e-Privredni

A+ A A-

Pravna nesigurnost odbija ulagače

Povećanje stope poreza na dodanu vrijednost na turizam, uvođenje naknada za koncesije za telekomunikacijske kompanije i obvezne kvote za zapošljavanje invalida neki su od poteza Vlade koji su pogoršali poslovnu klimu u Hrvatskoj u prošloj godini, ocijenili su članovi Udruge stranih investitora. U svojoj trećoj Bijeloj knjizi udruga u kojoj sudjeluje dvadesetak većih inozemnih ulagača dala je i niz prijedloga za poboljšanje poslovnog okruženja.

Poticati izravna ulaganja

Općenito govoreći, u zadnjih godinu dana uvjeti za ulagače nisu se bitno poboljšali, ali ni pokvarili, smatra Mladen Fogec, čelnik Udruge i predsjednik Uprave Siemensa Hrvatska. Prema njegovu mišljenju, trebalo bi mijenjati opći stav prema investitorima koje bi cijelo društvo trebalo poticati da ulažu i ostvaruju profit, jer tako pomažu svima. Istaknuo je primjer švicarskih poreznih vlasti koje često dolaze kod poslovnih ljudi, ali ne zato da bi silom utjerale više poreza. Švicarski poreznici savjetuju poslovnjake kako da izbjegnu nepotrebne porezne obveze. Tako će im ostati više novca za ulaganje, a novi će poslovi opet posredno donijeti više novca i posla i državi i građanima.

Poticanje izravnih ulaganja pokazuje se korisnim i u Hrvatskoj, ističu članovi Udruge. Oko 1500 stranih poduzeća sudjeluje sa 50 posto u svim prihodima hrvatskih poduzeća te stvara 55 posto hrvatskog izvoza. Istodobno zapošljava samo 25 posto radne snage. “To pokazuje da su te kompanije izrazito efikasne, a tu efikasnost trebamo proširiti i na druge hrvatske tvrtke”, naglasio je Fogec.

Ulagače u Hrvatskoj osobito odbija pravna nesigurnost. Planiranje ulaganja je složena stvar. Tek nakon prosječnih sedam godina ulaganja stiže i prvi profit. No situacija se dramatično mijenja ako država u trećoj godini promijeni porezni zakon i sruši cijelu financijsku konstrukciju investicije. Ili se, primjerice, uvedu novi nameti za licenciranje protupožarnih radnika, novi porezi na štednju ili reinvestiranu dobit. Takve iznenadne promjene propisa crveno su svjetlo za ulagače, kaže Ante Babić, tajnik Udruge. Stoga strani ulagači predlažu da se uspostavi stalni forum ili odbor u kojem bi se takve promjene propisa prije primjene raspravljale s poslovnim udrugama i tvrtkama. Traže i brže ispravljanje propisa koji imaju suprotstavljena značenja: primjerice, Pravilnika o porezu na dobit koji propisuje šira ograničenja od Zakona o porezu na dobit...

Ne retroaktivnoj primjeni zakona

Treba izbjegavati retroaktivnu primjenu zakona, ostaviti dovoljno vremena za prilagodbu novim propisima i pri tome primjenjivati odlučnije i ono što je dobro u zakonima. Jer u nekim dijelovima zemlje, češće na sjeveru i zapadu, dozvole je moguće dobiti u kratkom roku, dok je drugdje za to potrebno neusporedivo duže vrijeme. Ista je zemlja, isti zakoni, a odjednom iskrsnu neočekivani problemi, kaže Fogec.

