e-Privredni

FOTOGALERIJA: ZBF 2018

A+ A A-

Gospodarski odnosi Hrvatske i Rusije u usponu

U gospodarskim odnosima Hrvatske i Rusije došlo je do značajnih pomaka, posebno nakon nedavnog posjeta čelnika najveće ruske kompanije Gazproma Hrvatskoj, a najavljena ulaganja daju pozitivan signal i drugim ulagačima, rečeno je na petoj sjednici Poslovnog vijeća za gospodarsku suradnju s Ruskom Federacijom. Poslovno vijeće osnovano je pri HGK u lipnju 2010. godine, s ciljem boljeg informiranja tvrtki o problematici poslovanja na ruskom tržištu.

Uz prisutnost ruskih tvrtki na hrvatskom tržištu, Rusija je i značajan izvor investicijskog kapitala, a posebna se pozornost pridaje uklanjanju barijera za ulaganja, te se sva pitanja u vezi toga prikupljaju u poolu organiziranom u Centru za investicije HGK, kazala je potpredsjednica HGK Trnokop–Tanta. Podsjetila je na ulazak ruske banke Sberbank u Hrvatsku, dobru afirmiranost hrvatske farmaceutske industrije na ruskom tržištu, izvoz strojeva i opreme u Rusiju, a šanse ima i hrvatska prehrambena industrija, osobito proizvodnja zdrave hrane, što je važno i za turističku ponudu čija će promocija biti krajem ožujka. Prošla je godina bila i jedna od najboljih izvoznih godina Hrvatske u Rusiju, te je, prema preliminarnim podacima, ostvaren izvoz od oko 420 milijuna dolara, istaknula je Trnokop-Tanta, napomenuvši kako je šest hrvatskih proizvođača dobilo odobrenje za izvoz na tržište Carinske unije Rusije, Kazahstana i Bjelorusije, čemu je doprinos dala i HGK.   

Program rada Poslovnog vijeća za 2013. godinu predstavio je Miljenko Rebić, potpredsjednik Poslovnog vijeća, istaknuvši kako podržava regionalni i selektivni pristup suradnji s Rusijom, jer odlazak u regije pruža dobre šanse, a za to već postoje pozitivni primjeri, vezani uz energetiku, farmaceutsku industriju, telekomunikacije i turizam. Na inicijativu Predstavništva HGK u Moskvi, planiran je sastanak jednog od vodećih ruskih distributera farmaceutskih proizvoda s hrvatskim dobavljačima, kazao je Rebić.

Rusija je za Hrvatsku tradicionalno značajan trgovinski partner te se je zahvaljujući povećanom izvozu na rusko tržište sa 11. mjesta u 2011. godini popela na sedmo mjesto izvoznih partnera Hrvatske, kazala je Sunčanica Skupnjak-Kapić, direktorica Sektora za međunarodne odnose HGK. U uvozu je Rusija zadržala treće mjesto trgovinskih partnera. Prošle godine robna razmjena dviju zemalja iznosila je dvije milijarde dolara te je povećana za tri posto. Izvoz je povećan za 41 posto, na više od 400 milijuna dolara, a uvoz je snižen za četiri posto te je bio veći od 1,5 milijardi dolara. Hrvatska na rusko tržište ponajviše izvozi lijekove, kozmetiku, strojeve i opremu, prehrambene proizvode, a uvozi energente i sirovine. Novi izvozni proizvodi su poljoprivredni strojevi i duhan te sezonski izvoz mandarina.

HGK će u aktivnostima prema ruskom tržištu ove godine voditi računa o granskom i regionalnom pristupu. Organizirat će se u prvom redu nastupi na sajmovima, pa će se tako u sklopu sajma Mitt u Moskvi od 20. do 23. ožujka predstaviti hrvatski zdravstveni turizam. Nastup se planira i na Sajmu inovacija od 2. do 5. travnja u Moskvi, u okviru kojeg se planira i inovacijska misija. Na sajmu u Moskvi od 2. do 5. travnja predstavit će se i drvoprerađivačka industrija. Također, planiran je i nastup na sajmovima Automehanika od 26. do 29. kolovoza u Moskvi te Sajam brodogradnje Neva od 24. do 27. rujna.

O promjenama u viznom režimu s Rusijom govorila je Maja Teider, voditeljica Službe za vize Ministarstva vanjskih i europskih poslova. Sadašnji je uzajamni režim putovanja uređen tako da postoji mogućnost ulaska bez viza, uz jamstveno pismo ili vaučer o uplaćenom turističkom aranžmanu, a u ostalim je slučajevima potrebna viza. Ovaj će režim trajati do 30. ožujka 2013. godine. Od 1. siječnja ove godine uvedena je olakšica koje će trajati do ulaska Hrvatske u EU, a koja omogućuje nositeljima schengenskih viza ili dozvola boravka ulazak u Hrvatsku bez vize. Predviđa se da će te olakšica vrijediti i nakon 1. srpnja. Novi režim putovanja čija primjena počinje od 31. ožujka 2013., a predviđen je Sporazumom između hrvatska i ruske vlade, uključuje klasični vizni režim te izuzeće i olakšice u izdavanju viza. Očekuje se kako će hrvatsko veleposlanstvo u Moskvi godišnje zaprimati do 150.000 zahtjeva za vizu ruskih državljana te su u tijeku opsežne pripreme.

Gospodarstvenicima će se prema Sporazumu moći izdavati jednogodišnje višekratne vize u roku od 14 dana te jednokratne ili dvokratne vize na tri mjeseca, s rokom izdavanja od pet dana. Viza za turistička putovanja za jedan ulazak izdavat će se u roku od pet dana. U tijeku je akreditacija ruskih turističkih agencija pri hrvatskom veleposlanstvu u Moskvi, a raspisan je i natječaj za vizne centre s rokom ponude do 1. ožujka 2013. godine, kazala je Teider.

(PV)
21. veljače 2013.

Privredni vjesnik d.o.o. Kačićeva 9 Zagreb