e-Privredni

A+ A A-

Talijanska grupa nudi veliki posao uzgajivačima lješnjaka

Ma , sve se to okrenilo naopako! Kad se iz Osijeka vraćam prema Bizovcu il’ Valpovu, više je nekih voćnjaka neg’ pravih njiva. Čak i ribnjake u polju kopaju, a ima već koj a godina kako sade i one ljubičaste grmove. Lavanda, kako se ono zove? Sve je manje ‘šenice i kuruze – tako nam svoje dojmove objašnjava jedan stariji ratar iz Veliškovaca, nedaleko od Belišća.

Ali ne samo da je sve više voćnjaka i povrtnjaka, nego bi uskoro na slavonskim, podravskim i baranjskim poljoprivrednim površinama moglo biti sve više lješnjaka, odnosno nasada lijeske. Da je tomu tako, svjedoči i podatak s početka rujna kada je u Varaždinu, Grubišnom Polju i Osijeku predstavljan projekt uzgoja lješnjaka u Hrvatskoj u organizaciji Zagrebačke banke i Grupe Besana u Hrvatskoj. Velika dvorana HGK-ŽK u Osijeku, ali i u ostalim mjestima, bila je pretijesna za veliki broj zainteresiranih potencijalnih uzgajivača lješnjaka.

O tome što se događa s tim projektom dva mjeseca nakon održanih promotivnih predavanja, za Privredni vjesnik smo razgovarali s Krunoslavom Jakopinom, agronomom koji radi kao vanjski suradnik za Besana Grupu u Hrvatskoj.

“Definitivno se isplatilo uložiti u promociju jer zaista imamo veliki broj ljudi zainteresiranih za uzgoj lješnjaka, ali i oraha. Međutim, sve se pogodilo s vremenom berbe i otkupa lješnjaka od naših sadašnjih kooperanata, tako da smo najprije morali obavljati taj posao. Obavljena je selekcija potencijalnih budućih uzgajivača i, kako sada stvari stoje, krajem studenog će biti pozvano između 60 i 90 ozbiljnih kooperanata na edukativna predavanja o uvjetima Besana Grupe za podizanje trajnih nasada. Kada kažem ozbiljni kooperanti, mislimo na one koji raspolažu sa 10 do 15 hekatara površine spremne za sadnju i uzgoj”, objašnjava Jakopin.

Dugoročni posao

Čitav ovaj projekt Besana Grupa radi u suradnji s UniCreditom budući da je riječ o financijski zahtjevnim ulaganjima. Naime, gotovo 50 posto ulaganja u nasade lijeske događa se upravo u prvoj godini. Stoga je važno to što Besana jamči siguran otkup jer je uzgoj lješnjaka dugoročni posao. Prvi plodovi se ostvaruju u trećoj ili četvrtoj godini, a puni prinosi u sedmoj ili osmoj godini starosti nasada.

Inače, iako ima dobre pedološke i klimatske uvjete za razvoj te djelatnosti od Međumurja pa sve do istočne Hrvatske, hrvatska proizvodnja lješnjaka u svjetskim okvirima iznosi svega 0,2 posto udjela. Prema podacima DZS-a, u Hrvatskoj je 2014. godine bilo 2888 hektara zemljišta pod lijeskom, a proizvelo se 908 tona lješnjaka ili 0,3 tone po hektaru, što znači da je prinos u godinu dana prepolovljen. Naime, godinu dana ranije je sa 2649 hektara proizvedena 1561 tona lješnjaka, ali je prinos po hektaru bio 0,6 tona. Smanjenju prinosa i proizvodnji lješnjaka su pridonijele neuobičajne klimatske prilike. Stoga i u HGK-u pozitivno ocjenjuju namjere Besana Grupe da kooperantskim odnosima poboljša ovu proizvodnju.

