Virgin StartUp podupire jednak broj ženskih i muških poduzetnika

13. kolovoza 2019.

Foto: Shutterstock

Britanski investicijski fond namijenjen malim poduzetnicima Virgin StartUp, koji je ustanovio serijski poduzetnik i filantrop Richard Branson, podupirat će jednaki broj ženskih i muških poduzetničkih projekata do kraja iduće godine, najavili su iz Fonda.

"Izjednačavanjem prilika na ovaj način želimo poslati poruku i postati primjer drugim investitorima da isto učine s poduzetnicima u svim drugim industrijama", kažu u tom fondu. Prema procjenama Fonda, smanjenje razmjera ulaganja među spolovima može samo na britanskom tržištu donijeti novih 250 milijardi funti tamošnjem gospodarstvu, a nova poduzeća koje će osnivati žene mogu dati novi zamah cijelomu globalnom gospodarstvu. 

žena poduzetnik osmjeh

Za sada Fond podupire s udjelom od 41 posto ženske poslovne projekte. To je dvostruko više od nacionalnog prosjeka, no može se i bolje, kažu u tom fondu. Kako je jedan od najvećih izazova za poduzetnice briga za djecu, Virgin StartUp strategija fokusirat će se na online tečajeve koji će omogućiti ženama edukacije na daljinu, odnosno od kuće.  

Inače, sva ulaganja pokazuju veliki disparitet prema ženskom poduzetništvu, no najveća razlika upravo je u fondovima rizičnog kapitala. Prema istraživanjima koje je proveo Atomico, samo šest posto europskih poduzeća u koja su ulagali venture fondovi imaju izvršnu direktoricu, dok je 93 posto svog venture kapitala otišlo timovima koje isključivo čine muškarci. 

 

Krešimir Sočković