Od ponedjeljka otvaraju se trgovački centri

9. svibnja 2020.

Foto:Pixaby

Od ponedjeljka 11. svibnja s radom ponovo mogu početi i trgovački centri, stoga je HZJZ izdao preporuke pod kojim uvjetima će to biti moguće. Općenita je preporuka da se, uz održavanje propisanog razmaka od 1,5 metra, unutar centra boravi što kraće te da se ograniči broj kupaca kako ne bi dolazilo do gužve i bliskog kontakta među velikim brojem ljudi.

Kako bi se poštovale epidemiološke mjere, potrebno ograničiti broj kupaca koji istovremeno borave u trgovini na najviše 15 kupaca na 100 metra četvornih neto površine. Sve druge mjere što se tiču dezinfekcije i čišćenja prostora podudaraju se onim ranije donesenim kad je riječ radu trgovina i ugostiteljskih objekta. Jedino je novo da će se mjesta za odmor poput klupica za odmor, stolova maknuti kako ne bi došlo do okupljanja i zadržavanja ljudi.

U trgovinama tekstila preporučuje se prodaja bez isprobavanja odjevnih predmeta, ako je ikako moguće. Ako je isprobavanje odjevnih predmeta nužno, nekupljena se roba mora spremiti na tri dana u za to predviđeni prostor prije ponovnog stavljanja u prodaju. Isto pravilo vrijedi i za odjevne predmete iz povrata.

Osim toga, moguće je tretirati isprobane robe vrućom parom pomoću glačala na paru, pri čemu te odjevne predmete nije više potrebno spremati na tri dana u zaseban prostor.

Zaposlenici u igraonicama zaduženi su za održavanje čistoće i redovitu dezinfekciju prostora u skladu s preporukama HZJZ-a za čišćenje i dezinfekciju prostora, te su dužni paziti da djeca održavaju čim je moguće više propisanu udaljenost jedno od drugog. Na kraju smjene prostor se obavezno treba očistiti i dezinficirati kao i svi rekviziti za igru sukladno uputama za rad vrtića, koje su dostupne na mrežnim stranicama HZJZ-a.

P.hr/I.G.