Značajan rast željezničkoga teretnog prijevozničkog tržišta

17. lipnja 2019.

Foto: Pixabay/Ilustracija

U prvom tromjesečju 2019. željeznicom je prevezeno 20 posto više robe i ostvareno je 20 posto više neto tonskih kilometara u odnosu na isto tromjesečje prethodne godine. Povećanje rada teretnih željezničkih prijevoznika utjecalo je i na pojačano korištenje željezničke infrastrukture te je u prvom tromjesečju ostvareno pet posto više vlakkilometara u odnosu na isto tromjesečje prethodne godine.

Pozitivnom trendu prijevoza robe pridonijela je aktivnost novih teretnih željezničkih prijevoznika koji su prevezli više od pola prevezene robe željeznicom te bilježe rast od 63 posto u tonskim kilometrima u usporedbi s prvim tromjesečjem prošle godine. Povijesni teretni željeznički prijevoznik također je povećao rad i prevezao 11 posto više robe, ostvario 1,5 posto više tonskih kilometara i 3,3 posto više vlakkilometara u odnosu na prvo tromjesečje prošle godine, objavila je Hrvatska regulatorna agencija za mrežne djelatnosti (HAKOM).

U putničkom željezničkom prijevozu zabilježen je pad u broju prevezenih putnika za gotovo jedan posto u odnosu na isto tromjesečje prethodne godine, kao i pad ostvarenih putničkih kilometara za promatrano razdoblje koji je manji za 1,5 posto.

P.hr/I.B.