e-Privredni

A+ A A-

Zagrebačka banka otvara vremensku kapsulu za građane

Povodom obilježavanja 100 godina poslovanja Zagrebačka banka od danas za sve građane (bez obzira posluju li sa Zagrebačkom bankom) otvara Vremenski trezor, odnosno vremensku kapsulu - mjesto u koje bez naknade mogu spremiti svoje uspomene, predmete, fotografije ili poruke za koje žele da ih banka čuva sljedećih 100 godina.

Predmeti se mogu pohraniti u vremensku kapsulu od 17. travnja do 17. srpnja ove godine. Nakon što se 30. rujna 2014. zatvore vrata Vremenskog trezora, Zagrebačka banka će na adrese građana koji su predali paket poslati poseban certifikat o primitku predmeta na čuvanje. Vremenska kapsula otvorit će se za 100 godina – 2114. godine - kada će se svi predmeti ponovno postati dostupni javnosti, a čuvani paket će se predati nasljednicima, odnosno osobi koja na uvid donese certifikat.

Za potrebe detaljnijeg izvještavanja o kapsuli/trezoru, ali i mogućnosti pohranjivanja te pregleda spremljenih materijala Zagrebačka banka pokrenula je internetsku stranicu www.vremenskitrezor.hr. Na toj adresi građani mogu ispuniti prijavnicu i izravno pohraniti fotografije. Također, građani koji žele spremiti neki predmet ili razne dokumente, na www.vremenskitrezor.hr mogu isprintati prijavnicu te pronaći sve informacije o potrebnim karakteristikama predmeta koji se predaje. Paket, za koji je potrebno da može stati u kutiju veličine 30x20x10 cm, može se osobno donijeti u bilo koju poslovnicu Zagrebačke banke ili predati u poštanskim uredima Hrvatske pošte (u tom slučaju građanin Hrvatskoj pošti plaća naknadu za uslugu dostave paketa). Svaka osoba može u Vremenski trezor spremiti jednu digitalnu fotografiju i jedan paket.

Na www.vremenskitrezor.hr nalazi se i galerija u kojoj se mogu pogledati fotografije svih predmeta pohranjenih u vremensku kapsulu.

U Vremenskom trezoru mogu se ostaviti razni fizički predmeti ili fotografije istih, a neće se primiti opasni, lomljivi, eksplozivni, radioaktivni, infektivni ili lakozapaljivi predmeti, kvarljiva roba, predmeti koji sadrže govor mržnje ili druge neprimjerene sadržaje.

Pravi, fizički Vremenski trezor formirat će se u središnjoj zgradi Zagrebačke banke na Trgu bana Jelačića 10 u Zagrebu gdje je smještena najpoznatija poslovnica banke - Gradska štedionica, prethodnica Zagrebačke banke koja je počela s poslovanjem u ožujku 1914.

(PV)
17. travnja 2014.

Hitovi: 179

Croatia uvodi osiguranje od ozljede sportaše

Croatia osiguranje prvo na hrvatskom tržištu profesionalnim sportskim klubovima nudi osiguranje primanja sportaša ukoliko zbog nezgode, ozljede ili bolesti privremeno ne mogu nastupati za svoj klub.

Osiguranje sportaša do sada je u Hrvatskoj pokrivalo isključivo opasnost od smrti, trajni ili djelomični invaliditet zbog nezgode, kao i bolničko liječenje. No, trošak sportskih povreda u pravilu uključuje i  izgubljenu zaradu za klub i za sportaše te otežava financijske uvjete za angažman zamjenskih igrača. Prvom ovakvom policom u Hrvatskoj zaštićena je glavna postava igrača košarkaškog kluba Cedevita,  čime je klub zaštitio neometani rad na vrhuncu sezone, završnice prvenstva Hrvatske i regionalne lige.

Prema statistikama Hrvatskog olimpijskog odbora u Hrvatskoj je registrirano 3765 profesionalnih sportaša, 7616 olimpijskih i 4593 neolimpijskih sportskih udruga.  Većina njih nema niti osnovno grupno osiguranje od nezgode, a kamoli zaštitu prihoda klubova i životnog standarda sportaša. Naime, Zakon o sportu ne nalaže klubovima i igračima bilo kakvu obvezu ugovaranja osiguranja, koje je u velikom broju razvijenih zemalja obvezno, kao i savjetovanje igrača u vezi mogućnosti osiguranja.

Europske statistike govore o čak 30 milijuna sportskih povreda godišnje, dok američki osiguravatelji trošak sportskih povreda profesionalnih klubova procjenjuju na preko milijardu dolara godišnje.

