e-Privredni

A+ A A-

Nastavak pada ino duga

Ukupan bruto inozemni dug potkraj prošlogodišnjeg listopada iznosio je 45,1 milijardu eura, čemu je ponajprije pridonijelo smanjenje inozemnog duga financijskog sektora

Proces razduživanja većine sektora prema inozemstvu, koji je započeo u lipnju 2012., nastavljen je i tijekom listopada prošle godine. Ukupan bruto inozemni dug potkraj prošlogodišnjeg listopada iznosio je 45,1 milijardu eura, što je za 415 milijuna eura manje nego na kraju lanjskog rujna, čemu je ponajprije pridonijelo smanjenje inozemnog duga financijskog sektora, odnosno poslovnih banaka, dok su inozemne obveze privatnih poduzeća povećane.

Nadalje, izuzevši nešto veći rast u travnju (zbog inozemnog izdanja obveznice), inozemni se dug tijekom prvih 10 mjeseci protekle godine nije značajnije mijenjao pa je u odnosu na kraj prošle godine stanje inozemnog duga manje za 602 milijuna eura, odnosno za 1,32 posto. Pri tome je smanjenju inozemnog duga najviše pridonijelo razduživanje financijskog sektora (banaka), dok je u suprotnom smjeru najsnažniji utjecaj rasta inozemnog duga javnog sektora, i to države, a javna trgovačka društva nastavila su s procesom razduživanja prema inozemstvu.

Smanjen dug financijskog sektora

Inozemni dug javnog sektora na kraju listopada 2012. iznosio je 14,54 milijarde eura, što je za 465 milijuna eura ili 3,3 posto više nego krajem 2011., pri čemu je dug države porastao za 1,4 milijarde eura ili za 19,8 posto te je iznosio 8,4 milijarde eura. Dug javnih poduzeća u istom je razdoblju smanjen za 658 milijuna eura ili za 12,2 posto, na 4,74 milijarde eura. Uz izdanje euroobveznice od 1,5 milijardi dolara u travnju, u promatranom je razdoblju dug središnje države dodatno povećan i zbog preuzimanja inozemnih obveza brodogradilišta što je sastavni dio programa njihova restrukturiranja.

Uz to, rast duga u odnosu na kraj 2011. rezultat je i nešto snažnijeg inozemnog zaduživanja privatnih poduzeća, na što je utjecalo izdanje obveznice jednog trgovačkog društva. Vanjski dug financijskog sektora smanjen je za 1,9 milijardi eura ili 12,2 posto u odnosu na kraj 2011. godine čemu je pridonijelo usporavanja kreditne aktivnosti. Vanjski dug tog sektora potkraj prošlogodišnjeg rujna iznosio je 13,8 milijardi eura.

(PV/V.A.)
13. veljače 2013.

Privredni vjesnik d.o.o. Kačićeva 9 Zagreb