih sjedala iz Španjolske prema Hrvatskoj očekujemo i povećanje broja gostiju u oba smjera“, rekao je predstavnik HTZ-a, Slaven Reljić, zadužen za promociju.

Nakon što je direktorica Sektora za turizam Leila Krešić-Jurić izvijestila o potencijalu domaćih tvrtku za uspostavljanjem suradnje u domeni turizma, direktorica Sektora za industriju Zoja Crnečki predstavila je mogućnosti suradnje proizvođača hrane i drugih djelatnosti koje također imaju interes za uključenjem u B2B susrete. Na obostrano zadovoljstvo, dogovoreno je kako će predstavnici Seville, u suradnji s hrvatskim veleposlanstvom i predstavnikom HTZ-a u Madridu pripremiti posjet delegacije HGK i hrvatskih poduzetnika Sevilli ove jeseni te i na taj način potaknuti jačanje odnosa između dvaju zemalja.

Skupu je prisustvovao i direktor Agencije za promociju izvoza grada Seville, Eduardo Corcuera, koji je kao voditelj prethodne delegacije u Zagrebu, izrazio posebno zadovoljstvo suradnjom s HGK i HKS, apelirajući na dodatno animiranje hrvatskih navijača za odlazak u Sevillu krajem kolovoza.

Istaknuto je kako će u sklopu redovnih promotivnih aktivnosti koje organizira FIBA, u nedjelju 22. lipnja, na Trgu bana Josipa Jelačića u Zagrebu biti organizirana prezentacija Svjetskog košarkaškog prvenstva kojem je domaćin grad Sevilla.

Ovo je drugi posjet španjolskog izaslanstva kojim su htjeli još jednom potvrditi ne samo spremnost na vrlo izravnu promociju ove sportske manifestacije već i spremnost da uspostave partnerstva te intenziviraju suradnju s hrvatskim gospodarstvom.

(PV)
13. lipnja 2014.

Hitovi: 774

Otvoren ured HGK u Drenovcima za poplavljena područja

„Pozivam sve gospodarstvenike, ali i obrtnike čije su tvrtke stradale u poplavi, da koriste novoosnovani ured HGK u Drenovcima. Korištenje ureda opremljenog kompjuterskom opremom i internetom za vas je potpuno besplatno, a otvoren je kako biste svi vi, u ovim izvanrednim okolnostima, ponovno uspostavili poslovne aktivnosti i ojačali gospodarstvo ovoga kraja“, kazao je predsjednik HGK Luka Burilović na službenom otvorenju Ureda HGK za gospodarski oporavak u Drenovcima.

Uz ured u Drenovcima, koji je opremljen računalima, telefaksom, skenerom, printerima, internetom i telefonom na raspolaganju svim lokalnim tvrtkama, kao mjeru za oporavak i poticanje gospodarskih aktivnosti u poplavljenim područjima HGK je oslobodila članarine sva poduzeća s poplavljenih područja do kraja 2014. godine. Za te tvrtke HGK će također ukinuti i naplatu svih certifikata i dozvola koje izdaje sve do kraja 2014. Ovisno o napretku gospodarskog oporavka na kraju 2014. razmotrit će se daljnje produženje ovih rokova. HGK će donirati 250.000 kuna poplavljenim općinama u svrhu kupnje osnovnih sredstava za rad poplavom uništenih kompanija.

Uz ured u Drenovcima, otvorena je i besplatna telefonska linija za tvrtke stradale u poplavama s brojevima telefona 0800 4226 i 0800 4227. Pozivom na ove brojeve gospodarstvenici sa poplavljenih područja imat će prednost i prioritet u pristupu bazama podataka potrebnim za poslovanje, uslugama traženja poslovnih partnera kao I svim drugim uslugama HGK.

Najavljeno je i da će se Komora udruživati s drugim tijelima s ciljem pomoći te u predstojećim mjesecima organizirati stručne skupove sa stručnjacima iz Austrije i Njemačke koji imaju slična iskustva. Iz HGK su apelirali i prema Vladi da se pri javnim radovima obnove poplavljenih područja uz nezaposlene jednako angažiraju oni koji su zaposleni u poplavljenim tvrtkama i ne rade te da se angažiraju domaće tvrtke. Hrvatska proizvodi gotovo sve građevinske materijale, proizvode i opremu koja se koristi u izgradnji i opremanju građevina: betonsko željezo, cement, ciglu, crijep, cijevi, keramiku, sanitarije, radijatore, parkete, ograde, peći, namještaj, stambene kontejnere. Proizvodnja građevinskog materijala manja je za oko 60 posto u odnosu na onu iz 2007. godine Također je predloženo da Vlada reprogramira kreditne i druge obveze do 2016. godine te da se zamrzne obračun kamata.

(PV)
12. lipnja 2014.

Hitovi: 748

400 NAJVEĆIH 2012.


RANG-LJESTVICA 400 NAJVEĆIH 2012.
"400 NAJ" PO ŽUPANIJAMA
HRVATSKO GOSPODARSTVO U 2012.


Financijska industrija 2012


BANKARSTVO: Produljena recesija
OSIGURANJE: Pokazana velika otpornost
FONDOVI: Nastupa pozitivna nervoza


Business & Lifestyle

Sponzorirani magazin
Bonton - Aplikacije - Intervju Marinko Biškić - Šangaj (24 SATA) - Slavonski pjenušci u bojama
TEHNIKA, MODA, AUTOMOBILI, PUTOVANJA, ZDRAVLJE


Zeleni magazin

Mjesto susreta i razmjene iskustava svih onih koji primjenjuju zeleno gospodarstvo, zaštitu okoliša, održivi razvoj i društveno odgovorno poslovanje.

Poslovna očekivanja

POSLOVNA OČEKIVANJA 2014.
Stisak krize ne popušta, ipak se od 2014. očekuje da bude bolja

 Prognoze gospodarstvenika za 2014.

 

Privredni vjesnik d.o.o. Kačićeva 9 Zagreb