Budući da u tvrtkama s većim udjelom stranog kapitala često u Hrvatsku dolaze i inozemni stručnjaci, u Udruzi smatraju da bi trebalo pojednostaviti uvjete za njihov boravak i rad. Ne bi trebalo oporezivati troškove neophodne pri preseljenju (putni troškovi, troškovi smještaja u određenom roku). Valjalo bi uvesti i pojednostavljenu registraciju za stalnu ispostavu stranog poduzetnika u Hrvatskoj za potrebe plaćanje poreza na dobit. Ta ispostava bi bila organizirana za kraće vrijeme poslovanja, odnosno, za jednokratne projekte koji traju kraće, primjerice do jedne godine. U takvim slučajevima, smatraju u Udruzi stranih ulagača, investitori ne bi morali osnivati podružnicu u Hrvatskoj. Poreznoj upravi predlažu i uvođenje instituta “oprosta lošeg poreznog duga”, odnosno mogućnost da se smanji dug za PDV na nenaplativa potraživanja. 

Igor Vukić

Hitovi: 50

Kako protiv korupcije

Korupcija je rak-rana našega društva, a na globalnoj razini predstavlja prepreku razvoju gospodarstva, rekao je potpredsjednik Hrvatske gospodarske komore za međunarodne poslove i EU Želimir Kramarić na seminaru Kako povećati profit svoje tvrtke i smanjiti rizike kroz izbjegavanje korupcije, koji je organizirala Međunarodna trgovačka komora - ICC Hrvatska u suradnji s HGK-om. 

“Korupcija utječe na smanjivanje konkurentnosti, onemogućavanje tijeka robne trgovine te dovodi do rastakanja nacionalne ekonomije. Na mikro razini korupcija utječe na smanjivanje dobiti tvrtki, zaposlenosti, a i na druge ključne indikatore”, upozorava Kramarić. Međunarodna trgovačka komora ICC prva je svjetska poslovna organizacija koja je donijela pravila o borbi protiv korupcije još 1977. godine, istaknula je glavna tajnica ICC-a Hrvatska Sunčanica Skupnjak Kapić. “U Hrvatskoj je posljednja Strategija za suzbijanje korupcije usvojena u veljači 2015. i usredotočena je na sprečavanje korupcije putem detektiranja korupcijskih rizika”, dodala je. Na seminaru koji je okupio predstavnike dvadesetak tvrtki iz različitih gospodarskih djelatnosti ravnateljica Hrvatskog poslovnog savjeta za održivi razvoj Mirjana Matešić je govorila o povezanosti društveno odgovornog poslovanja i borbe protiv korupcije. “DOP je alat za održivi razvoj, ali je važno prepoznati ga i kao alat za borbu protiv korupcije. Posljedica korupcije je propadanje države, kršenje ljudskih prava te degradacija okoliša, a dobar alat za borbu protiv nje su 10 načela Global Compacta, nefinancijsko izvještavanje, koje će od 2017. bit obvezno za velike tvrtke u EU, ISO norme, OECD-ove smjernice za multinacionalne kompanije te UNPRME za obrazovanje menadžera”, istaknula je Mirjana Matešić.

O pojavnim oblicima, slabostima i rizicima korupcije te načinu povećavanja profita tvrtke i osiguravanja uspješnog poslovanja kroz suzbijanje korupcije govorio je izvršni direktor Međunarodne trgovačke komore Austrija i član ICC Svjetskog vijeća u Parizu Maximilian Burger Scheidlin. “Za korupciju se govori da je endemska i ‘normalna’ u mnogim zemljama, a plaćanje mita često rezultira suboptimalnim odlukama poput kupnje sirovina i opreme slabije kvalitete, što smanjuje konkurentnost i profitabilnost tvrtke. Korupcija svjedoči da je novac, potreban za plaće i razvoj, ustvari dostupan, ali se raspodjeljuje u pogrešne svrhe s mnogostrukim štetnim posljedicama za samu tvrtku te za društvo i gospodarstvo u cjelini”, naglašava Burger Scheidlin.

