Njemački sud odobrio Tesli krčenje šume radi izgradnje tvornice

21. veljače 2020.

Foto: Tesla

Američki proizvođač električnih automobila Tesla dobio je bitku protiv aktivista za zaštitu okoliša u Njemačkoj, ishodivši od suda zeleno svjetlo za krčenje šume u blizini Berlina radi gradnje prve tvornice u Europi. Sud je prošle subote obustavio sječu zbog tužbe ekoloških udruga da bi mogla ugroziti vodoopskrbu i infrastrukturu. Plan je američke kompanije do kraja mjeseca raskrčiti zemljište veličine 300 hektara na kojem se prostire 92 hektara većinom borove šume, započeti proizvodnju u srpnju 2021. i godišnje proizvoditi 500 tisuća vozila.

U četvrtak sud je odbacio tužbu udruga, istaknuvši da je njegova presuda konačna. Tesla je u studenom prošle godine objavio da je za lokaciju svoje prve europske tvornice izabrao Berlin. 

Regionalne vlasti podupiru njihove planove dok se građani protive sječi šume a radove koče i neeksplodirane američke bombe iz Drugog svjetskog rata, otkrivene prilikom pripreme zemljišta.

Parlamentarni zastupnici poslovnim krugovima sklonih kršćanskih demokrata (CDU) i liberala (FDP) upozoravali su pak da će pravna bitka protiv Teslinog Gigafactoryija ozbiljno narušiti imidž Njemačke kao lokacije s dobrim uvjetima za poslovanje, podsjeća Reuters.

P.hr/Hina