e-Privredni

A+ A A-

Počinje program Blue Boost vrijedan milijun i pol eura

Od jeseni započinje provedba Blue Boosta - 1,5 milijuna eura vrijednog projekta kojim će se jačati mikro, mala i srednja poduzeća iz tradicionalnih, ali i novonastajućih sektora u plavom rastu - poput ribarstva, brodogradnje, marikulture i biotehnologije.

Projekt je još prošle godine Europskoj uniji prijavila HGK-Županijska komora Zadar kao partnerska institucija. “Tvrtke za preradu ribe u Zadarskoj županiji zauzimaju vodeću poziciju u ribarstvu Hrvatske. Ribarska flota Zadarske županije sastoji se od oko 600 plovila. U ukupnom ulovu ribe i ostalih morskih organizama u Hrvatskoj udio Zadarske županije iznosi 47 posto, dok udio u ukupnom uzgoju ribe iznosi 60 posto. U djelatnosti ribarstva i uzgoja riba u Hrvatskoj Zadarska županija ima oko 400 registriranih malih i srednjih tvrtki te vodeću poziciju u uzgoju bijelih riba i tuna u Hrvatskoj. Sve su to razlozi za daljnji razvoj i inovativni smjer ovog dijela gospodarstva zbog kojih se ŽK Zadar odlučio na razradu i prijavu projekta Blue Boost na natječaj programa EU Interreg Adrion 2014.-2020.”, rekao je direktor HGK-ŽK Zadar Denis Ikić. Jačanje kapaciteta tvrtki povezanih s plavim rastom kroz brojne aktivnosti projekta Blue Boost, među kojima su uspostavljanje transnacionalne inovacijske mreže znanstvenih, gospodarskih, poslovnih i organizacija nadležnih za plavu ekonomiju organizacije treninga i seminara, postići će se i dodjelama vaučera ukupne vrijednosti 50.000 eura za najmanje pet odabranih tvrtki u svakoj partnerskoj zemlji, koje će se birati javno dostupnim natječajem. Odabrane tvrtke će uz pomoć stručnjaka, koji će se također odabrati transnacionalnim natječajem putem projekta, razviti inovativne aktivnosti i projekt u svom poslovanju pridonoseći pritom ciljevima Strategije EU-a za održivi rast u morskom i pomorskom sektoru – Plavi rast. Članice HGK će sudjelovanjem u projektu moći stjecati, poboljšati, proširiti i razmijeniti svoje kompetencije i iskustva te povećati vrijednost vlastitih proizvoda i usluga.

Projekt će trajati 22 mjeseca, a provodit će se u suradnji s pet partnerskih organizacija iz Italije, Grčke i Albanije. Provodit će se na području Zadarske županije, regije Marche, Friuli Venezia Giulia i Apulia u Italiji, regije Središnja Makedonija u Grčkoj te na obalnim područjima Durresa, Vlore, Sarande i Shёngjina u Albaniji. 

Krešimir Sočković

Privredni vjesnik d.o.o. Kačićeva 9 Zagreb