e-Privredni

FOTOGALERIJA: Poslovna očekivanja 2015. / GN 2014.

A+ A A-

Kreativno razmišljanje, a ne učenje napamet

Već se dugo govori o tome kako je reforma hrvatskog školskog sustava nužna, a u siječnju su započeli i intenzivni pregovori o toj reformi. U analize što i na koji način bi se trebalo promijeniti uključili su se znanstvenici, nastavnici, mediji, pa čak i tvrtke koje se bave istraživanjima. Tako je portal EduCentar proveo istraživanje koje je obuhvatilo 320 ispitanika koji su odgovarali na samo jedno pitanje: koje su najveće boljke starog sustava obrazovanja te što bi trebalo obvezno promijeniti u tom sustavu.

Promjena sustava ocjenjivanja

Tako je 46 posto ispitanika istaknulo kako je najveća mana starog sustava obrazovanja previše učenja napamet bez poticanja kreativnog razmišljanja. Za trećinu ispitanika je glavni problem previše gradiva koje nije primjenjivo u praksi jer se pažnja učenika usmjerava na nebitne informacije. Petina ispitanika smatra kako u školskom obrazovnom sustavu nedostaje praktičan rad tijekom školovanja, dok samo četiri posto ispitanika kaže kako, prije svega, treba promijeniti sustav ocjenjivanja.

Prema nekim naznakama u reformi školstva ističe se kako će se umjesto dosadašnje osmogodišnje uvesti obvezna devetogodišnja osnovna škola. Osim toga, reforma će zahvatiti i nastavni program koji će se više usmjeriti na usvajanje znanja s kritičkim i logičnim razmišljanjem, a manje učenjem napamet. Nove metode nastavnog plana i programa omogućit će nastavnicima više autonomije što znači vlastito kreiranje nastavnog sata kako im odgovara, a promjene će se osjetiti i u ocjenjivanju. Naime, uz dosadašnje brojčano ocjenjivanje znanja učenika od 1 do 5, uvest će se i opisne ocjene koje će dati vjerodostojniju sliku o svakom pojedinačnom učeniku. Srednjoškolsko i fakultetsko obrazovanje treba učenicima i studentima omogućiti brže snalaženje u svakodnevnim poslovnim aktivnostima te im pomoći pri bržem uključivanju na tržište rada. 

Sanja Plješa

Hitovi: 75

Zajedničkim mjerama do jačanja izvoza

Zaštita domaće proizvodnje, niže carine i sustav carinskih povlastica važni su za tvrtke koje izvoze na treća tržišta, a posebice za one koje rade samo na tržištu Europske unije. Upravo stoga Hrvatska gospodarska komora je u suradnji s Ministarstvom vanjskih i europskih poslova organizirala seminar posvećen mjerama zaštite domaćeg tržišta.

Na njemu su predstavnici tvrtki upoznati s mjerama trgovinske politike koje se odnose na zaštitu domaće proizvodnje – dostupne trgovinske zaštitne mehanizme, sniženje carina kroz instrumente tarifnih suspenzija i kvota (za industrijske i poljoprivredne proizvode) te sustav Općih carinskih povlastica (GSP) kao i mogućnosti u poslovanju koje se tvrtkama pružaju u tim područjima. HGK je most između gospodarstva i državne uprave koja, ako ima potrebnu informaciju, može reagirati da bi se zaštitilo domaće gospodarstvo, istaknula je Ivana Sučić, samostalna savjetnica u Službi za pravne poslove HGK-a. “U izvozu iz Hrvatske na treća tržišta bilo je određenih problema jer Hrvatska nije automatski dobila pristup svim zonama slobodne trgovine koju je uspostavio EU te su se stoga morale provesti dodatne aktivnosti kako bi iste povlastice bile dostupne i Hrvatskoj”, naglasila je Ivana Sučić.

Poticanje gopodarske aktivnosti

O trgovinskim zaštitnim mehanizmima - antidampingu, subvencioniranom uvozu te zaštitnim mjerama - govorila je Nina Berić, viša stručna savjetnica u Odjelu za pristup tržištu Ministarstva vanjskih i europskih poslova. “Antidampinške mjere predstavljaju jedan od osnovnih mehanizama trgovinske politike EU-a kojim se štiti EU tržište i domaći proizvođači od dampinškog uvoza iz trećih zemalja. Pokretanjem postupka zaštite tržišta provodi se ispitivanje, donošenje privremenih, a zatim i konačnih antidampinških mjera. Prošle je godine Europska komisija inicirala 38 istraga od čega 16 novih”, istaknula je Nina Berić.

