Dvadeset svjetskih kuhinja na festivalu hrane u Rijeci

23. kolovoza 2019.

Foto: Porto Etna

U Rijeci će se od 6. do 8. rujna na tri različite lokacije (Trg 128 brigade/Trg riječke rezolucije, HNK Ivana pl. Zajca i riječka placa) održati treći Porto Etno - festival svjetske glazbe i gastronomije u okviru projekta Rijeka 2020 – Europska prijestolnica kulture, koji će ugostiti glazbena imena poput Boban Marković Orkestra, BaBa ZuLe, Acid Araba i Ive Bittove, a posjetitelji će moći probati jela čak 20 svjetskih kuhinja.

Voditeljica gastronomskog programa je masterchefica Srđana Jevtić dok će hranu na festivalu pripremati udruge nacionalnih manjina Rijeke i Primorsko-goranske županije te Riječani i Riječanke porijeklom iz cijelog svijeta od Filipina, Indije, Trinidada i Tobaga, Madagaskara, Italije, Češke i mnogih drugih. Romska šnicla, bosanski lonac, Pancit Palabok - filipinski rezanci s kozicama, nonin jačmik, turli tava, baklava, bamije, indijski Shahi Paneer, Coo-Coo jelo karakteristično za karibsko podneblje, slovačke njokice s kajmakom i prženom pancetom ili prave talijanske lazanje koje će pripremiti Zajednica Talijana Rijeka samo su neka od brojnih jela koje će posjetitelji moći kušati na Porto Etnu – festivalu svjetske glazbe i gastronomije.

Multikulturalnom duhu Luke različitosti pridružuju se i riječki ugostitelji, koji pozivaju sve na uživanje i otkrivanje novih mirisa i okusa. Posebno izdanje manifestacije Ri gastro, posvećene promoviranju gastronomskih tradicija i kultura zemalja čije manjine žive u riječkom kraju, koju organiziraju Europska prijestolnica kulture i riječki ugostitelji, uvod je u Porto Etno - festival svjetske glazbe i gastronomije. Riječki ugostitelji u svojim će restoranima i konobama od 2. do 8. rujna pripremati jela po autohtonim recepturama stanovnika riječkog kraja, porijeklom iz raznih dijelova Europe i svijeta.

P.hr/K. Sočković