Kupanje i sunčanje u moru i kopnenim vodama ovoga ljeta

15. svibnja 2020.

Iako je cijelu turističku predsezonu pogodila epidemija koronavirusa, možda nije sve izgubljeno kad su u pitanju udarni ljetni mjeseci. Od početka lipnja očekuje se otvaranje granica, pa se hrvatski turistički sektor nada kako bi lipanj, prema optimističnim prognozama, mogao donijeti barem 30 posto lanjskog prometa iz istog mjeseca. No sve su to još uvijek očekivanja.

U međuvremenu je Hrvatski zavod za javno zdravstvo izdao preporuke za sprječavanje širenja koronavirusa na plažama, uređenim kupalištima i bazenima. Što se tiče morskih i slatkovodnih kupališta, maksimalan broj osoba je 15 na 100 četvornih metara.

U moru ili slatkovodnim kupalištima potrebno je držanje razmaka od propisanih metar i pol. Koncesionar je dužan osigurati osobu koja može nadzirati propisane mjere te dezinficirati ležaljke nekoliko puta dnevno, a obavezno nakon što gost više ne koristi ležaljku. Moraju voditi računa i o razmaku među ljudima.

Na bazenima i kupalištima vodenih parkova vrijede ista pravila o distanci od metar i pol te 15 osoba na 100 kvadrata neto površine, uključujući i bazene. Mjere higijene također se provode po istom principu. Bazeni se moraju klorirati po već propisanim preporukama, klimatizacijski uređaji moraju biti apsolutno ispravni, s redovitom provjerom filtera, a mora se pratiti i pravilno stanje obnove zraka u zatvorenim prostorima. Naravno, standardna oprema uključuje dezinfekcijska sredstva i sapun, koji moraju biti dostupni.

Dezinfekcija i potreban razmak 

Ugostiteljski objekti unutar kupališta moraju se pridržavati otprije objavljenih preporuka. Prije ulaska u bazen kupači se obvezno moraju otuširati i proći kroz predbazen gdje će oprati noge u hiperkloriranoj vodi koja sadrži i dezinfekcijsko sredstvo. Maksimalan broj osoba u bazenu mora osiguravati razmak od 1,5 metra između korisnika, a ako je riječ o bazenu u kojem je pojačana aktivnost, tada bi se broj osoba trebao smanjiti.

Zaposlenici se moraju držati propisanih mjera, od svakodnevnog mjerenja temperature do prijave bilo kakvog znaka bolesti.

Preporuka HZJZ-a odnosi se i na radno vrijeme, pa predlažu dvosmjenski rad. Dakle, ako je moguće, radilo bi se u dvije smjene, sa sat vremena pauze kako bi se provelo temeljito čišćenje i dezinfekcija.

Koncesionar treba odvojiti i ležaljke tako da se osigura fizička distanca te osigurati osobu koja može nadzirati propisane mjere. Ležaljke treba dezinficirati nekoliko puta dnevno, a obvezno nakon što određeni gost više ne koristi ležaljku te prije daljnje uporabe.  

P.hr/F.M/I.G.