Europski kuhari predstavljaju svadbene običaje i jela

9. studenoga 2019.

Foto: ŠKMER

Na međunarodnom kongresu kulinarskih tradicija, koji će se održati od 17. do 20. studenog u Rumunjskoj, okupit će se renomirani međunarodne chefovi, kako bi predstavili tehnike i jela zemalja iz kojih dolaze, s naglaskom na svadbene običaje. Manifestacije će se održati u gradu Sibiu koji nosi titulu Regionalne gastronomske metropole Europe 2019. (Regional gastronomy capital of Europe 2019), a čast predstaviti svadbene jelovnike i običaje hrvatske pripala je chefu Željku Nevenu Bremecu, predsjedniku ŠKMER-a - udruge Šefovi kuhinja mediteranskih i europskih regija.

Željko bremec

"Chefovi iz čitavog svijeta predstavit će tradicionalna svadbene jela i običaje. Tijekom pet dana ove manifestacije koju će posjetiti i rumunjski državni vrh, izložiti jelovnike na posebnoj izložbi. Hrvatska prezentacija zakazana je za središnji dan kongresa i nosi priču o cijelom doživljaju vjenčanja – primjerice, od dočeka mlade, uloge barjaktara, pa do svadbenih posebnosti u Slavoniji, Istri te posebno Dalmaciji. Sve će to pratiti klasična i tradicionalna jela s naših vjenčanja kao što su drniški pršut, paški sir, soparnik, teleći rižot, pašticada, pečena janjetina, a bit će prilike za razmjenu iskustava s kolegama te za nove dogovore o suradnjama na globalnoj razini", istaknuo je Željko Neven Bremec.

Jozo Vrdoljak