“Sada je Hrvatska veliki uvoznik lješnjaka. Prema podacima za 2014. godinu, uvezeno je oko 745 tona lješnjaka, dok su istovremeno hrvatski uzgajivači izvezli samo 35 tona. To ukazuje da su velike potrebe za tim proizvodom, osobito u konditorskoj proizvodnji. Jedan od problema ovoga uzgoja u Hrvatskoj je u tome što se uzgoj odvija na vrlo usitnjenim površinama pa se nerijetko događa da je riječ o površinama od jednog ili dva hektara”, naglašava Ernest Nad, voditelj Odsjeka za poljoprivredu, prehrambenu industriju i šumarstvo HGK-ŽK Osijek, dodajući kako će biti nužno udruživanje proizvođača u tom segmentu, koji će morati osnovati klaster ili proizvođačku organizaciju da bi mogli participirati za sredstva iz EU-a.

“S obzirom na specifičnost poljoprivredne mehanizacije u ovoj proizvodnji, sadašnji i budući proizvođači bi možda trebali razmišljati i o strojnom prstenu s ciljem da proizvodnja bude jeftinija. Pored sve potrebne logistike u uzgoju i proizvodnji, kao i samog otkupa koji ovim projektom najavljuje Besana Grupa, vjerujem kako će naši poljoprivrednici pronaći ekonomski interes za bavljenje ovom djelatnošću. Tim više što je danas visoka cijena svih orašastih proizvoda na tržištu, te se u maloprodaji orašasti proizvodi po kilogramu nude između 100 i 150 kuna”, dodaje Nad.

Jamče siguran otkup

Projekt Besana Grupe u Hrvatskoj podrazumijeva uspostavljanje proizvodnje lješnjaka u suradnji s domaćim kooperantima na površini od barem 500 hekatara uz korištenje najsuvremenijih tehnologija i znanja. Besana je svojim potencijalnim kooperantima u Hrvatskoj spremna ponuditi sadnice certificirane kvalitete koja jamči kvalitetan i zdravi sadni materijal. Nude i dugogodišnje ugovore o otkupu (do 10 godina) cjelokupnog uroda lješnjaka po tržišnim cijenama. Na području Hrvatske Besana će organizirati i nekoliko centara za otkup i sušenje lješnjaka uz odgovarajuću stručnu podršku i transfer znanja tijekom cijele suradnje.

Zbog procjene o konfiguraciji i kvaliteti tla koja najbolje odgovara proizvodnji lješnjaka, potencijalni kooperanti u proizvodnji lješnjaka trebali bi biti locirani na području Osijeka, Virovitice, Bjelovara, Varaždina ili Čakovca. Za proizvodnju na predviđenoj veličini zemljišta Besana je spremna osigurati i dati na korištenje poljoprivrednu mehanizaciju budući da je ekonomski isplativo ulaganje u mehanizaciju tek kod proizvodnje na barem 50 hektara zemljišta. I na kraju, daljnja ulaganja planiraju se u petogodišnjem razdoblju u slučaju da otkup, odnosno proizvodnja lješnjaka za Besanu dosegne 2000 tona godišnje. Tada ima ekonomske osnove za ulaganje u postrojenje za čišćenje, sušenje i pakiranje lješnjaka.

U svakom slučaju, kako se jesenas moglo čuti na promotivnim predavanjima, cijena na tržištu orašastih proizvoda je visoka i zadovoljavajuća za proizvođače. To znači da će u budućem razdoblju i visina otkupne cijene omogućiti proizvođačima prihode koji bi u kalkulaciji proizvodnje donijeli i pozitivne financijske efekete. 

Svetozar Sarkanjac

Hitovi: 56

Gospodarska diplomacija na djelu

S obzirom na očekivanja kako će upravo malo i srednje poduzetništvo odigrati veliku ulogu u razvoju gospodarstva i povećanja zaposlenosti kako u Mađarskoj, tako i u Hrvatskoj, Osijek je odabran kao prvi grad u Hrvatskoj gdje je proteklog utorka otvoreno predstavništvo Mađarske nacionalne trgovačke agencije (MNHK). Inače, MNHK ima predstavništva u tridesetak zemalja na četiri kontinenta, a osnivač joj je mađarska država i mađarska trgovačka i industrijska komora.