Croatia osiguranje je lider na tržištu osiguranja od nezgode sa 32,5 posto udjela krajem 2013. godine.  U svojoj ponudi ima programe namijenjene rekreativcima svih dobnih skupina, amaterima i profesionalnim sportašima, s pokrićem od privremene do trajne nesposobnosti.

(PV)
16. travnja 2014.

Hitovi: 206

Više od 24 milijuna kuna za male potpore

U Hrvatskoj gospodarskoj komori predstavljen je natječaj iz Europskog fonda za regionalni razvoj pod nazivom „Primjena informacijske i komunikacijske tehnologije za poboljšanje poslovnih procesa“, iz kojega će se dodjeljivati potpore male vrijednosti. Sufinancirat će se analiza postojećih poslovnih procesa, kao i njihovo osuvremenjivanje, inovacije i digitalizacija, te izdatci za informatičku opremu i softver. Natječaj se otvara 22. travnja, a prijave projekata spremnih za provedbu šalju se Ministarstvu poduzetništva i obrta.

Ukupan iznos potpore male vrijednosti, koja se dodjeljuje jednom poduzetniku, ne smije prelaziti 200.000 eura u razdoblju od tri fiskalne godine. Najniže pojedinačne potpore iznose 150.000 kuna, dok su najviše 750.000 kuna. Nema gornjeg ograničenja vlastitog financiranja. Ukupna sredstva za Hrvatsku iznose 3,14 milijuna eura (24,06 milijuna kuna).

Projektne prijave se obrađuju i ocjenjuju prema redoslijedu po kojem su predane, a tim se redoslijedom potpisuju i ugovori za dodjelu bespovratnih sredstava, pojasnio je Igor Bobek iz Centra za EU. Poziv je otvoren do iskorištenja sredstava, ali ne dulje od 30. lipnja 2015. godine. Maksimalno trajanje projekta je 18 mjeseci, a sve projekte potrebno je dovršiti do 31. srpnja 2016. Potpore će se dodijeliti pod uvjetom da provedba projektnih aktivnosti nije počela prije 1. siječnja 2014. godine. Najviši intenzitet potpore određuje se prema indeksu razvijenosti jedinice lokalne samouprave. Tako za prvu skupinu jedinica lokalne samouprave intenzitet potpore iznosi 85 posto, dok je za četvrtu i petu skupinu 70 posto.

Bespovratna sredstva dodijeljivat će se pravnim ili fizičkim osobama koje ispunjavaju sve uvjete. Mikro, male i srednje tvrtke koje konkuriraju za potporu moraju biti osnovane prije 1. siječnja 2013., da nisu bile u blokadi ukupno više od 20 dana, od toga ne više od pet dana u kontinuitetu u zadnjih šest mjeseci prije dana podnošenja prijave te da imaju najmanje jednog zaposlenog u godini koja prethodi prijavi. Kod podnošenja projektnih prijava i tijekom provedbe projekata korisnici se moraju pridržavati postupka nabave za subjekte koji nisu obveznici Zakona o javnoj nabavi.  

Osobito je važno ne učiniti grešku kod podnošenja prijave, istaknuo je Bobek. Projektne prijave podnose se u zatvorenoj omotnici ili paketu isključivo preporučenom poštanskom pošiljkom ili osobnom dostavom na adresu Ministarstva poduzetništva i obrta u ulici grada Vukovara 78 u Zagrebu. Na zatvorenoj omotnici mora biti navedena referentna oznaka Poziva - RC.2.1.11 s naznakom „Ne otvarati prije službenog otvaranja prijava“ te puni naziv i adresa prijavitelja. Dodatne informacije se mogu dobiti u Ministarstvu poduzetništva i obrta do 18. travnja na adresi: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. , ili na broj faksa 01 610 6498, a odgovori će se objavljivati na mrežnoj stranici www.strukturnifondovi.hr. Podrobnije informacije o samom natječaju su na adresi: http://www.strukturnifondovi.hr/contest/open/primjena-informacijske-i-komunikacijske-tehnologije-za-poboljsanje-poslovnih-procesa.

Na predstavljanju su sudjelovale tvrtke iz turističkog sektora, pa se govorilo i o očekivanjima za ovu turističku sezonu, koja su poprilično dobra. Tradicionalna tržišta kao što su Češka i Poljska bilježe rast, a i određeni je rast vidljiv na tržištu Njemačke i Slovenije. U prvom kvartalu 2014. Hrvatska je na petom mjestu ljestvice popularnosti kod njemačkih gostiju, a ističu se aktivnosti kao što je krstarenje, aktivni odmor, te kulturni turizam. Tijekom održavanja Svjetskog prvenstva u nogometu u lipnju ove godine moguć je i određeni pad turističkih rezultata.

