Fru Chef: Kvaliteta kao odlika zdravog proizvoda

5. travnja 2019.

Foto: Fru Chef i Privredni.hr

Zamislite da vam je na raspolaganju slastica koja je potpuno prirodna, bez ikakvih aditiva, konzervansa i dodanog šećera, da je mogu konzumirati svi, vegani, oboljeli od celijakije, alergični na laktozu i gluten, dijabetičari, sportaši. Upravo takve slastice nastaju u malom pogonu tvrtke Fru Chef u zagrebačkim Sesvetama, koja se specijalizirala za proizvodnju prirodnih voćnih i povrtnih slastica.

Jedini na hrvatskom tržištu proizvode i plasiraju proizvode nastale dehidracijom voćne pulpe ili tzv. pirea. Iako na hrvatskom tržištu nepoznat, tako dobiveni proizvod naziva se voćna koža (fruit leather ili fruit roll-ups). Suhe je konzistencije, na dodir tvrd, a topi se u ustima te je velika poslastica, primjerice, u Turskoj.

Iza ove priče stoji mlada poduzetnica i profesorica Jelena Gadže, koja je po principu pokušaja i pogrešaka usavršavala recepte, da bi prvi proizvodi za tržište bili spremni u rujnu prošle godine. Početna ideja bila je iskoristiti pire od nara, koji je zbog izrade doktorske disertacije imala u velikim količinama, no to nije davalo željene rezultate.  
“Trebala sam promijeniti vrstu voća. Shvatila sam da je jabuka daleko bolja za izradu takvih slastica i za nekih šest godina istraživanja došli smo do sadašnjeg asortimana”, kaže vlasnica tvrtke Fru Chef Jelena Gadže, koja potrebno voće nabavlja od lokalnih obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava.

Jelena Gadže

Grickalice, a zdrave - pravi dobitak


Slastica Fru Chef okruglog je oblika, promjera oko četiri centimetra i debljine dva do tri milimetra te kao takva prikladna za grickanje, a idealna i za predjelo, desert i užinu. Na tržištu dolaze pod imenom Fruit Moons, a uz jabuku s lješnjakom i đumbirom, zanimljiv i egzotičan okus daje i pandan, odnosno ekstrakt lista palme Pandanus koji se koristi u azijskoj kuhinji i daje vanilasto-orašasti okus i zelenu boju. Inovativnost ove mlade poduzetnice nije stala samo na grickalicama već je otišla i korak dalje tako da tržištu nudi mrvice od sušenog voća, idealne za ukrašavanje u slastičarstvu te posebno zanimljive košarice od voća, koje ne zahtijevaju preveliku pripremu niti uvjete čuvanja, a savršene su za izradu zdravih deserata.


“Moram priznati da su povratne informacije izrazito dobre. Još dok sam to radila u kućnoj radinosti i dijelila poznanicima i obitelji, u početku im je bilo čudno, međutim uvijek su pitali ima li još. Za sada su reakcije ljudi dobre, a i inače je u trendu da su ljudi otvoreni prema novim stvarima i potražnja za novim proizvodima raste”, kaže Jelena Gadže.

Njihovi se proizvodi trenutno mogu nabaviti u malim dućanima zdrave hrane u Zagrebu, potpisali su ugovor sa Zračnom lukom Split, a u pregovorima su s nekoliko vodećih hotelskih kuća. Planovi za budućnost su veliki, a među najvećima su proširenje asortimana te plasman na tržišta izvan Hrvatske.

 

Ilijana Grgić