Na skupu se govorilo i o autonomnim tarifnim suspenzijama i kvotama - posebnim gospodarskim mjerama usmjerenim prema jačanju konkurentnosti EU industrije, kojom se omogućuje potpuno ili djelomično oslobađanje od plaćanja carine za sirovine, polugotove proizvode ili komponente koje se ugrađuju u gotov proizvod. Time se potiče gospodarska aktivnost, jača konkurentnost EU tvrtki, održava, povećava i stvara zaposlenost, stvaraju se pretpostavke za ulaganja te moderniziraju proizvodni procesi.

Predstavljen je i opći sustav carinskih povlastica kojim razvijene zemlje jednostrano odobravaju carinske povlastice zemljama u razvoju i najmanje razvijenim zemljama, a koja omogućava uvoz bez carine ili uz sniženu carinsku stopu za robu iz više od 90 zemalja svijeta. Njima se želi ojačati gospodarstva tih zemalja kroz povećanje njihova izvoza, promociju industrijalizacije te ubrzanje gospodarskog razvoja. 

Krešimir Sočković 

Hitovi: 71

Na putu prema svemiru

Švicarska tvrtka Swiss Space Systems - S3 potvrdila je osnivanje svoje podružnice u Hrvatskoj. Njihova Hrvatska podružnica Swiss Space Systems Hrvatska trebala bi imati značajnu ulogu u poslovanju njihova holdinga na globalnoj razini jer bi se u Hrvatskoj trebale dovršavati suborbitalne letjelice za isporuku satelita u orbitu, a iz Hrvatske bi se nudila i usluga komercijalnih svemirskih lansiranja.

Prve aktivnosti hrvatske podružnice tvrtke Swiss Space Systems bit će vezane uz ZeroG - letove aviona koji simuliraju bestežinsko stanje koji bi se trebali provoditi već u prvoj polovini iduće godine, a za sljedeću fazu aktivnosti, poput lansiranja satelita kao i suborbitalne putničke letove, očekuju podršku Hrvatske za izgradnju svemirske luke za koju se najboljom čini lokacija u Udbini. Sama svemirska luka mogla bi se temeljiti na konceptu svemirske luke S3 u Švicarskoj, koja je već u izgradnji.

Poziv u Europsku svemirsku agenciju

Podršku ovom projektu dao je i donedavni predsjednik Republike Ivo Josipović, a Slađan Zovko, direktor tvrtke Swiss Space Systems Hrvatska, kaže kako sve države koje su pristupile Europskoj svemirskoj agenciji žele osnažiti i razvijati sektor svemirskih djelatnosti. "Pozivam institucije da poduzmu korake za pristupanje Hrvatske toj agenciji. Swiss Space Systems Hrvatska djelovat će kao katalizator koji će Hrvatsku voditi prema tom cilju, a naš centar za svemirska istraživanja generirat će značajnu stratešku vrijednost naše zemlje”, kaže Zovko.

S3 Hrvatska najavljuje kako će u suradnji s hrvatskim sveučilištima i istraživačkim centrima za primijenjena istraživanja i obrazovanje igrati važnu ulogu u istraživačkim i edukacijskim aktivnostima, kao i u testiranju aerosvemirskih tehnologija u području malih satelita.

Važna uloga Hrvatske

Ova suradnja donosi koristi i za Swiss Space Systems i Hrvatsku, kaže Pascal Jaussi, osnivač i izvršni direktor tvrtke Swiss Space Systems. “S3 želi razvijati dugoročne partnerske odnose, a odnosi s Hrvatskom svakako su jedan dobar primjer. Swiss Space Systems Hrvatska igrat će vrlo važnu ulogu u glavnim aspektima S3 programa - ZeroG letovima, razvoju i proizvodnji gornje komponente za isporuku satelita te istraživačkim i obrazovnim aktivnostima”, ističe Jaussi. 

Swiss Space Systems

Swiss Space Systems širi poslovanje i zapošljava više od 75 osoba u Švicarskoj, Španjolskoj i SAD-u. Upravo rade na istraživačko-razvojnoj fazi višekratno upotrebljivog, fleksibilnog i sigurnog sustava za lansiranje malih satelita, temeljenog na zrakoplovu nosaču Airbus i suborbitalnoj letjelici SOAR. Letjelica SOAR, koju je tvrtka S3 razvila, s visine od 80 kilometara lansirat će gornju konstrukciju koja će isporučivati male satelite u Zemljinu orbitu do visine od 700 kilometara. Nakon isporuke satelita, treća komponenta sustava za isporuku satelita sagorijeva u atmosferi i ne ostaje u Zemljinoj orbiti u obliku svemirskog otpada.

