e-Privredni

A+ A A-

Studijske razmjene poduzetnika

Hrvatska gospodarska komora se u suradnji s međunarodnim partnerima uključila u projekt Erasmus za poduzetnike početnike, projekt namijenjen poduzetnicima koji započinju sa svojim poslovima te onima koji imaju kvalitetne poslovne planove. Mobilnost poduzetnika početnika sufinancira Europska unija sredstvima EU programa CIP - za konkurentnost i inovacije. Projekt je financiran iz EU programa CIP - za konkurentnost i inovacije, traje dvije godine, a vrijednost mu je 170.000 eura.

Hrvatska ove godine po prvi put uključila u ovaj projekt kojeg provodi Europska komisija od 2009. godine. Sudionici ovog projekta će imati priliku proširiti svoje radno iskustvo u trajanju od jednog do šest mjeseci, uz iskusnog poduzetnika iz neke druge zemlje ili regije, te naučiti kako voditi i razvijati vlastiti posao.

Kako kaže voditeljica projekta Vesna Torbarina u projekt se mogu uključiti i domaći uspješni poduzetnici koji mogu postati mentori početnicima iz drugih europskih zemalja, čime im se pruža mogućnost internacionalizacije vlastitog poslovanja. "Najpoželjnije destinacije za poslovanju prema dosadašnjim zahtjevima sudionika su u Velikoj Britaniji, Njemačkoj, Španjolskoj, Francuskoj, Italiji te Nizozemskoj, a najzastupljeniji su sektori u području promotivnih aktivnosti, turizma, IT djelatnosti, pravne i konzultantske djelatnosti", istaknula je Vesna Torbarina

Za ovaj projekt postoji interes onih koji su krenuli u poduzetništvo ili se za to žele opredijeliti u budućnosti, dodaje Vesna Trnokop Tanta, potpredsjednica HGK za gospodarstvo, europske integracije i pitanja EU. "HGK se uključila u projekt kako bi ohrabrila sve one koji se žele uključiti u poduzetništvo. Želimo promijeniti stav naših poduzetnika, dati im priliku da usvoje nova znanja te imo omogućiti da savladaju nove vještine", kazala je Vesna Trnokop Tanta.

Malo i srednje poduzetništvo od iznimne je važnosti u Hrvatskoj, jer podaci govore kako je od 180.000 raznih poslovnih subjekata 99 posto njih spada u kategoriju malog i srednjeg poduzetništva ističe Tatjana Dalić, pomoćnica ministra rada i mirovinskog sustava. "Mali poduzetnici ostvaruju više od 50 posto hrvatskog BDP-a i oni su kotač je novog zapošljavanja i razvoja", naglašava Tatjana Dalić.

Prijave za projekt Erasmus za poduzetnike početnike se provode preko Interneta, a HGK provjerava aplikacije. Tijekom boravka u inozemstvu podnose se izvješće o trošenju sredstava. U prijavi se prilaže životopis, vještine, edukacija, poznavanje stranih jezika, trenutno područje djelatnosti, motivacija za rad, a krajnjeg roka za riavu nema.

(PV)
27. veljače 2013.

Privredni vjesnik d.o.o. Kačićeva 9 Zagreb