Podravka otvorila najsuvremeniji laboratorij u regiji
Foto: Podravka
U Podravki je otvoren najsuvremeniji prehrambeno-tehnološki laboratorij u regiji. Laboratorij za napredna senzorska i kulinarska istraživanja nosit će ime Zlate Bartl, koja je predvodila tim stručnjaka iz čijih su laboratorija prvo osmišljene dehidrirane juhe, a potom i Vegeta.
"Na temeljima koje su nam ostavili naši prethodnici, naša je obveza da gradimo uspješnu, modernu i avangardnu Podravku, perjanicu hrvatske industrije. Ovo je način je da iskažemo zahvalnost i poštovanje Zlati Bartl i svim generacijama prije nas. Da pokažemo da se cijeni znanje koje stvara nove vrijednosti i otvara nove mogućnosti, da imamo proizvode koji se prodaju na pet kontinenata te da znamo kuda idemo jer znamo odakle dolazimo", istaknuo je predsjednik Uprave Podravke Marin Pucar.
Foto: Podravka
Laboratorij je u mogućnosti na jednom mjestu objediniti razvoj kulinarskih prototipova i testiranje okusa najmodernijim senzorskim metodama te, na taj način, pružati podršku razvoju novih proizvoda uz stvaranje okusa na brz i efikasan način korištenjem digitalnih alata.
"Personalizirana prehrana, kao i medicina, ono su što nas očekuje u idućim razdobljima. Nutricionizam i senzorika tu imaju veliku ulogu, a važno je povezati znanstvenu zajednicu i proizvođački sektor, ono što mi radimo, te istraživati i voditi brigu ne samo o ljudima, već i okolišu kako bi se proizvela hrana koja će potrošača zadovoljiti u svim aspektima", rekla je direktorica Istraživanja i razvoja u Podravci Jasmina Ranilović.
Laboratorij je opremljen najsuvremenijom multimedijskom opremom i kulinarskim uređajima te osim operativne podrške, stvara temelj za istraživačke projekte u nutricionizmu, senzorskoj znanosti i visokoj gastronomiji.