Pevex samostalno odlučio o tome kako će raditi nedjeljom

4. lipnja 2020.

Foto: Pevex

Nakon više neradnih nedjelja zbog zabrane Nacionalnog stožera civilne zaštite tijekom borbe protiv pandemije koronavirusa, Pevex je odlučio da više ne čeka državnu regulaciju, nego da s tim u vezi nešto poduzme samostalno. Odlukom Uprave, za sve radnike Pevexa u njegovih 13 trgovačkih centara diljem Hrvatske nedjelja postaje neradni dan, dok će u preostalih 12 radno vrijeme nedjeljom biti znatno kraće u odnosu na ostale dane. A rad nedjeljom bit će i 50 posto više plaćen nego običnim radnim danom, umjesto dosadašnjih 35 posto.

"Intenzivno smo analizirali i promišljali o samoinicijativnom ukidanju rada nedjeljom. Tijekom zabrane rada nedjeljom promet se prelio na druge dane u tjednu i nismo imali znatne gubitke zbog neradne nedjelje. Međutim, morali smo razmišljati i o tome što će se dogoditi ako mi taj dan ne budemo radili, a konkurencija nastavi nakon prestanka mjere Nacionalnog stožera civilne zaštite. Naravno da bismo htjeli da pravila vrijede za sve isto jer smo i u tome obvezni svojim radnicima - da imaju iste uvjete tržišne utakmice kao i  konkurencija. I zbog njih želimo ostati na samom vrhu uspješnosti jer konkurencija je u našoj branši brojna. Želimo zaposlenicima osigurati još više plaće, koje su kontinuirano rasle u posljednjih nekoliko godina. Zato ćemo se dodatno potruditi, unatoč tome što ćemo raditi manje dana od konkurencije. Želimo i dalje ostati jedan od najpoželjnijih poslodavaca u Hrvatskoj. U skladu s time uveli smo i neradnu nedjelju u više od polovice svojih centara, dok se u preostalima taj dan nastavlja raditi skraćeno, uz povećanje osnovne plaće", poručio je predsjednik Uprave Pevexa Jurica Lovrinčević.

Jurica Lovrinčević , Pevex Jurica Lovrinčević / Foto: Pevex

Centri gdje je nedjelja još uvijek radna

U trgovačkim centrima u Zagrebu, Osijeku, Puli, Rijeci, Zadaru, Šibeniku, Splitu i Varaždinu nedjelja ostaje radna, ali s radnim vremenom od 8 do 14 sati. Iz Pevexa su istaknuli kako se zalažu za neradnu nedjelju ne samo zbog društveno odgovornog poslovanja, već i zato što analize pokazuju kako zadovoljstvo radnika povećava produktivnost i nadoknađuje neznatne gubitke zbog nekoliko neradnih dana u mjesecu. I dok neki trgovački centri poručuju kako bi zbog neradne nedjelje bili primorani otpuštati zaposlenike, iz Pevexa, koji ima 2.000 radnika, ističu kako to neće napraviti.

"Pratit ćemo situaciju i analizirati poslovanje, možda nakon nekog vremena napravimo i korak više, ali i dalje ćemo se zalagati da rad nedjeljom regulira država kako bismo imali zadovoljne radnike, ne samo u Pevexu, već i šire", zaključio je Lovrinčević.


P.hr/I.G.