Petnaest savjeta za postizanje efikasnosti u razdoblju niske popunjenosti hotela

27. svibnja 2020.

Foto: Schneider Electric

Slijedom aktualnih događanja diljem svijeta svi su poslovni prostori - od ureda preko hotela do trgovačkih centara - prešli u stanje niske popunjenosti, pri čemu su neki gotovo prazni. Za hotele je to veliki izazov jer im je sigurnost gostiju i osoblja prioritet. Stručnjaci Schneider Electrica napravili su popis od 15 savjeta za postizanje efikasnosti u razdoblju niske popunjenosti hotela. Njihovi stručnjaci navode i kako svaki hotel ima svoje jedinstvene kvalitete i, prema tome, mogućnosti dodatnih ušteda.

 Utvrdite svoj djelokrug

Prvo, pregledajte svoje glavne uređaje za klimatizaciju i automatizaciju zgrade, uključujući hladnjake, klima-uređaje, bojlere, ventilatore, krovne jedinice, kotlove i termostate. To su ključne komponente koje imaju znatan utjecaj na potrošnju energije i građevinsko okruženje.

Odredite arhitekturu svog sustava

Saznajte koji su alati povezani s vašim sustavom upravljanja zgradom i energijom gostinjskih soba, a koji su alati samostalni i zahtijevaju ručnu kontrolu. Ako, na primjer, vaša zgrada hotela ili odmarališta ima sustav koji može upravljati funkcionalnostima više soba, možda će to rezultirati jednostavnim prilagođavanjem za sve sobe. Ako kontrole soba zahtijevaju lokalne ili ručne prilagodbe, morat ćete ih prilagoditi jednu po jednu.

Usredotočite se na temeljitu učinkovitost

Razmotrite razlike između uobičajenih postavki za nižu popunjenost u odnosu na postavke za apsolutno minimalnu popunjenost. Ako uobičajeno koristite postavku na termostatu sa zadanom vrijednošću od ± 2,5 °C, možete razmisliti da za vrijeme dužeg trajanja niske popunjenosti napravite naglašeniji ispravak postavki vrijednosti na ± 5,5 °C.

Procijenite svoje ventilacijske sustave 

Tijekom male popunjenosti održavanje pravilnog omjera ugljičnog dioksida i dalje je potrebno, ali to možete usporiti ako se ne upravlja sustavom automatizacije zgrada. Širi raspon prihvatljivih temperatura znači i to da možete smanjiti pritisak i češće koristiti mjerače zraka. Općenito, cilj jest olakšati nadzor temperature radi povećanja energetske učinkovitosti.

Održavajte nadzor vlage

Vlaga može postati problem ako se unutarnje točke rosišta ne održavaju pravilno. Ako su točke rosišta preniske, na hladnim HVAC (toplina, ventilacija i klimatizacija) komponentama i osjetljivim građevinskim materijalima može nastati kondenzacija. Ako su, pak, točke rosišta previsoke, relativna vlaga može porasti iznad 80 posto.

Smanjite potrošnju energije za hlađenje tehničkih soba 

Tijekom uobičajenog rada tehničke sobe s električnim instalacijama hotela često se održavaju na ugodnim temperaturama zbog dobrobiti radnika koji tamo rade. No tehničke su sobe često formatirane za vanjski rad, što znači da se mogu postaviti na više od 37 °C i ostati u skladu s preporukama proizvođača. Dopuštanje viših temperatura u tehničkim sobama s električnim instalacijama može smanjiti potrošnju energije za njihovo hlađenje tijekom niske popunjenosti. Međutim, onda biste trebali održavati uobičajene zadane vrijednosti u ormarima poslužitelja i IT prostorijama kako biste izbjegli zastoj ili oštećenje.

Ugodite ventilatore i zamrzivače

Ne zaboravite kuhinje i druge prostorije s ventilatorima i zamrzivačima. Ti ventilatori ispuha često se postavljaju da rade 24/7 i tako bezrazložno neprestano troše energiju.

Zaštitite svoj sustav vodovodnih instalacija

Provjerite teče li voda i dalje vašim cijevima. Stajaća voda stvara zdravstveni rizik u sustavima i uzrokuje veću koroziju. Posavjetujte se sa stručnjakom za vodovodne instalacije kako biste pronašli najprecizniji propis o minimalnom protoku vode. U slučaju kotlova za parnu i toplu vodu, posavjetujte se s educiranim stručnjacima kako biste smanjili pritisak ili ugasili kotlove koji možda nisu potrebni tijekom male popunjenosti.

Iskoristite prednosti frekventnih pretvarača 

Vaši hotelski sustavi dizajnirani su za gotovo popunjene kapacitete, a ne za mali kapacitet. S motorom za meki start potrošnja energije u vašem hotelu ostat će konstantna bez obzira na učinak. Hladnjaci s frekventnim pretvaračima i crpkama mogu smanjiti snagu nasljeđivanjem uvjeta djelomičnog opterećenja kako bi snizili amperažu i tako uštedjeli energiju. Kako biste uštedjeli energiju, pokrenite samo rashladne uređaje, bojlere i druge HVAC komponente kao što su jednozonski uređaji za rukovanje zrakom.

Zatvorite spa i salon ljepote

Osigurajte ispravnu zatvorenost prostorija za rehabilitaciju (one gdje se nalaze grijani pokrivači, vruće kamenje, kabine za vruće ručnike itd.). Isključite svu opremu i planirajte ponovno puštanje u pogon nakon povratka.

SPA, hotel

Koristite servisno usmjerene frekventne pretvarače na crpkama bazena 

Podesite bazen na minimalno dopušteni kružni protok ako je na pumpi instaliran frekvencijski pretvarač. Ako nemate VFD, sada bi bilo vrijeme za instaliranje i uslugu  lokalnog sistem integratora. Razmotrite odvodnju samo ako nema drugih opcija jer hidrostatički tlak može uzrokovati štetu ako se prazni duže vrijeme.

Jacuzzi očistite i po potrebi popravite

Razmislite o novim propisima koji uključuju društveno distanciranje.

Smanjite broj dizala u pogonu

Ostavite dizala koja su prijeko potrebna za vatrogasni i tehnički pristup te isključite rad nepotrebnih dizala kako biste smanjili potrošnju energije hotela, a istodobno podržavali potrebe smanjenog osoblja.

Isključite uređaje 

Isključite i održavajte uređaje u restoranima/barovima: isključite sve perilice posuđa i očistite ih, isključite kuhinjske nape i ispušne ventilatore, ispraznite hladnjake/zamrzivače i pravilno ih očistite te isključite, provjerite jesu li pilot-svjetla peći i plinski uređaji isključeni, isključite i ispraznite svu parnu opremu te razmislite o preoblikovanju aranžmana sa švedskim stolom kako biste ublažili zdravstvene probleme ili uklonite samoposluživanje.

Zabilježite promjene

Zabilježite sve promjene kako ih ne biste zaboravili. Ako sve ove prilagodbe obavite bez evidencije novih postavki, možda ćete se mučiti pri vraćanju svoga hotela u normalan rad. Povratak na standardni način rada, dok su neki sustavi i dalje postavljeni na postavke niske popunjenosti, može uzrokovati izazove za udobnost gostiju, performanse HVAC-a i sigurnost.

P.hr/I.G.