Cilj i zadaća Mađarske nacionalne trgovačke agencije, koja djeluje u okviru Ministarstva vanjskih poslova i trgovine, je jačanje ekonomske suradnje povezivanjem i pomaganjem mađarskim poduzetnicima u uspostavljanju poslovnih kontakata s poduzetnicima drugih zemalja.

O tome koliki značaj mađarska vlast pridaje ovom obliku gospodarske diplomacije, svjedoči i podatak kako je osječki ured MNHK jedan od 22 ureda koja će se do kraja godine otvoriti u osam srednjoeuropskih zemalja.

“Prvenstveni cilj ovoga ureda jest pomoć malim i srednjim poduzetnicima koji nude kvalitet ne proizvode i usluge s velikom dodanom vrijednošću, da plasiraju svoje priozvode na tržišta u regiji. Konkretan zadatak osječkog ureda je pomagati malim i srednjim mađarskim, ali i hrvatskim poduzetnicima da se lakše snađu na hrvatskom, odnosno mađarskom tržištu”, kaže Hajnalka Palizs Tóth, voditeljica osječkog ureda. 

Pozitivan trend

Govoreći pak o razmjerima trgovinske razmjene između Mađarske i Hrvatske, József Magyar, mađarski veleposlanik u Hrvatskoj, ističe kako je trend pozitivan jer se ove godine do sada zabilježio rast od 30 posto u odnosu na prošlogodišnju trgovinsku razmjenu koja je ukupno dostigla 1,6 milijardi eura. 

“To je moguće jer se nastavlja rast gospodarskih aktivnosti u zemljama Središnje Europe, a BDP u tim zemljama bilježi stabilan rast između 2,5 i tri posto. To, naravno, pozitivno utječe na zemlje u okružju, u ovoj regiji, pa tako i Hrvatsku. Stoga nam je drago što je i hrvatski izvoz zadnje dvije godine u stalnom porastu”, rekao je mađarski veleposlanik.

Prema njegovim riječima ono što ohrabruje jest činjenica kako su započeti tzv. okviri proračunskog razdoblja EU-a od 2014. do 2020. godine. Operativni programi su prihvaćeni i sada treba raditi na konkretnim projektima ovisno o interesima dviju vlada.

“Osim toga, trebamo se fokusirati i na naše pogranično područje za što je u rujnu otvoren novi sedmogodišnji proračunski okvir. Za te je namjene osigurano nešto više od 62 milijuna eura osnovnih financijskih sredstava za različite gospodarske subjekte. Pri tome se tim sredstvima Europskog fonda za regionalni razvoj pridružuju i moguća sredstva ili županija ili središnjih vlada”, dodao je veleposlanik Magyar.

Dobra iskustva Belog Manastira

Prednosti blizine hrvatsko-mađarske granice unatrag nekoliko godina vješto iskorištavaju i u jedinom baranjskom gradu, u Belom Manastiru. O tome kakva su iskustva Belog Manastira s mađarskim poslovnim partnerima za Privredni vjesnik je objasnio Ivan Doboš, belomanastirski gradonačelnik. 

“Trenutačno je kod nas registrirano petnaestak mađarskih tvrtki. Upravo je ovih dana registrirana još jedna tvrtka iz Mađarske koja se bavi fotonaponskim elektranama i solarnom opremom. Do sada registrirane tvrtke bave se različitim segmentima gospodarstva. Jedna od najvećih, koja trenutačno zapošljava oko 30 radnika i posluje na području čitave Hrvatske, Partner Grupa, bavi se uglavnom poslovima tzv. industrijske higijene. Dakle, to je onaj prostor koji baš i nije bio zastupljen kod nas i oni su ‘uletjeli’ u taj prostor, rade i zapošljavaju, što nam je, s obzirom na veliku nezaposlenost u Baranji, itekako važno”, ističe gradonačelnik Doboš.