Dovršena je prva faza projekta Rute rimskih careva u vrijednosti od 180.000 eura, a Europska je komisija odobrila i drugu fazu projekta vrijednu preko 200.000 eura za marketinške aktivnosti, od čega je za Hrvatsku predviđeno oko 30.000 eura. U projektu sudjeluju četiri podunavske zemlje, a u Hrvatskoj projekt predviđa sudjelovanje 45 smještajnih objekata, 38 ugostiteljskih objekata, 26 turističkih agencija, desetak muzeja te 11 destinacija na obali i kontinentu.

Daljnje korake u izmjeni turističkog zakonodavstva, posebice zakona o ugostiteljskoj djelatnosti, te Zakona o pružanju usluga u turizmu članovima Vijeća predstavile su u ime Ministarstva turizma Božica Lapić, pomoćnica ministra, i Senka Janjanin-Krklješ, načelnica Sektora za normativne poslove. Posebno su istaknuta pitanja kongresnog turizma, aktivnosti turističkog vođenja, ali i problematika Zakona o boravišnoj pristojbi i način naplate boravišne pristojbe.

Hitovi: 249

Deveti Biser mora popularizira kuhare, ali i konobare

Ovogodišnji deveti Biser mora održat će se u Supetru na otoku Braču od 9. do 13. travnja. Riječ je, prema riječima Mira Bogdanovića, predsjednika Saveza kuhara mediteranskih i europskih regija, o najvećoj gastronomskoj manifestaciji u regiji. Ove godine na Biseru mora  sudjeluje 150 natjecatelja, od kojih čak 50 glavnih kuhara iz 15 zemalja.
Organizator, Savez kuhara mediteranskih i europskih regija (SKMER), priprema bogat program s nizom natjecanja, enoloških radionica, cooking showova, degustacija, prezentacija strane i domaće kužine, predavanja, gastro tura, te zabavnog programa.

„Od kuhara smo stvorili brand, u čemu nam donekle zamjeraju ugostitelji, jer kuhari sada postižu odličnu cijenu za svoj posao. Ta činjenica je rezultirala i sve većim interesom mladih za ova zanimanja. Kuhari su toliko popularni da se za tu profesiju sada odlučuju i odlikaši. Od ove godine započinjemo proces  podizanja kvalitete konobarske profesije, koja je u popriličnom zaostatku.“, izjavio je Miro Bogdanović.

U programu su predviđene razne gastro aktivnosti, predavanje na temu Mediteranske prehrane i zdravlja,  susreti ugostitelja i proizvođača, organiziranje kuharske i konobarske modne revije na supetarskoj rivi, prezentacije izlagača i sponzora te međunarodna kuharska malonogometna utakmica. Prvi dan manifestacije počinje natjecanjem juniora, drugi dan je posvećen zdravoj prehrani, uz predavanja, radionice i prezentacije na tu temu. Petak će biti usmjeren na proizvođače i one koji djeluju u HoReCa segmentu te suradnji njih i ugostitelja. Subota je rezervirana za prezentacije nacionalnih kuhinja te program na supetarskoj rivi. U sve dane Bisera mora održava se i natjecanje seniora po kategorijama.

(PV/J.V.)
4. travnja 2014.

Hitovi: 443

400 NAJVEĆIH 2012.


RANG-LJESTVICA 400 NAJVEĆIH 2012.
"400 NAJ" PO ŽUPANIJAMA
HRVATSKO GOSPODARSTVO U 2012.


Financijska industrija 2012


BANKARSTVO: Produljena recesija
OSIGURANJE: Pokazana velika otpornost
FONDOVI: Nastupa pozitivna nervoza


Business & Lifestyle

Sponzorirani magazin
Bonton - Aplikacije - Intervju Marinko Biškić - Šangaj (24 SATA) - Slavonski pjenušci u bojama
TEHNIKA, MODA, AUTOMOBILI, PUTOVANJA, ZDRAVLJE


Zeleni magazin

Mjesto susreta i razmjene iskustava svih onih koji primjenjuju zeleno gospodarstvo, zaštitu okoliša, održivi razvoj i društveno odgovorno poslovanje.

Poslovna očekivanja

POSLOVNA OČEKIVANJA 2014.
Stisak krize ne popušta, ipak se od 2014. očekuje da bude bolja

 Prognoze gospodarstvenika za 2014.

 

Privredni vjesnik d.o.o. Kačićeva 9 Zagreb