e-Privredni

A+ A A-

Natječaj za udruživanje poljoprivrednika

 

Europa potiče udruživanje poljoprivrednih proizvođača u proizvođačke grupe i organizacije jer su samo udruženi poljoprivrednici konkurentni i lakše nastupaju na tržištu poljoprivrednih proizvoda. Program ruralnog razvoja RH kroz mjeru 9 financira upravo rad takvih udruženja poljoprivrednika s do 100.000 eura godišnje, odnosno pola milijuna eura u pet godina.

Naši poljoprivredni proizvođači pomalo shvaćaju da sami ne mogu opstati i da je udruživanje i zajednički nastup na tržištu, prema dobavljačima i prema otkupljivačima  - jedini pravi put, kaže ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić. "Iz Programa ruralnog razvoja mi financiramo 'hladni pogon' takvih udruženja, pa se proizvođači mogu posvetiti isključivo proizvodnji. Uz sva administrativna rasterećenja i papirologiju koju svodimo na minimum, želja nam je da poljoprivredni proizvođači uistinu budu samo poljoprivredni proizvođači, a ne računovođe, konzultanti, pregovarači ili utjerivači dugova kao što je do sada, na žalost, bio slučaj. Na ovom natječaju na raspolaganju je više od 26 milijuna kuna", ističe Tolušić.

Natječaj za ovu mjeru otvoren je do 19. studenoga ove godine. Za potporu u okviru ovog natječaja prihvatljive su proizvođačke organizacije koje su priznate od 1. siječnja 2014. godine i kojima je poslovni plan odobrilo Ministarstvo poljoprivrede. Sredstva potpore namijenjena su administrativnim troškovima, troškovima najma, režija i uređenja uredskog prostora, troškovima zajedničkog plasiranja proizvoda na tržište, pripremama proizvoda za prodaju, kupnji informatičke opreme i tehnologije, trošku bruto plaća zaposlenih djelatnika te troškovima zajedničkog nastupa na tržištu. Po zatvaranju ovog natječaja bit će otvoren novi.

K.S./PV

Privredni vjesnik d.o.o. Kačićeva 9 Zagreb