Vinari središnje Hrvatske osnovali svoju Udrugu

14. srpnja 2019.

Kako bi ojačali razvoj vinarstva u Hrvatskoj, uz poticaj Hrvatske gospodarske komore osnovana je i četvrta regionalna vinogradarska organizacija, predviđena novim Zakonom o vinu Bregovita Hrvatska koja okuplja vinare i vinogradare s područja Bjelovarsko bilogorske, Karlovačke, Koprivničko-križevačke, Krapinsko-zagorske, Međimurske, Sisačko-moslavačke, Varaždinske i Zagrebačke županije te Grada Zagreba. 

Za predsjednika Udruge izabran je Marko Miklaužić, vlasnik vinarije Miklauži, a za zamjenika je izglasan Josip Tržec iz vinarije Šafran. Miklaužić, koji sam godišnje proizvodi više od 100 tisuća litara vina i to dijelom autohtonih sorti škrleta i moslavca te frankovke i Chardonnaya u svojm vinogradima pokraj Popovače, ističe kako su vinarstvo i vinogradarstvo najrazvijeniji dio naše poljoprivrede te da dosta doprinose gospodarstvu. Kao turistički orijentirana zemlja premalo koristimo resurse kontinentalnog dijela i to će se kroz rad ove Udruge nastojati poboljšati.

Izvoz vina prošle godine porastao je za 23 posto, i to prvenstveno u segmentu kvalitetnih i vrhunskih buteljiranih vina i pjenušaca, ali i dalje pokriva tek 53 posto uvoza. Stoga je stvaranje i jačanje regionalnih organizacija, uz rješavanje sivog tržišta i prekomjernog uvoza, jedna od najvažnijih karika u lancu povećanja konkurentnosti i brendiranja Hrvatske kao vinske turističke destinacije. Važnost regionalnih organizacija prepoznata je i u novom Zakonu o vinu prema kojem su upravo one zadužene za promoviranje lokalnih vinara i vina, uključujući i marketinško označavanje.

 

Krešimir Sočković