Zbog šokova izazvannih korona krizom Končar ne isplaćuje dividendu

9. srpnja 2020.

Gordan Kolak/ Foto: Končar

Unatoč suočavanju s brojnim izazovima, Grupa Končar u prošloj godini je ostvarila prihode od prodaje za 12,8 posto više u odnosu na prethodnu godinu, rečeno je na Glavnoj skupštini društva. Udio izvoza iznosi 60 posto, a poduzetim aktivnostima i širenjem na nova tržišta izvezeno je roba i usluga u više od 90 zemalja svijeta.

Konsolidirana zaduženost Grupe je niska, a dobar financijski potencijal osigurava stabilnost u uvjetima krize koja je zahvatila gospodarstvo Hrvatske i cijelog svijeta. Predsjednik Uprave Gordan Kolak osvrnuo se i na gospodarsku krizu uzrokovanu korona virusom koja predstavlja najveći svjetski ekonomski šok u posljednjih nekoliko desetljeća.

"Zbog toga su Uprava i Nadzorni odbor predložili da se ne isplati dividenda, a očuvanje likvidnosti i investicijskog potencijala je jedan od najvažniji poslovnih prioriteta u narednom razdoblju", rekao je Kolak, ističući kako kompanija s velikom pažnjom prati sve aspekte situacije vezane uz virus, ocjenjujući okolnosti i poduzimajući sve moguće mjere zaštite.

"Prioritet je održati poslovanje u proizvodnim pogonima uz zaštitu i očuvanje zdravlja i sigurnosti zaposlenika te poslovnih partnera", rekao je Kolak.

Uprava i NO su na sjednici održanoj 15. travnja utvrdili financijske izvještaje. Neto dobit Končar - Elektroindustrije u 2019. iznosi 7,35 milijuna kuna, a raspoređena je tako da pet posto dobiti ili 367,5 tisuća kuna ide u zakonske rezerve, a 3,85 milijuna kuna u ostale rezerve. Preostala dobit od 3,5 milijuna kuna se raspoređuje u zadržanu dobit.

Skupština je dala razrješnicu članovima Uprave i Nadzornog odbora za vođenje poslovanja u 2019. godini. Dosadašnjim članovima Nadzornog odbora istekao je četverogodišnji mandat te su prema prije objavljenim prijedlozima odluka, za članove Nadzornog odbora izabrani: Joško Miliša, Branko Lampl, Ivan Milčić, Mario Radaković i Danko Škare.

Uz izabrane članove na Skupštini, u Nadzornom odboru Društva jedan član je predstavnik radnika, a prema Statutu Društva, Kapitalni fond koji je imatelj 28,17 posto dionica imenuje tri predstavnika u Nadzorni odbor. Svim izabranim i imenovanim članovima Nadzornog odbora mandat traje četiri godine.

P.hr/I.G