Ključno je sačuvati likvidnost i investicijski potencijal

7. srpnja 2020.

Ante Vlahović/Foto: Adris grupa

"Ključno je sačuvati likvidnost, investicijski potencijal, sačuvati radna mjesta te prilagoditi Adris novonastalim okolnostima", kazao je u obraćanju dioničarima Ante Vlahović, dugogodišnji predsjednik Uprave i aktualni član Nadzornog odbora Adris grupe.

Sjednicom Glavne skupštine Adris grupe, održanom u Rovinju, završilo je održavanje godišnjih skupština društava u sastavu Grupe. Također su održane i skupštine Cromarisa, Maistre i Hilton Imperiala. 

"Adris je tvrtka za ulaganje i upravljanje, naglašene društvene odgovornosti. Cilj nam je dugoročno stvaranje vrijednosti, kreiranje novih radnih mjesta i koristi za dioničare i zajednicu u kojoj djelujemo. U zadnjih petnaestak godina, kompanija je prošla proces potpune transformacije i restrukturiranja pa Adris danas upravlja uravnoteženim portfeljem održivih poslova. Ima dobre tvrtke u dobrim industrijama, a naš je kapital dobro razmješten", rekao je Vlahović.

Strateško promišljanje i visoka razina produktivnosti

Rezultat je to, kako je istaknuo, ulagačkih kriterija koje kompanija propituje prije ulaska u neki posao, vodeći pri tome računa o njihovoj dugoročnoj održivosti. Uz rastuću potražnju, ključni kriteriji su internacionalizacija poslovanja, premiumizacija proizvoda i usluga kao i prostor za daljnju konsolidaciju na regionalnim tržištima te dostizanje ekonomije razmjera. Uz strateško promišljanje portfelja, Adris drži visoku razinu produktivnosti i nastoji biti različit u odnosu na konkurenciju. Prepoznat je i po svom doprinosu zajednici, ponajprije kroz Zakladu Adris, kazao je Vlahović.

U inozemstvu se ostvaruje 95 posto prihoda

Poslovična nezaduženost i snažna financijska pozicija omogućili su neovisnost u vođenju poslovne politike. U razdoblju od 2005. do 2019. godine investirano je više od 10 milijardi kuna u rast i razvoj poslova, od toga gotovo šest milijardi kuna u turizam, naveo je.

U Croatia osiguranju zadržana je liderska pozicija uz povećanu efikasnost poslovanja. Posljedično, ostvarena je rast neto dobiti za tri puta u četiri godine.

Cromaris je od malog obrta pretvoren u respektabilnu tvrtku, šestu u svijetu u proizvodnji orade i brancina koja je narasla devet puta ili prosječno 22 posto godišnje. Danas prihodi sa stranih tržišta čine 80 posto ukupnih prihoda ove tvrtke , s trendom daljnjeg rasta. Glavna konkurentna prednost su i proizvodi dodane vrijednosti koji, od početnih tri posto, danas iznose 44 posto ili 15-ak puta više.

U turizam je od 2005. uloženo gotovo šest milijardi kuna, uključujući akviziciju HUP-a i dubrovačkog Hiltona. Promijenjena je struktura ponude, 84 posto hotela danas je na razini 4* i 5*, što je pet puta više nego na početku investicijskog ciklusa. Prihodi su povećani četiri puta, a operativna dobit šest puta. Čak 95 posto prihoda ostvaruje se na inozemnim tržištima, iznio je Vlahović.

Jako dobra 2019.

Vlahović se osvrnuo na prošlogodišnje rezultate poslovanja, navodeći kako je i u 2019. godini nastavljen višegodišnji rast i ostvaren jedan od najboljih rezultata u proteklih desetak godina. Prošle godine je zabilježen rast prihoda od prodaje roba i usluga za šest posto i iznosio je 5,4 milijardi kuna. Konsolidirana neto dobit iznosi 506 milijuna kuna, što predstavlja rast od 13 posto, a neto dobit nakon manjinskih interesa iznosi 402 milijuna kuna i rasla je 31 posto. Konsolidirana zaduženost Grupe je niska, te kompanija, ističe, praktički nema duga. Očuvan je financijski potencijal Grupe koji osigurava stabilnost u uvjetima krize i poslovne neizvjesnosti.

"Budući da ne znamo duljinu trajanja krize, čuvamo likvidnost za 15 do 20 mjeseci", kazao je Vlahović dioničarima.

Na kraju, s pozicije dugogodišnjeg predsjednika Uprave i sadašnjeg člana Nadzornog odbora, Vlahović se osvrnuo i na okruženje u kojem poslujemo i očekivanjima u narednom razdoblju.

Oporavak od krize će biti težak

"Svijet je početkom 2020. godine pogodila najjača gospodarska kriza od 2. svjetskog rata. I hrvatsko gospodarstvo snažno je pogođeno i oporavak će biti težak. Zato smo, za godinu u kojoj smo ostvarili jedan od svojih najboljih rezultata, predložili ne isplatiti dividendu kako bismo dugoročno sačuvali Adris", rekao je Vlahović te dodao kako je ključno sačuvati likvidnost i investicijski potencijal te prilagoditi Adris novonastalim okolnostima – zbog kojih su, uz ostalo, napravljene i organizacijske promjene te usvojen novi pravilnik o korporativnom upravljanju.

U nastavku Glavne skupštine predsjednici uprava Adrisovih tvrtki dioničarima su predstavili ostvarene rezultate u turizmu, marikulturi i osiguranju.

Marko Remenar, koji obnaša funkciju predsjednika Uprave od 1. siječnja ove godine, istaknuo je da se nastavljaju razvojni cikluse svih kompanija. Pri tome, poseban je naglasak na digitalizaciji poslovanja koji će omogućiti ulazak u nove segmente i područja rasta, primarno u turizmu i osiguranju. "Ukupni iznos koji je investiran u digitalizaciju veći je od 200 milijuna kuna", zaključio je Remenar.

Boris Nemšić novi član NO-a

Na kraju, Skupština je dala razrješnice članovima Uprave i Nadzornog odbora. Donijeta je i odluka o izboru članova NO-a za naredno mandatno razdoblje. Dosadašnjim članovima NO-a u novom četverogodišnjem sazivu pridružuje se i novi član, ugledni europski stručnjak dr. sc. Boris Nemšić.

P.hr/I.B.