Predstojnik Katedre za kazneno pravo Pravnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu Davor Derenčinović spomenuo je primjer uspješne borbe protiv korupcije u pojedinim zemljama, poput onoga u Gruziji gdje se poradilo na transparentnosti rada državnih tijela. “Korupcija kupuje povjerenje poslovnog subjekta s kojim se surađuje ili državnog službenika. Nije točno da korupcija ne košta i ne ostavlja žrtve. U korupciji su svi izgubili, ali se to ne može utvrditi u kratkom roku. Potrebna je promjena okruženja, ali i mentaliteta svih koji sudjeluju u odlučivanju u poslovnom procesu kako bi se rizik od korupcije sveo na najmanju mjeru. Također je važno raditi na pravilima profesionalne etike te je potreban i proces kontinuirane edukacije o profesionalnoj i osobnoj etici”, zaključuje Derenčinović. 

KS

Hitovi: 47

Tri milijuna eura za hrvatske start-upe

Poduzeća u nastajanju preko Zagrebačkog inkubatora poduzetništva (ZIP) od listopada mogu doprijeti do novca dvaju međunarodnih avanturističkih fondova. Riječ je austrijskim fondovima Pioneers Ventures i Speedinvest, s kojima je ZIP potpisao ugovor o strateškom partnerstvu. 

Pioneers Ventures je pre-seed investicijski fond koji osnažuje izvrsne start-upe svojom globalnom mrežom poduzeća, stručnjaka iz industrije i poduzetnika, a uz novac pruža start-upima opsežan program podrške. Speedinvest je vodeći fond rizičnog kapitala za tehnološke kompanije u ranoj fazi razvoja iz Središnje i Istočne Europe. Ovaj fond daje kapital onim tvrtkama u ranim fazama rasta koje smatra najboljim europskim start-upima, a daje i vrlo aktivnu poduzetničku podršku putem svog tima iskusnih i uspješnih start-up osnivača.

U ožujku ove godine Pioneers Ventures i Speedinvest osigurali su 58 milijuna eura u prvoj rundi zatvaranja fonda Speedinvest 2 u kojem je Pioneers dioničar i partner.

Start-up inkubator ZIP, pak, osnovan je 2012. godine i pomaže mladim poduzetnicima iz regije da pokrenu vlastiti posao. U zadnje tri godine postao je najjači start-up inkubator u regiji, a prema ocjeni Ministarstva poduzetništva i obrta, proglašen je najboljom poduzetničkom potpornom institucijom 2014. godine u Hrvatskoj. Start-up timovi u ZIP programu imaju pristup jakoj lokalnoj i međunarodnoj mreži mentora i poduzetnika te dobivaju na korištenje zajednički radni prostor. Kroz intenzivan program radionica u trajanju od četiri mjeseca, koliko se tvrtkama omogućuje da provedu u inkubatoru, pomaže se poduzetnicima u razvoju njihovih projekata.

Kako ističekoordinatorica Zagrebačkog inkubatora poduzetništva Tihana Marelja, ovo partnerstvo s venture fondovima će onim start-upima koji prođu ZIP program omogućiti širi pristup prijeko potrebnom financiranju u pre-seed fazi - do 125.000 eura, te ranom stadiju i fazi rasta poduzeća - do tri milijuna eura. “Uz potencijalnu financijsku korist, ovaj sporazum će također donijeti i podršku uspješnih start-up osnivača iz mreža Pioneersa i Speedinvesta start-upima Jugoistočne Europe. Potencijal koji se nudi hrvatskim start-upima bit će na raspolaganju od nove, osme generacije tvrtki koja ulazi u ZIP. Trenutačno je u tijeku proces odabira, a početkom listopada tvrtke započinju sa svojim radom u prostorima inkubatora”, zaključuje Tihana Marelja. 

Krešimir Sočković

Hitovi: 126

Amerika ne želi prevariti EU, a ni EU Ameriku

Hrvatska kao članica Europske unije sudjeluje u procesu pregovora oko Transatlantskog trgovinskog i investicijskog partnerstva (TTIP) sa Sjedinjenim Američkim Državama. Pregovori se vode po definiranim kriterijima i procedurama već dvije godine i u nekoliko rundi. A kada će on biti potpisan, teško je reći, istaknuto je u HGK na konferenciji Utjecaj transatlantskog trgovinskog i investicijskog partnerstva na male i srednje poduzetnike u Hrvatskoj.