Mađarske tvrtke su do sada na područje Baranje dolazile uglavnom na temelju poslovnih iskustava onih koji su prvi došli. Zadnje dvije godine tomu pokušava pomoći i gradska uprava Belog Manastira organizirajući poslovni forum na kome zainteresirani poduzetnici iz Mađarske, ali i iz Hrvatske mogu dobiti informacije iz prve ruke. Rezultat takvog angažiranja gradske uprave je upravo u tome što dolazi sve više tvrtki koje pri tome otvaraju i toliko potrebna nova radna mjesta. 

József Magyar, mađarski veleposlanik: Problem migranata treba riješiti u Bruxellesu, a na nama je da razvijamo gospodarstvo

Granica između Hrvatske i Mađarske iznosi oko 350 kilometara, a na njoj je samo sedam cestovnih i tri željeznička granična prijelaza. Veleposlanik Magyar ističe kako je to bitno manje nego što je broj graničnih prijelaza između Mađarske i Austrije, Slovačke i Slovenije kojima se mogu koristiti poduzetnici, te bi upravo sami poduzetnici mogli inicirati otvaranje novih prijelaza.

Na upit u kojoj mjeri je takva želja za gospodarskom suradnjom s jedne strane, te aktualna migracijska kriza i postavljanje žica s druge strane, u suprotnosti, mađarski veleposlanik kaže: "Cijela migracijska politika je jedan dosije koji se treba prvenstveno rješavati u Bruxellesu i sve zemlje članice moraju u tome sudjelovati. Međutim, mi i nadalje računamo da ova regija mora biti uspješna. Ne želim pri tome reći kako je srednjoeuropski gospodarski model nekakav jedinstveni model, ali ipak postoji. Moramo otvoriti jedno novo poglavlje razvoja u smislu preusmjeravanja gospodarskih zbivanja i odgovoriti na to kako ovdje dovesti novi kapital i nova ulaganja, te kako osigurati zajedničko energetsko tržište. Rješenje je u kvalitetnoj radnoj snazi, jeftinoj energiji, dobrim prometnicama i tržištu. Ako u vezi s time možemo sjesti za stol i dogovoriti se, uvjeren sam kako je uspjeh pred nama".

Svetozar Sarkanjac

Hitovi: 51

Stvoriti proizvode više dodane vrijednosti

Sirovina je ograničena, pa treba težiti unapređenju proizvodnih procesa da bi se ljudi upoznali s novim postupcima koje mogu primjenjivati kako bi se s ograničenom sirovinom što više dobilo, rečeno je na nedavnom, 6. kongresu pilanara Jugoistočne Europe koji su organizirali Drvni klaster i Centar za razvoj i marketing, pod pokroviteljstvom Ministarstva poljoprivrede. Na skupu se okupilo više od 200 predstavnika pilanske industrije i šumarstva, trgovaca drvom i dobavljača tehnologije iz Hrvatske i regije te predstavnika državne uprave, lokalne samouprave, sindikata i vodećih europskih dobavljača pilanskih tehnologija i tehnologija za sušenje drva i pripremu biomase. Na skupu su sudjelovali predstavnici iz Latvije, Bugarske, Rumunjske, Bosne i Hercegovine, Srbije, Slovenije, Njemačke i Austrije.