 

Krešimir Sočković

Hitovi: 142

Prve tri su najteže

Prve tri su najteže - naziv je konferencije za poduzetnike početnike koju je organizirao Odjel za poduzetništvo, inovacije i tehnološki razvoj Hrvatske gospodarske komore. Konferencija je bila namijenjena poduzetnicima koji tek ulaze u svijet poduzetništva, a mogli su čuti iskustva uspješnih kolega kao i informacije o potporama koje su im na raspolaganju, od samozapošljavanja da bespovratnih financijskih potpora.

“Poduzetnicima smo prezentirali i usluge HGK-a kako bismo im pokazali što sve mogu dobiti od nas. Mi smo kao Komora aplicirali na europski projekt Erasmus za poduzetnike početnike koji omogućava mladim poduzetnicima, koji tek kreću ili su tek ušli u svijet poslovanja, da odu na razmjenu u zemlje Europske unije kod iskusnih poduzetnika i tamo stječu iskustvo”, istaknula je direktorica sektora za industriju HGK-a Tajana Kesić Šapić, te dodala kako je HGK uključen u program mentorstva za poduzetnike početnike te im svojim savjetima pomaže da prebrode prve tri najteže godine. Inače, u zadnje tri godine 71.000 poduzetnika prošla je razne edukacije u organizaciji HGK-a, a za sve njih te su edukacije bile besplatne. Jednostavna trgovačka društva oslobođena su plaćanja članarine HGK-a tijekom prve dvije godine poslovanja, dok u trećoj godini plaćaju 50 posto iznosa, što je oko 25 kuna mjesečno. Iz Komore ističu kako svi oni mogu koristiti sve usluge HGK-a kao i da plaćaju punu članarinu.

Novi proizvodi

“HGK je i pod novim vodstvom kreirao nekoliko novih proizvoda koji mogu koristiti svi poduzetnici pa i početnici, poput vaučera za europske fondove, gdje za njih plaćamo konzultante, ili usluga namijenjenih poduzetnicima izvoznicima gdje za njih tražimo potencijalne partnere izvan granica Hrvatske. Uz sve to naše službe i svi naši eksperti su im na raspolaganju kako bi pomogli i bili podrška njihovom poslovanju”, rekao je potpredsjednik HGK-a Josip Zaher koji je mladima poručio kako se ne smiju bojati ulaska u poduzetništvo.

Afirmacija poduzetništva u Hrvatskoj jako nedostaje jer se poduzetnici često promatraju samo kroz prizmu loših vijesti, a ne kao oni koji stvaraju dodatnu vrijednost. Poduzetnik i investor koji zna stvarati dodanu vrijednost, Saša Cvetojević, vlasnik tvrtke Insako, mladima je savjetovao da se na svom putu pripreme na uspone i padove te da što prije krenu u realizaciju poslovne ideje.

“Važno je biti dovoljno uporan da kad se dogodi prvi problem, taj zid zaobiđete ili preskočite, kad se pojavi rupa, da vidite kako ćete je zatrpati i kada vam netko kaže da nema izlaza, da vi nađete barem još tri - jer izlaza uvijek ima”, rekao je Cvetojević.

A uporan je bio Miran Katar, vlasnik tvrtke Katar Guitars, koji je svoju ideju proizvodnje gitara pretvorio u pravi posao. “Ako u nešto vjerujete, onda to trebate i gurati naprijed. U početku ja sam samo želio izrađivati gitare, a poduzetništvo je došlo samo od sebe”, rekao je Katar.

Ilijana Grgić

Hitovi: 138

400 NAJVEĆIH 2013.


RANG-LJESTVICA 400 NAJVEĆIH 2013. - "400 NAJ" PO ŽUPANIJAMA - HRVATSKO GOSPODARSTVO U 2013.


Financijska industrija 2013


BANKARSTVO
: Zatočenici statusa quo - OSIGURANJE: U rukama liberalizacije - FONDOVI: Više smirenosti i hrabrosti


Business & Lifestyle

Bonton - Aplikacije - Intervju Marinko Biškić - Šangaj (24 SATA) - Slavonski pjenušci u bojama
TEHNIKA, MODA, AUTOMOBILI, PUTOVANJA, ZDRAVLJE


Zeleni magazin

Mjesto susreta i razmjene iskustava svih onih koji primjenjuju zeleno gospodarstvo, zaštitu okoliša, održivi razvoj i društveno odgovorno poslovanje.

Poslovna očekivanja

POSLOVNA OČEKIVANJA 2015.
Prošlo je vrijeme parola, vrijeme je za konkretne mjere za izlazak iz krize

 Prognoze gospodarstvenika za 2015.

 

Privredni vjesnik d.o.o. Kačićeva 9 Zagreb