Branko Baričević, voditelj Predstavništva Europske komisije u Hrvatskoj, ocijenio je da je donošenje TTIP-a strateški važno za EU. “Namjera je postići ambiciozan, ali i uravnotežen pristup koji će generirati rast, stvaranje novih radnih mjesta, omogućiti bolji pristup tržištu, javnim nabavama, omogućiti transparentnost u postupcima te pridonijeti ukupnom boljitku građana. Procjene su da bi se, zahvaljujući sporazumu, godišnje u Europi ostvarivalo od 70 do 120 milijardi eura”, rekao je.

Želimir Kramarić, potpredsjednik Hrvatske gospodarske komore za međunarodne poslove i EU, istaknuo je kako je izuzetno bitno da se to pitanje što transparentnije otvori prema hrvatskim tvrtkama kako bi se one što bolje pripremile, saznale što ih očekuje i koje su to moguće prijetnje tijekom poslovanja na američkom tržištu. “Ukratko, da znaju na koji način se mogu u budućnosti postaviti prema tom ugovoru. Naravno, posebice nas u tome zanimaju izvoznici koji su najzdravije tkivo hrvatskog gospodarstva. Oni mogu otvarati nova radna mjesta, povećavati bruto društveni proizvod, a američko tržište je jedno od onih koje može biti značajno u razvoju tih gospodarskih odnosa”, istaknuo je.

Nema snižavanja standarda

Joško Klisović, zamjenik ministrice vanjskih i europskih poslova, napomenuo je kako je mnogo nerazumijevanja i strahova oko TTIP-a, posebice u segmentu trgovine i investicija koje možemo odagnati jedino tako da otvoreno razgovaramo o njemu. “Ovo su prvi pregovori s jednom zemljom koje vodi EU, a da imamo uvid u europska stajališta, u dokumente o kojima se pregovara. Prvi put se vodi i ovako intenzivna javna rasprava u kojoj Europska komisija sistematizira sve primjedbe, sugestije i komentare koji dolaze iz europske javnosti i s državama članicama formulira pozicije koje ona zastupa u tim pregovorima sa SAD-om”, objasnio je Klisović.

Javnost i poduzetnici u strahu su da će, kada sporazum bude izglasan, velike američke multinacionalne kompanije preplaviti Europu, pa tako i Hrvatsku, jer će nametnuti neka svoja pravila. “To nije istina. Europska unija neće snižavati svoje standarde kada  je riječ o sigurnosti hrane, ljudi, zaštiti podataka i bilo kojoj drugoj vrijednosti koju smo uspjeli ostvariti unutar EU-a”, kazao je dodajući kako tu nema prevare. “Amerika ne želi prevariti nas, a ni EU Ameriku. I jedni i drugi moramo imati koristi od ovakvog sporazuma. U protivnom, on ne bi imao smisla”, naglasio je Klisović.

Neregulirani odnosi

Danas, kada veliki dio svijeta regulira svoje trgovinske odnose, to trebaju učiniti EU i SAD na koje otpada 40 posto globalne trgovine. “Koristi od sporazuma ponajprije će imati građani. Jer, očekujemo povećanje broja radnih mjesta, trgovine, proizvodnje, prodaje i zarade. Očekujemo i snižavanje cijena. Prema trenutačnim analizama, necarinske trgovinske barijere između EU-a i SAD-a kod roba čine i uzrokuju rast cijena od 41 posto, a kod usluga 31 posto. To želimo maknuti ovim sporazumom i to je važno i za poduzetnika i za potrošača”, kazao je pomoćnik ministrice.

Sa stajališta države pak ovim sporazumom žele se potaknuti investicije, ojačati konkurentnost i posljedično uvećati BDP s obje strane Atlantika. “A s poduzetničkog stajališta želimo ujednačiti pravila poslovanja, ukinuti nepotrebne procedure, uskladiti standarde bez snižavanja dostignutih razina, olakšati logistički ulazak europskim kompanijama na američko tržište. Dakle, pojednostaviti i pojeftiniti poslovanje kako bi zarada i plaće bile veće, a cijene manje na tim tržištima”, istaknuo je Klisović.

