Podravka otvorila najsuvremeniji laboratorij u regiji

21. veljače 2020.

Foto: Podravka

U Podravki je otvoren najsuvremeniji prehrambeno-tehnološki laboratorij u regiji. Laboratorij za napredna senzorska i kulinarska istraživanja nosit će ime Zlate Bartl, koja je predvodila tim stručnjaka iz čijih su laboratorija prvo osmišljene dehidrirane juhe, a potom i Vegeta.

"Na temeljima koje su nam ostavili naši prethodnici, naša je obveza da gradimo uspješnu, modernu i avangardnu Podravku, perjanicu hrvatske industrije. Ovo je način je da iskažemo zahvalnost i poštovanje Zlati Bartl i svim generacijama prije nas. Da pokažemo da se cijeni znanje koje stvara nove vrijednosti i otvara nove mogućnosti, da imamo proizvode koji se prodaju na pet kontinenata te da znamo kuda idemo jer znamo odakle dolazimo", istaknuo je predsjednik Uprave Podravke Marin Pucar.

Podravka, lab slika 2 Foto: Podravka 

Laboratorij je u mogućnosti na jednom mjestu objediniti razvoj kulinarskih prototipova i testiranje okusa najmodernijim senzorskim metodama te, na taj način, pružati podršku razvoju novih proizvoda uz stvaranje okusa na brz i efikasan način korištenjem digitalnih alata.

"Personalizirana prehrana, kao i medicina, ono su što nas očekuje u idućim razdobljima. Nutricionizam i senzorika tu imaju veliku ulogu, a važno je povezati znanstvenu zajednicu i proizvođački sektor, ono što mi radimo, te istraživati i voditi brigu ne samo o ljudima, već i okolišu kako bi se proizvela hrana koja će potrošača zadovoljiti u svim aspektima",  rekla je direktorica Istraživanja i razvoja u Podravci Jasmina Ranilović.

Laboratorij je opremljen najsuvremenijom multimedijskom opremom i kulinarskim uređajima te osim operativne podrške, stvara temelj za istraživačke projekte u nutricionizmu, senzorskoj znanosti i visokoj gastronomiji.

P.hr/I.G