Kako kaže direktor Drvnog klastera Marijan Kavran, i na ovogodišnjem kongresu sudionici su se bavili nizom tehnoloških, inovacijskih, okolišnih i tržišnih tema poput programa ruralnog razvoja, kretanja cijena piljene građe na tržištu, zadržavanja izvoznog suficita, nastavka pozitivnih trendova u rastu izvoza. “Jačanje suradnje s drvoprerađivačkim i šumarskim sektorom u zemljama Jugoistočne Europe jedan je od prioriteta našeg klastera, što može rezultirati pokretanjem i intenziviranjem EU projekata regionalnog karaktera”, istaknuo je Kavran. Iako izvozom može biti više nego zadovoljan, jedan od najvećih drvoprerađivača Jugoistočne Europe Murat Pašić, čija obiteljska tvrtka Šerif ima 65-godišnje iskustvo u izvozu bukove rezane građe i elemenata na tržište Egipta, Vijetnama i Kine, upozorava na manjak sirovine. “Ono što mi izvozimo je roba C klase, dakle lošija roba. Tri poduzeća, među kojima smo i mi, izvoze 69 posto hrvatske proizvodnje, a danas tvrtka Šerif izvozi više nego što su nekada izvozile sve republike bivše države. Zapanjujuće je da tu izvezenu bukvu Egipćani i ostali koriste za proizvodnju namještaja koji poslije prodaju diljem svijeta”, ističe Pašić.

Slavonski hrast 

U Hrvatskoj se mnogi tuže zbog nedostatka sirovine, ali, prema riječima pomoćnika ministra poljoprivrede i šumarstva Domagoja Križaja, ono na čemu se treba raditi je unapređenje proizvodnih procesa. “Nemojmo očekivati više sirovine jer moramo sačuvati svoje šume. Naš slavonski hrast svjetski je poznat i kada ga jednog dana brendiramo, bit ćemo na konju, no taj postupak je dugotrajan. Stanje u ovom sektoru je solidno, no moglo bi biti i bolje”, kaže Križaj.

Predsjednik saborskog Odbora za poljoprivredu Franjo Lucić smatra kako se sirovina treba rasporediti ravnomjerno, prije svega prema drvoprerađivačima koji se bave finalnom proizvodnjom, onda onima koji se bave polufinalnom i na kraju pilanarima. “Danas su u Hrvatskim šumama zastupljeni i kupci koji se bave preprodajom drveta, a nadam se da će taj pravilnik uskoro biti izmijenjen”, kazao je Lucić.

Drvna industrija u Hrvatskoj ima 400 aktivnih sudionika s oko 20.000 zaposlenih i s približno 10 posto ukupnog hrvatskog izvoza, što je više od ijedne druge industrijske grane. Tome pomaže i Šumarski fakultet kao krovna institucija za obrazovanje kadrova koje koristi drvna industrija, ističe profesor zagrebačkog Šumarskog fakulteta Stjepan Pervan. “Želimo postići da se kroz dizajn i oblikovanje konstrukcije podigne i cjenovna kvaliteta hrvatskih drvnih proizvoda koji će samim time biti konkurentni na europskom tržištu. Kao što je više puta istaknuto, hrvatska drvna industrija u protekloj je godini izvezla namještaja i proizvoda za 1,1 milijardu eura, a u tom procesu upravo je bitan drvnotehnološki odjel Šumarskog fakulteta”, naglašava Pervan. 

Izvoz treba povećavati

Značaj povećanja izvoza na kongresu pilanara istaknuo je i Lazo Šinik iz Privredne komore Republike Srpske. “Od razmjene iskustava i mogućih zajedničkih nastupa na tržištu očekujem bolje rezultate. Situacija se popravlja i dostigli smo 17 posto u ukupnom izvozu Republike Srpske, što je ponajbolje u okruženju, no to je još daleko da bismo dostigli devedesete godine prošloga stoljeća, kada je u izvozu namještaj bio zastupljen sa 60 posto”, kaže Šinik.

Na kongresu se govorilo o nizu tehnoloških, inovacijskih, okolišnih i tržišnih tema. Program ruralnog razvoja, kretanje cijena piljene građe na tržištu, zadržavanje izvoznog suficita, nastavak pozitivnih trendova u rastu izvoza, zelena radna mjesta, samo su neke od aktualnih tema kojima će se baviti sudionici. Prošle godine pilanari su iznijeli vrlo loše ocjene o stanju u sektoru, posebno sa stajališta opskrbe sirovinom malih i srednjih pilana.