Jedan od temeljnih ciljeva Hrvatske, ali i EU-a, je osigurati bolje i povoljnije poslovanje za mala i srednja poduzeća. “Velike kompanije već posluju na tim tržištima. Imaju svoje podružnice i poznaju pravila. One se brzo prilagode i TTIP neće značiti veliki pomak u njihovu poslovanju. No, malim poduzetnicima, koji čine 99,7 posto hrvatskog gospodarstva i za koje će biti veliki pomak u poslovanju, želimo smanjiti troškove, povećati učinkovitost i priznati dokumente koji se izdaju u EU za američko tržište i obrnuto, a sve kako bismo maksimalno rasteretili njihovo poslovanje i očuvali njihove interese”, napomenuo je.

Sandi Klasić iz tvrtke Omco Croatia koja proizvodi alate za staklarsku industriju i koja je već nekoliko godina prisutna na američkom tržištu, kaže nam kako tamo ova tvrtka iz Huma na Sutli bilježi kontinuirani rast. “Poslovanje sa Sjedinjenim Američkim Državama ocjenjujem vrlo pozitivnim i pritom ne nailazimo ni na kakve prepreke. Veselimo se TTIP-u jer smatramo kako će nam taj sporazum dodatno olakšati poslovanje na američkom tržištu. Ponajprije u nadilaženju poreznih i carinskih barijera te lakšem plasmanu proizvoda u birokratskom smislu”, napominje on dodajući da ih je HGK prije godinu i pol kontaktirao kako bi dali svoje prijedloge i mišljenje o tom sporazumu.

Nikola Dujmović, predsjednik Uprave Spana, jedne od većih IT tvrtki u nas koja već godinama izvozi u SAD, kaže kako Amerika za Hrvatsku i za Span koji je velik u Hrvatskoj ali mikroskopski u svjetskim razmjerima, predstavlja puno prilika koje se naravno ne mogu iskoristiti upravo zbog te veličine. “No, za razliku od klasičnog izvoza roba, izvoz intelektualnih usluga iz Hrvatske u Sjedinjene Američke Države je opterećen barijerama. Ponajprije radnim dozvolama koje naši ljudi trebaju kako bi tamo radili, a koje je gotovo nemoguće dobiti. Jedna od najvećih barijera koje moram spomenuti jest ta da je Hrvatska jedna od rijetkih zemalja koja nema riješen Sporazum o dvostrukom oporezivanju sa SAD-om”, kaže on dodajući kako će se TTIP-om skinuti neke nove barijere. No, potrebno je skinuti i one druge poput te da Hrvatska još ne priznaje poreze plaćene u SAD-u i obrnuto, što Spanu i drugim tvrtkama otežava položaj preko Atlantika.

Ulaganja u Hrvatsku

Inače, prema podacima HNB-a, izravna ulaganja SAD-a u Hrvatsku od 1993. do travnja 2015. iznose 68,1 milijun eura. SAD se tako nalazi na 26. mjestu po izravnim ulaganjima u Hrvatsku. Mogućnosti suradnje između Hrvatske i SAD-a postoje u sljedećim sektorima: energetika, IT, brodogradnja, naftna, farmaceutska i metaloprerađivačka industrija, turizam i elektroindustrija.

Najznačajniji izvozni proizvodi Hrvatske u SAD u 2014. bili su revolveri i pištolji, lijekovi, strojevi za obradu gume ili plastične mase. S druge strane, najznačajniji uvozni proizvodi iz SAD-a u Hrvatsku u 2014. bili su tenkovi i ostala oklopna borbena motorna vozila, antibiotici i klipni motori s unutarnjim izgaranjem na paljenje pomoću kompresije. 

Boris Odorčić

Hitovi: 100

Privredni vjesnik d.o.o. Kačićeva 9 Zagreb