Poticaji za električna vozila i punionice 54 milijuna kuna

30. lipnja 2020.

Foto: Pixabay/Ilustracija

Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost objavio je javne pozive za sufinanciranje električnih vozila za pravne osobe te za sufinanciranje punionica, a 2. srpnja bit će objavljen javni poziv za građane, za što je ukupno osigurao 54 milijuna kuna, priopćeno je iz Fonda.

"Za vozila će tvrtke i lokalne jedinice moći dobiti ukupno 22 milijuna kuna, dok će se punionice poticati s ukupno 10 milijuna", rekao je prilikom objave poziva direktor Fonda Siniša Kukić.

Javni poziv za građane također je vrijedan 22 milijuna kuna.

"Ovi programi namijenjeni su poticanju promjene našega prometnog sustava jer na cestama imamo vozila prosječno stara 14 godina, s visokim emisijama CO2. Poticajima želimo građane i tvrtke koje razmatraju nabavu novog vozila potaknuti da odaberu električno vozilo, koje će biti daleko bolje za okoliš. Veći broj takvih automobila na cestama potaknut će i razvoj infrastrukture, koju Fond također sufinancira", kazao je Kukić.

Fond nabavu vozila sufinancira s do 40 posto po vozilu, a maksimalni iznos poticaja ovisi o kategoriji. Za električna vozila L1 - L7 kategorije osigurano je do 20.000 kuna, za plug-in hibride do 40.000 kuna, dok će se za kupnju vozila s električnim pogonom ili čak na vodik moći dobiti do 70.000 kuna.

Tvrtkama do 400.000 kuna

Električni bicikli se od ove godine financiraju isključivo pravnim osobama, koji za 5 do 15 bicikala mogu dobiti do 5.000 kuna po biciklu. Također, dostupna su im i sredstva za vozila N1 kategorije i to plug-in hibridna vozila (do 40.000 kuna) te ona s električnim pogonom ili pogonom na SPP, UPP ili vodik, za koja se može dobiti do 70.000 kuna. S maksimalno 400.000 kuna pravnim osobama sufinanciraju se i vozila kategorije N2, N3, M2, M3 s električnim, plug-in hibridnim pogonom, pogonom na SPP, UPP ili vodik.

Za razliku od građana kojima se sufinancira isključivo jedno novo vozilo, tvrtke sufinanciranje mogu dobiti za više njih, ali maksimalan je iznos sufinanciranja do 400.000 kuna. I jedni i drugi kupljena vozila moraju zadržati u vlasništvu dvije godine.

Jednostavna prijava i procedura

Procedura prijave drukčija je od dosadašnje utoliko što se i građani i tvrtke za sufinanciranje prijavljuju putem sustava za e-prijavu na javne pozive Fonda. Potrebno je prvo izraditi i aktivirati korisnički račun, nakon čega se u online prijavni obrazac mogu unositi podaci i učitavati potrebna dokumentacija.

Službeno zaprimanje prijava za pravne osobe započinje od 7. srpnja, a za građane od 13. srpnja u 9 sati. Za prijavu je, kao i do sad, potrebno nabaviti ponudu za vozilo i, po potrebi, katalog i/ili certifikat u kojem se navode njegove tehničke karakteristike. Građani će uz to priložiti i obostranu kopiju osobne iskaznice, dok pravne osobe trebaju priložiti i dodatnu dokumentaciju propisanu javnim pozivom.

Procedura za prijavu je jednostavna i brza, u što su se građani i tvrtke već uvjerili jer je do sad na ovaj način sufinancirano više od 35.000 vozila.

Pored električnih vozila i punionica, ove jeseni Fond će poticati i održiviji gradski promet, a nastavak ovakvih programa predviđen je i Integriranim nacionalnim energetskim i klimatskim planom RH, navodi se u priopćenju.

P.hr/I.B.