Kongres je okupio i vodeće europske dobavljače pilanskih tehnologija, kao i tehnologija za sušenje drva i pripremu biomase. Govora je bilo i o transportu, logistici, ali i o certificiranju sirovine te o okolišnim temama, prije svega o potrebi smanjenja CO2 i stakleničkih emisija, što šumarstvo i preradu drva svrstava u red najpoželjnijih europskih industrija. 

Krešimir Sočković

Hitovi: 130

Industrija povezana na jednostavan način

U Hrvatskoj je krenuo s radom prvi business to business industrijski portal Industrial parts - marketplace za pretragu srodnih ponuđača i kupaca usluga i proizvoda u primarno industrijskom sektoru, te realizaciju cjelokupnog kupovno-prodajnog procesa.

Projekt je rezultat 20-godišnjeg profesionalnog iskustva osnivača projekta, diplomiranog inženjera strojarstva Krunoslava Glavača iz Nove Gradiške, koji se pri razvoju ovog portala koristio iskustvima koje je stekao radeći na hrvatskom i tržištu Europske unije. Ulaskom na tržište EU-a cjelokupna hrvatska proizvodna industrija morala se optimizirati i prilagoditi novom okruženju povećavanjem vlastite konkurentnosti. Jedan od bitnih ali često zanemarenih aspekata u poslovanju metaloprerađivačke i srodnih industrija je pronalaženje novih poslovnih partnera i ponuđača za vlastite ugovorne projekte, kao i ponuda vlastitih proizvodnih kapaciteta i usluga.

“Vrlo često sam u praksi, tražeći dobavljače za vlastite narudžbe i poslove, shvatio da 20 kilometara od mene postoji tvrtka za koju nisam nikad čuo, a radi baš dio posla koji mi treba. Kad se takva situacija preslika na cjelokupno hrvatsko tržište, a i dalje na tržište EU-a, vrlo jasno se detektira problem - nedostatak strukturiranih informacija u industrijskoj branši i mogućnosti zaključivanja poslovnog odnosa na učinkovit način, bez suvišnih putovanja i telefonskih poziva”, ističe Krunoslav Glavač.

Ocjena kvalitete

Glavne odlike portala - čiji je razvoj trajao oko dvije godine i koji je u svemu plod hrvatske pameti - su jednostavnost i funkcionalnost za krajnjeg korisnika, dakle, jednostavno pretraživanje i izravni kontakt kupaca i ponuđača. Poseban fokus je na mogućnosti pretraživanja prema vrsti usluge, proizvodu, branši, materijalima, adresi, te ključnim riječima uz mogućnost trenutno najkvalitetnije prezentacije tvrtki. Na koncu, tu je i mogućnost izravnog kontakta i zaključivanja kompletnog posla na dijelu stranice za registrirane korisnike, ocjena kvalitete kupca i ponuđača, kao i pregled faza u kojima se nalaze svi upiti i ponude.

Portal je prilagođen potrebama i najmanjih obrta s jednim zaposlenim, kao i svim ostalim tvrtkama. 

“Kupci i ponuđači, primjerice, u metaloprerađivačkoj industriji, nisu stručnjaci u IT tehnologijama i vrlo teško dolaze do novih poslova koristeći se tehnikama pretraživanja interneta, a komercijalisti troše puno vremena i resursa kako bi došli do potrebnih informacija. Kod kupaca to rezultira smanjenim obujmom potencijalnih kvalitetnih dobavljača. Kod ponuđača usluga stvar je još složenija jer su uglavnom osuđeni nasumce globalno nuditi svoju uslugu ili proizvod, sami procjenjujući kojim tvrtkama bi to bilo zanimljivo”, napominje Krunoslav Glavač.

Nakon Hrvatske, plan portala je iskorak na regionalno i tržište Europske unije. 

Boris Odorčić

Hitovi: 130

Privredni vjesnik d.o.o. Kačićeva 9 Zagreb